Medicii cer sprijinul președintelui Klaus Iohannis pentru evitarea tragediilor similare celei din clubul groazei

După incendiul din clubul bucureștean în urma căruia au murit peste 40 de tineri și alți 80 sunt internați cu arsuri grave și foarte grave, Societatea Română de Cardiologie și Societatea Română de Pneumologie, fac apel către președintele Klaus Iohannis, Parlamentul României și către toate forurile decizionale, să modifice legea care permite fumatul în spațiile publice.

Medicii le cer demnitarilor să proteje viața populației prin adoptarea și aplicarea urgentă a legii care interzice fumatul în locurile publice, în special în restaurante, baruri și cluburi. Pentru un plus de siguranță, specialiștii solicită și introducerea prevederii care îi obligă pe patroni să doteze clădirile cu instalații de detecție și combatere a incendiilor. “Adoptarea noii legi trebuie însoțită de impunerea imediată a montării în aceste spații a instalațiilor de detecție și combatere automată a incendiilor. Amintim că inițiativa legislativă de modificare a acestei legi, votată în plenul Senatului României în martie 2015, a fost blocată la mijlocul acestui an în cadrul Comisiei pentru Sănătate și Familie. Nu putem să nu ne imaginăm faptul că, în situația existenței unei astfel de legi și a reglementării mai sus aminite, tragedia care a debutat la 30 octombrie la Clubul Colectiv ar fi fost evitată! ”, se menționează în apelul făcut de specialiștii Societății Române de Cardiologie și cei ai Societății Române de Pneumologie către președintele României Klaus Iohannis, Guvern și Parlament.

 

“Conștientizați necesitatea unor decizii care să înlăture gravele probleme de sănătate ale populației!”

“Atragem atenția că, în conformitate cu datele statistice europene, românii au, alături de bulgari, cea mai redusă speranță de viață din Comunitatea Europeană. De asemenea, România se află pe primele locuri în ceea ce privește mortalitatea prin boli cardiovasculare, 60% dintre români decedând prin aceste boli.

 

Prin comparație, mortalitatea prin boli cardio­vasculare a românilor cu vârsta de 60-65 de ani este identică cu cea a francezilor la vârsta de 75-80 de ani. Este stabilit, de foarte mulți ani, că fumatul este un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare. (…) Actuala stare catastrofală a populației României, cu consecințe economice și sociale deosebite, se datorează ignorării măsurilor de prevenire a bolilor cronice și, în special, a celor cardiovasculare și bronhopulmonare. În acest context, absența unei atitudini legislative și administrative ferme care să ducă la interzicerea fumatului în spațiile publice are o importanță majoră. Suntem convinși că dumneavoastră, domnule președinte al României, doamnelor și domnilor miniștri și membri ai Parlamentului României conștientizați necesitatea adoptării imediate a unor decizii majore care să se concretizeze în înlăturarea gravelor probleme de sănătate ale populației, adevărate atentate la siguranța națională a României. Implementarea unui Program de prevenție a bolilor cronice severe, în acest context, este o problemă de interes național. În acest sens, adoptarea imediată a legii care interzice complet fumatul în spațiile publice este un prim pas care trebuie făcut”, se mai arată în apelul medicilor, lansat forurilor decizionale.