În formele simple ale gripei și răcelii, ceaiurile pot fi adevărate medicamente care grăbesc procesul de vindecare. Desigur, acestea nu înlocuiesc tratamentul medicamentos recomandat de specialist, dar ajută la ameliorarea simptomelor bolii, cresc imunitatea și scurtează durata de convalescență. Iată cele mai eficiente ceaiuri cu efecte benefice în cazul gripei și al răcelii!
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 438, ediția print
Ceaiul de ghimbir calmează durerea în gât
Este un remediu excelent pentru infecțiile respiratorii, inclusiv pentru gripa sezonieră. Din două lingurițe de ghimbir și două lingurițe de nalbă mare, adăugate în două căni de apă și lăsate la fiert timp de zece minute, vom prepara un ceai recunoscut pentru valențele lui terapeutice în cazul durerilor de gât. Mai trebuie doar să-l lăsăm la infuzat circa zece minute, după ce-l luăm de pe foc, și să-l strecurăm bine. Din ceaiul preparat consumăm câte trei-patru căni pe zi, din care ultima seara, înainte de culcare.
Ceaiul de scorțișoară reglează temperatura corpului
Și el are puteri miraculoase în lupta cu virozele respiratorii, chiar și cu gripa. Infuzia de scorțișoară reglează temperatura corpului, încălzește extremitățile, distruge virusul și crește imunitatea, conferind un plus de vigoare întregului organism. Punem o linguriță de pudră de scorțișoară în 250 de mililitri de apă clocotită și lăsăm la infuzat timp de zece minute. Mai rămâne să bem, zilnic, câte două-trei căni de ceai de scorțișoară, timp de două săptămâni.
Ceaiul de cimbru vindecă tusea
Cimbrul are proprietăți expectorante, calmante și antimicrobiene. De aceea, ceaiul obținut din această plantă este unul dintre leacurile nelipsite din trusa medicală necesară în infecțiile respiratorii. Acesta ușurează respirația și combate tusea. Cum îl preparăm? Este foarte simplu. Adăugăm două linguri de frunzulițe de cimbru peste două căni de apă clocotită și le lăsăm la infuzat, cam zece-cincisprezece minute, în funcție de cât de concentrat îl vrem. Din ceaiul preparat, bem câte o cană, de două ori pe zi. Tot pentru grăbirea tratării gripei sau răcelii, din cimbru mai putem face și un sirop extrem de eficient. Punem două linguri de cimbru uscat și mărunțit bine, într-o cană cu apă clocotită. Lăsăm la infuzat douăzeci de minute. După ce se răcește, adăugăm o ceașcă de miere de albine și amestecăm până când preparatul se omogenizează. Zilnic, luăm câte o linguriță din acest sirop.
Ceaiul de mere îmbunătățește funcția plămânilor
Merele au un conținut bogat în vitaminele A și C, calciu, potasiu, fier și multe alte săruri minerale care le atribuie proprietăți terapeutice uimitoare în lupta cu gripa, bronșita și laringita, asigurând o mai bună funcționare a plămânilor. Se obține prin fierberea fructelor tăiate mărunt și lăsate la fiert timp de zece minute. Ceaiul trebuie să-l bem cald, de mai multe ori pe zi.