Ne referim fie la autorizația sanitară, fie că vorbim de mutarea grupurilor sanitare în incinta unității de învățământ, fie că vorbim de alimentările cu apă și canalizare la nivelul unităților de învățământ sau vorbim de autorizațiile pentru securitatea la incendiu, cele pe care trebuie să le obțină fiecare instituție, astfel încât anul școlar 2017-2018 să-l începem cu toate școlile autorizate. Aceste lucrări nu sunt de anvergură, deci nu ridicăm clădiri de zece etaje cu subsoluri, ci vorbim de obținerea autorizației de funcționare”, a precizat Shhaideh.

Viceprim-ministrul a adăugat că, prin programele pe care le are la dispoziție, până în 2018, se dorește ca 80% din populația din mediul urban să aibă acces la apă și canalizare, iar până în 2020 și cel puțin 60% din populația din mediul rural – acces la apă și canalizare.

Încercăm prin programul de guvernare să asigurăm fie din programul guvernamental de dezvoltare locală, fie din programul operațional infrastructură mare – ce avem pe fonduri europene – să ne îndeplinim cel puțin țintele obligatorii în funcție de directivele Comisiei Europene, astfel încât, până în 2018, 80% din populația din mediul urban să aibă acces la apă și canalizare, iar până în 2020 și cel puțin 60% din populația din mediul rural – acces la apă și canalizare”, a susținut Shhaideh.

Pe de altă parte, ea a spus că branșarea la serviciile de utilități publice ține și de voința populației.

Primăria are obligația să tragă rețelele cu sprijinul Guvernului sau cu resursele proprii. Mai departe, dacă un cetățean dorește sau nu să se branșeze la o rețea de utilități publice, este opțiunea domniei sale”, a punctat ministrul.