Înregistrarea șoferilor în trafic de către politiști este ilegală
În urma declaraţiilor șefului poliţiei rutiere Lucian Diniţă, cu privire la montarea sistemelor de înregistrare audio-video a șoferilor în trafic, s-a declanșat un val de nemulţumiri.
Șeful Poliței Rutiere, Lucian Diniță, a declarat, în 29 decembrie 2011, că sistemele audio-video care, pe lângă depistarea abaterilor șoferilor, vor înregistra și discuția dintre aceștia și polițiști au fost montate pe zece mașini.
“În momentul în care un șofer contravenient este oprit i se va comunica faptul că abaterea a fost înregistrată, iar discuția între contravenient și polițist este înregistrată audio. Sistemul a fost conceput ca, la momentul la care polițistul pune în funcțiune sistemele luminoase și acustice, automat camera să intre în funcțiune și să rămâna în funcțiune pe tot cursul constatării abaterii, întocmirii documentației și înmânării documentelor legale către contravenient.
Toată discuția dintre polițist și contravenient este memorată într-un card, care ulterior se descarcă într-un calculator al Poliției Rutiere. Practic, este o extensie de microfon care, ca rază de acțiune, înregistrează până la 300 de metri”, preciza comisarul șef Lucian Diniță. El spunea că proiectul vizează montarea acestor sisteme pe toate autospecialele
Poliției, până în prezent fiind instalate zece camere pe mașinile Poliției Rutiere.
Filmarea șoferilor opriți în trafic pentru diferite abateri de către polițiștii rutieri este ilegală și încalcă protecția imaginii persoanei, a declarat Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu.
Avocatul Poporului a spus că polițistul care oprește în trafic o persoană ar trebui nu doar să o informeze că este filmată și înregistrată, ci să îi ceară și acordul pentru acest lucru.
Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, a precizat că nu contestă ideea de a folosi astfel de camere de către Poliția Rutieră, însă șoferul oprit în trafic ar trebui să-și dea acordul pentru a fi filmat.
El a adăugat că fiecare cetățean are dreptul la imagine, iar acest lucru este garantat de Constituția României, dar și de legislația europeană privind protecția datelor cu caracter personal.
Discuțiile dintre polițiști și șoferii opriți în trafic pentru încălcarea regulilor de circulație vor fi înregistrate audio-video și vor fi folosite ca probe în cazul în care contravențiile sunt contestate în instanță, sistemele fiind montate pe zece mașini ale Poliției Rutiere aflate pe A1 și DN7.