Zile întregi, pompierii s-au luptat cu un incendiu de vegetație de proporții, care a cuprins și batalurile cu dejecții uscate ale fostei ferme de porci de la Periș
Autoritățile locale și județene, precum și municipalitatea Capitalei cer explicații, sancționarea vinovaților și măsuri ferme pentru ca pe viitor o astfel de situație să nu se mai repete
Săptămâna trecută, câteva zile și nopți, nordul Capitalei și localități din județele Ilfov și Dâmbovița au fost afectate serios de mirosuri extrem de neplăcute generate de incendiul de proporții produs pe circa 30.000 de mp de teren, în zona fostei ferme de porci din comuna Periș. Incendiul de vegetație a cuprins inclusiv fostele bataluri de dejecții ale fermei, acum uscate și neecologizate, degajând în aer mirosuri greu de suportat.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 495
Echipele ISU au intervenit imediat pentru stingerea incendiului. Autoritățile locale, județene și de la nivel central au ieșit cu declarații și au dispus măsuri. Ministerul Mediului a monitorizat cu laboratorul mobil, concentrațiile din aer în localitățile din proximitatea incendiului. Pe 9 aprilie, joi, la două zile de la izbucnirea incendiului, mai fumega vegetație uscată pe circa 5.000 mp – 500 mp în zona batalului 1 și 4.500 mp la batalul 2. În dispozitiv erau angrenate 16 autospeciale de pompieri.
„Aș vrea să vă spun că, în urma incendierii unei suprafeţe semnificative de vegetaţie în zona Periș, din judeţul Ilfov, ard mocnit batalurile, bazinele de acumulare ale fostelor ferme de porci. Arderea acestor resturi generează mirosul specific și fumul înecăcios resimţit de locuitorii din vecinătate și, evident, de noi, cei din București, ca urmare și a vitezei vântului. Aș vrea să menţionez că echipele Gărzii Naționale de Mediu și Agenţiei pentru Protecţia Mediului sunt pe teren, în nordul Capitalei, pentru a gestiona situaţia și a evalua impactul incendiului de vegetaţie, cel mai puternic resimţindu-se în Corbeanca, Buftea, Otopeni“, explica, miercuri dimineață, ministrul Mediului, Costel Alexe.
În acest timp, Mărioara Gătej, comisar general al GNM, explica, la rândul său, că ”incendiul a pornit de marți. Inițial a fost un incendiu de vegetație, dar vegetația fiind în jurul batalelor care conțineau dejecții de la fosta fermă de porci, dejecții care erau uscate, s-au aprins și acelea. Probabil acele deșeuri au mirosit cândva. S-a evaporat partea lichidă și s-au solidificat. Societatea, din câte am reușit să aflu, a fost închisă în 2014. Din punct de vedere al mediului, când se închide o astfel de fermă trebuie să fie notificată Agenția pentru Protecția Mediului, să i se stabilească niște obligații la închidere, care ulterior să fie aduse la îndeplinire. Dacă ulterior firma intră în faliment sau în lichidare, acestea trebuie să fie duse la îndeplinire prin lichidator. Dacă se vinde, ele trebuie preluate și în contract. Proprietarii aveau obligația să ecologizeze locul. Acum facem verificări cine a preluat partea de insolvență, dacă s-a vândut către alta, au fost colegii la Primăria Periș ca să identificăm cine este noul proprietar”. Mărioara Gătej preciza, pentru HotNews.ro, că la cum arată locul incendiului, clar, acolo nu s-a făcut ecologizarea. ”Acolo sub nicio formă nu s-a făcut o ecologizare. Acele batale în momentul de față trebuiau să fie golite, chiar desființate, depinde cum s-a făcut actul de vânzare cumpărare”, explica comisarul șef al Gărzii Naționale de Mediu.
Dosar penal deschis de polițiștii ilfoveni
Pe 8 aprilie, Inspectoratul de Poliție al Județului Ilfov anunța că a fost sesizat, prin Sistemul de Urgență 112, cu privire la faptul că se simte un miros intens de fum în zona localităților Otopeni și Snagov. La fața locului s-au deplasat polițiștii din Ilfov și echipaje de pompieri, pentru efectuarea de verificări, stabilindu-se faptul că poluarea provine de la incendiul de vegetație izbucnit pe un câmp din apropierea localității Periș. În urma verificărilor efectuate, polițiștii ilfoveni s-au sesizat din oficiu, în cauză fiind deschis un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere din culpă, săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 98 (al.1) din OUG 195/2005 privind protecția mediului și săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 3 din Legea 101/2011 pentru prevenirea și sancționarea unor fapte privind degradarea mediului, urmărirea penală fiind supravegheată de către procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea.
Comisariatul Județean Ilfov al Gărzii Naționale de Mediu constată și dispune măsuri
Echipele Gărzii Naționale de Mediu s-au deplasat, de asemenea, pe teren, pentru a gestiona situația și a evalua impactul incendiilor de vegetație din zona Periș – Corbeanca – Buftea – Otopeni. Ulterior, instituția a anunțat că ”pe 7 aprilie, la ora 10.30, Comisariatul Judeţean Ilfov al GNM a fost înștiinţat, pe telefonul de permanență, de către reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, despre producerea unui incendiu de vegetaţie situat undeva între localităţile Dârza (jud. Dâmbovița) și Periș, fiind transmise coordonatele geografice. Drept urmare, Comisariatul Judeţean Ilfov din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu a demarat o acţiune de inspecţie și control pe teritoriul administrativ al comunei Periș, în vederea investigării celor semnalate. În comuna Periș, la Nord-Vest de comuna Corbeanca și la limită cu localitatea Dârza din judeţul Dâmboviţa s-a constatat un incendiu de vegetaţie spontan uscată, care ardea mocnit, cu degajare de fum, fără flacără, pe o suprafaţă de aproximativ 30.000 mp. Conform datelor obţinute în urma controlului desfășurat la Primăria Periș, a reieșit faptul că pe terenul incendiat se află batalurile fostei ferme de porci SC ROMSUINTEST SA – societate aflată în insolvență. În cursul nopţii de 7 aprilie, între orele 02.00-06.00, echipe de comisari din cadrul Comisariatului Judeţean Ilfov și de la Comisariatul General s-au deplasat pe teren pentru a face verificări, ca urmare a numărului mare de sesizări telefonice privind aerul irespirabil și disconfortul olfactiv. S-a constatat că resturile istorice din bataluri continuau să ardă mocnit, generând mirosul neplăcut și fumul înecăcios resimţit de către locuitorii din vecinătate. (…) A fost identificat lichidatorul judiciar al fostei ferme de porci și a fost demarat un control la acesta, în vederea verificării respectării obligaţiilor privind protecţia mediului care îi revin în calitate de titular al amplasamentului. Au fost impuse Primăriei Periș măsuri cu privire la identificarea tuturor proprietarilor suprafeţei care face obiectul incendiului, în vederea sancţionării contravenţionale și a impunerii de măsuri. S-a solicitat participarea autolaboratorului Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului pentru determinarea calităţii aerului și pentru a se stabili efectele incendiului asupra factorilor de mediu și eventualul prejudiciu adus mediului înconjurător. A fost solicitat sprijinul ISU pentru stingerea incendiului și stabilirea cauzelor poluării asupra factorilor de mediu, pentru aplicarea sancţiunilor prevăzute de lege”, au anunțat reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu. Aceștia au adăugat că, la finalul acţiunilor descrise mai sus, GNM va constata toate faptele care constituie contravenţii, va aplica sancţiuni contravenţionale și, în condițiile în care vor fi constatate fapte care constituie infracţiuni, va colabora cu organele de urmărire penală.
Consiliul Județean Ilfov cere explicații detaliate
Marian Petrache, președintele Consiliului Județean Ilfov, a ieșit, de asemenea, cu o declarație, explicând că a vorbit cu șeful Inspectoratului de Poliție Județean Ilfov, Doru Marius Iacobuș, care i-a transmis că polițiștii ilfoveni fac cercetări pentru identificarea persoanei/persoanelor care au dat foc, ”dar ar fi bine să se facă cercetări și pe numele firmei care are în proprietate acele terenuri care iau foc”. ”Am vorbit și cu cei de la ISU, care spun că e teren accidentat și că abia pot pătrunde, dar că speră să lichideze rapid focul. Ce e de făcut după stingerea incendiului? Garda Națională de Mediu să ceară de urgență ca firma care deține terenurile ROMSUINTEST să ecologizeze zona. Iar Poliția și Parchetul să găsească vinovații. L-am rugat pe vicepreședintele Consiliului Județean Ilfov, Rizia Tudorache, să meargă la locul incendiului. Domnul Tudorache este în strânsă legătură cu celelalte autorități, ca să știm exact cum se prezintă situația în teren și care sunt măsurile dispuse”, a anunțat Marian Petrache. La rândul său, Rizia Tudorache, vicepreședinte al CJI și președinte al Autorității Teritoriale de Ordine Publică Ilfov, a mulțumit personal pompierilor implicați în acțiunea prelungită de stingere a incendiului de la Periș, declarându-se ”norocos” că din ATOP Ilfov face parte o asemenea structură responsabilă și eficientă.
După două zile, încă ardea mocnit
În continuare, pe 9 aprilie, așa cum arătam anterior, la 2 zile de la declanșarea incendiului, din terenul de 120.000 mp încă fumega o suprafață de 5.000 mp, iar pompierii intervineau cu 16 autospeciale, estimând că în cursul zilei, incendiul ar putea fi lichidat. Consiliul Județean Ilfov a făcut o adresă oficială către Garda Națională de Mediu, cerând să afle cum s-a ajuns la această situație, ce măsuri se iau pentru a nu se mai repeta și ce sancțiuni s-au aplicat în cazul de față. ”Importantă, de asemenea, este ancheta Poliției, care trebuie să elucideze cine e de vină pentru poluarea care a afectat atât de mulți oameni. Reprezentanții CJI își exprimă regretul pentru această situație și vă asigurăm că luăm toate măsurile legale, în atribuțiile noastre, pentru a grăbi rezolvarea acestei probleme de mediu”, au precizat reprezentanții CJI.
Autoritățile locale vor pedepsirea vinovaților
”De două zile ne luptăm cu focul pus de un iresponsabil în batalele aflate la granița cu județul Dâmbovița (zona Dârza). Din această cauză, alimentarea cu apă a mașinilor de pompieri a făcut ca stația de apă să fie solicitată la maximum, inclusiv pompa de foc și pompele de rezervă. Apa este tulbure și vă rog să nu o folosiți pentru consum casnic până nu revine la normal! Probabil ați văzut și la televizor că fumul degajat este unul foarte toxic (…). Se fac eforturi pentru identificarea acestui piroman și pedepsirea lui!”, a încercat să-i liniștească pe locuitorii din Periș primarul localității, Anghel Albu.
Și Andrei Hojda, viceprimarul comunei Corbeanca a precizat că ”am obținut monitorizarea aerului pentru câteva zile, în Corbeanca, cu ajutorul unui laborator mobil, care aparține Agenției de Protecție a Mediului Prahova. Aceste analize sperăm să ne releve mai multe informații despre situația dată, pentru a putea stopa fenomenul. Laboratorul mobil se află amplasat în Ostratu, în cartierului North Point”, a precizat oficialul.
Primarul orașului Buftea, Gheorghe Pistol, a solicitat în scris Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul General și Comisariatului Județean Ilfov ”măsuri de identificare și sancționare a celor care au generat această poluare inadmisibilă, mai ales că suntem într-o perioadă de situație de urgență, iar virusul SARS-Covid 2 atacă plămânii. În acest context, poluarea gravă a calității aerului este un atentat direct la sănătatea populației și a siguranței naționale, iar pedepsele trebuie circumscrise legislației aferente ordonanțelor militare în vigoare”, a precizat edilul.
Primarul Capitalei a cerut CSAT să intervină. ”Poluarea ar fi cauzată de o mână criminală acoperită de Guvern”, susține edilul
Iar primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a cerut Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) să intervină în chestiunea poluării și i-a reproșat ministrului Mediului că nu a făcut verificări drastice în ce privește incendiul de la Periș. „CSAT-ul trebuie să intervină! Populaţia este pusă în pericol! Am avut răbdare și am așteptat o explicaţie verosimilă din partea Guvernului, prin Ministerul Mediului! Nu am ieșit imediat cu declaraţii publice. Dar, în lipsa unor informări corecte și, mai ales, a unor măsuri concrete pentru prevenirea unor astfel de «accidente» de poluare, care ne omoară încet dar sigur, mă văd nevoită să apelez la cel mai important for care veghează siguranţa cetăţenilor. Cum poţi să te numești Minister al Mediului și să postezi pe FB, palid, fără nicio îngrijorare, că e un incendiu de vegetaţie prin Ilfov, pe la Periș, și să nu trimiţi controale și verificări drastice în zonă? Unde e ministrul? De ce nu e pe teren? Iar azi vii nonșalant, tot pe FB, să spui că arde o fostă fermă de porci de la Periș. Care, iată, a poluat jumătate de Ilfov și aproape tot Bucureștiul!”, a scris edilul pe Facebook. Ea a acuzat Garda Națională de Mediu de faptul că nu comunică în mod onest informaţii cetăţenilor și că poluarea ar fi cauzată de o „mână criminală acoperită de guvern”. „Este strigător la cer! Se mușamalizează ceva! Este cineva acoperit! Se întâmplă ceva necurat și Garda de Mediu, care aparţine de Ministerul Mediului, sigur știe și nu comunică cinstit cetăţenilor! Exact cum au minţit și când a poluat extrem un CET, prin arderea păcurii. Întâi au negat că s-a ars vreun fir de păcură. (…) Nu mai este suficientă doar demisia sau demiterea ministrului Mediului! Asta este mână criminală acoperită de Guvern! Și trebuie luate măsuri ferme în consecinţă! Dacă cetăţenii din București și din Ilfov se mai pot considera apăraţi de instituţiile statului. Dacă nu, punem toţi mâinile pe piept și așteptăm apocaliptic să ne ia. Eu refuz acest din urmă scenariu”, a adăugat Gabriela Firea.
USR cere permanență la Garda de Mediu
Parlamentarii USR au adresat o scrisoare deschisă ministrului Mediului, Costel Alexe, solicitând sancţionarea penală a celor care se fac vinovaţi de arderile din comuna Periș și crearea unei permanenţe a Gărzii de Mediu pentru a evita și alte incendii. Potrivit unui comunicat al USR, poluarea „excesivă“ din zona București – Ilfov nu este întâmplătoare, ci „efectul unui lung șir de nereguli care s-au perpetuat ani la rând, din cauza practicilor de eliberare a avizelor și a autorizaţiilor de mediu fără consultări ori din cauza încălcării legislaţiei de mediu”. Cei 39 de senatori și deputaţi USR îi solicită ministrului Mediului sancţionarea penală a celor care se fac vinovaţi de arderile necontrolate din comuna Periș; o anchetă rapidă a cauzelor care au declanșat incendiul; crearea unei permanenţe a Gărzii de Mediu pentru a evita alte incendii în viitor; transparentizarea situaţiei privind sesizările cetăţenilor către Garda Naţională de Mediu și comisariatele judeţene din subordinea acesteia; un raport lunar al Gărzii de Mediu despre soluţionarea cazurilor sesizate de cetăţeni. Semnatarii atrag atenţia asupra faptului că, recent, cercetătorii au demonstrat „o relaţie cauzală între nivelul ridicat de poluare și creșterea numărului de persoane diagnosticate cu COVID-19“. În scrisoarea deschisă adresată ministrului Mediului, se menţionează că au existat numeroase plângeri ale cetăţenilor în ultimele trei luni, iar în unele locuri chiar în ultimii trei ani cu privire la nivelul ridicat de poluare din zona București – Ilfov.