Premierul Victor Ponta a subliniat, în cea mai recentă şedinţă de guvern, că toţi cetăţenii României sunt egali în faţa legii, indiferent de etnie, şi că însemnele naţionale şi locale trebuie respectate. 

El a avut în vedere cazul dintr-o şcoală din judeţul Covasna, unde o elevă a fost ameninţată cu moartea pentru că purta o bentiţă tricoloră. 

“Vreau să mulţumesc Ministerului Educației pentru modul în care aţi gestionat problema de la Covasna. Nu vreau să inflamăm lucrurile, dar nici să lăsăm nesancţionate încălcări ale legii. Mesajul meu este: suntem toţi egali în ţara asta, şi români, şi maghiari, şi germani şi romi. Avem toţi respect pentru însemnele fiecăruia – şi însemne naţionale şi însemne locale. Nu-mi doresc niciun fel de inflamare, pentru că aceasta ar da apă la moară extremiştilor, dar nici nu vreau să lăsăm lucrurile aşa. Cred că le-aţi gestionat cu diplomaţie şi inteligenţă şi, vă rog, să daţi un semnal că legea se aplică pentru toţi şi nu acceptăm abuzuri nici dintr-o parte – nici din partea majorităţii, nici din partea minorităţii”, a afirmat Victor Ponta. Conducerea Liceului „Körösi Csoma Sàndor” din Covasna a fost sancţionată pentru „modul defectuos” în care a gestionat situaţia creată după ce câţiva elevi români din clasa a IX-a au venit la şcoală cu însemne tricolore de Ziua maghiarilor de pretutindeni. 

Într-un comunicat de presă al Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna remis AGERPRES se menţiona că au fost sancţionaţi cu „observaţii scrise” directorul general şi cei doi directori adjuncţi şi s-a luat măsura înlocuirii dirigintei clasei. Elevii români au venit cu însemne tricolore la şcoală pe data de 15 martie, de Ziua maghiarilor de pretutindeni, iar una dintre eleve a continuat să poarte o bentiţă tricoloră şi în următoarele zile. Gestul lor a fost condamnat de unii profesori şi colegi maghiari, care l-au considerat “provocator”.