Lung prilej de vorbe și de ipoteze, propunerea USL de a comasa alegerile europarlamentare cu cele prezidențiale și reducerea, implicit, a mandatului lui Băsescu a aprins din nou flacăra disputelor verbale între actorii politici de pe scena românească. Politichia dâmbovițeană e plină de neastâmpăr și neprevăzut…

Președintele…

 …Care politichie poa­te fi și de mărgăritar. Dar cine-i chelu’? La propunerea USL cu alegerile prezidenţiale cuplate cu cele europarlamentare, Traian Băsescu repli-că: “…este ridicol. Și ce faci cu președintele ales în luna mai? Sunt nouă luni. Îi dai un cerc cu care să dea rotocoale în jurul Cotroceniului, ce faci cu el până atunci? Se și plictisește în așteptare. Când îl validează Curtea Constituţională, după validarea alegerilor sau înainte de intrarea în funcţie? Nu poţi să ai doi președinţi validaţi în același timp de către Curtea Constituţională, din mai până la sfârșitul lui decembrie; este o copilărie – mandatul meu se termină, dacă nu mă înșel, pe 22 decembrie. Până pe 22 decembrie se plictisește bietul om, fără jurământ depus, că nu poate depune jurământul cât timp alt președinte este în funcţie. Deci asta este o copilărie”.

Premierul…

 Ponta a replicat: “Da­că eu propun să mergem acum spre București pe la Bacău, domnul Blaga și cu domnul Boc o să zică să mergem pe la Vaslui, iar dacă eu propun să mergem spre Cluj, ei o spună să merg spre Chișinău. Nu gândesc, doar sunt contra. Mă aștept de la cei din PDL să gândească mai mult și mai bine. Aţi văzut ce tare au crescut ei, până la 16% au crescut, și noi așa tare am scăzut, până la 60%. Acolo era o chestie de bun simţ și bunul simţ dispare, se pare, când pierzi pute-rea neașteptat. Eu nu cred că dacă sunt în mai sau în decembrie alegerile, câștigă candidatul PDL, ăla care nu există. Putem să le punem și în 2017 și tot nu câștigă candidatul PDL, care nu există, alegerile. Mai e un lucru, că eu gândesc pe termen lung, și poate își deschid minţile și înţeleg și democrat-liberalii: în 2019, România va avea președinţia UE. Dacă nu facem un mic decalaj de ciclu electoral, o să ne trezim că avem președinţia UE în campanie electorală. Dacă vreţi să ne facem de râs pri-ma dată când avem președinţia UE, să fim în campanie electorală, putem să o facem”.

…și alții

 Prim-vicepreședintele PDL Dorin Florea, a declarat că ideea venită din partea USL, de a se organiza simultan alegeri prezidenţiale și europarlamentare, are ca scop distragerea atenţiei populaţiei de la problemele grave, legate de buget și de creșterea preţurilor.

Florea a spus că propunerea președintelui, de a demisiona alături de membrii Parlamentului, pentru a se organiza simultan alegeri prezidenţiale și parlamentare, re-prezintă doar “o replică la nivelul prostiei pe care au spus-o unii”, întrucât alegerea președintelui de către români “este cu totul și cu totul altceva” decât interesul parti-delor de a intra în Parlamentul European.

“Susţin ca toţi deputaţii care au intrat la a doua sau a treia redistribuire, care au umplut Parlamentul și ne-au făcut de rușine, să părăsească Parlamentul, să-și dea demisia. Să rămână cei care au 50% plus unu din voturi, iar în judeţele în care se face redistribuirea, să fie redistribuire normală, ca să se ocupe numărul de mandate care sunt în judeţul respectiv. În rest, acasă!”, a cuvântat, mai apoi, și Valeriu Zgonea.