Pe 30 septembrie a.c., ofițerii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și polițiștii IPJ Ilfov din cadrul formațiunilor teritoriale de ordine publică au desfășurat activități de prevenire a infracțiunilor contra patrimoniului, în Măgurele.

Au fost vizați proprietarii locuințelor aflate în construcție, ale căror imobile rămân nesupravegheate, devenind cu ușurință ținta hoților, cât și persoanele care au o locuință stabilă și care o părăsesc ocazional.

Polițiștii ilfoveni au distribuit cetățenilor pliante cu măsuri ce pot fi luate pentru a nu deveni victime ale furturilor din locuință și le‑au prezentat cele mai frecvente moduri de operare folosite de hoți la comiterea acestor fapte. Polițiștii au tras un semnal de alarmă și pe linia prevenirii furturilor din buzunare, poșete și genți, din autovehicule, precum și a furturilor din societăți comerciale.

Recomandări ”polițienești”

Pentru a evita să devină victime ale furturilor din locuință, polițiștii le-au recomandat cetățenilor ale căror locuințe se află în fază de construcție ca, la finalul zilei de lucru, să nu lase la întâmplare uneltele folosite. ”În weekend sau în zilele în care nu se lucrează – depozitați materialele folosite pentru construcție și uneltele de lucru într-o încăpere asigurată! Când desfășurați activități cu muncitori zilieri, notați da­tele personale ale acestora! În unele cazuri s-a dovedit că aceștia au fost autorii unor astfel de infracțiuni!”, sfătuiesc polițiștii.

Pentru persoanele din zona urbană și rurală se recomandă ca, atunci când părăsesc locuința, să verifice, în primul rând, dacă sunt acționate încuietorile. ”Dacă părăsiți locuința pe timpul nopții, lăsați o lumină aprinsă sau un aparat radio în funcțiune! Nu lăsați cheia sub preș, în ghivece de flori sau în alte locuri ușor de găsit! Asigurați ferestrele locuinței, iar acolo unde este posibil accesul prin escaladare, protejati-le cu grilaje metalice! Schimbați sistemele de asigurare imediat după ce cheile au fost pierdute sau furate! Consultați specialiștii în domeniul electrotehnicii și vă veți convinge că instalarea unui sistem de alarmare este deosebit de eficient! Pentru reparații sau diverse alte servicii, apelați doar la firme autorizate! Nu permiteți persoanelor străine accesul în locuință! Depozitați obiectele de valoare (bani, bijuteri, documente) într-un loc sigur! Nu păstrați în casă sume importante de bani și nu faceți publice valorile pe care le dețineți!”, recomandă polițiștii.

Acțiunea de la Măgurele a făcut parte din campania derulată în perioada 28 septembrie – 2 octombrie a.c. – ”Săptămâna pre­venirii criminalității”.