Aflat la Bruxelles, premierul Victor Ponta a făcut o serie de declarații referitoare la situația din România de după 9 decembrie, dar și privitor la acțiunile din viitor ale noului Executiv.

El a precizat că nu este mulţumit de imaginea viitorului parlament rezultat în urma alegerilor parlamentare de duminică şi a apreciat că este obligatoriu ca numărul de parlamentari să fie redus. „Din acest motiv, am fost iniţiator, am susţinut, am votat şi am adoptat în Parlament o lege care trimitea în parlament doar pe cei care au câştigat colegiile. Din păcate, CCR nu ne-a lăsat şi avem 390 de câştigători de colegii de la USL şi doi câştigători de colegii de la PDL. Sigur, este obligatoriu să reducem numărul de parlamentari. Dar tocmai de aceea m-am speriat de comunicatul Curţii. Adică dacă nu sunt fix 300 nu ne lasă. Dacă sunt 302? Din punctul meu de vedere reforma electorală trebuie făcută imediat, în prima sesiune. În sesiunea februarie-iunie trebuie făcut un forum constituţional în care să intre nu numai parlamentarii di-verselor grupuri, dar vreau să cred că vor intra şi specialişti constituţionalişti, oameni din societatea civilă care să vină cu o propunere. Putem să adoptăm unul dintre cele trei sisteme posibile, şi anume, ori ne întoarcem toţi la listă, care a fost foarte hulită, dar până la urmă s-a dovedit în practică mai bună decât alt sistem, ori facem uninominal pur, adică majoritar dintr-un tur, ori acolo cel puţin cei de la PDL nu vor accepta, e foarte clar pentru că atunci când câştigi două colegii nu vrei uninominal pur, ori facem sistemul mixt cu jumătate în colegii, jumătate pe listă. Şi în sistemul mixt german se întâmplă să se dubleze. E clar că în primăvară trebuie să decidem care-i sistemul de vot. Cel actual s-a dovedit un eşec, pentru că nimeni nu s-a aşteptat în 2008 ca o să ajungem la situaţia din 2012”, a afirmat Ponta după reuniunea şefilor de stat şi de guvern membri ai Partidului Socialiştilor Europeni.

Guvernul va ­analiza oportunitatea ­aderării la euro în 2015

Premierul Victor Ponta a declarat joi, la Bruxelles, că România trebuie să facă eforturi să intre în zona euro, dar că în mod cert nu va face acest pas înainte de a fi pregătită. „O să facem o analiză împreună cu Banca Naţională și o să vedem dacă acest termen mai este un termen realist. Până atunci acesta este termenul oficial. Eu consider că România trebuie să facă eforturi să intre în zona euro. Când se va întâmpla lucru ăsta? Nu înainte de a fi pregătiţi. Este o strategie de convergenţă stabilită de Ministerul de Finanţe împreună cu Banca Naţională și încercăm să respectăm toate aceste criterii de convergenţă, dar nu doar cele nominale, ci dacă putem și cele reale. Ori acolo diferenţa este încă foarte mare”, a adăugat Victor Ponta, glumind că dacă răspunsul său pare foarte asemănător cu cel al premierului polonez Donald Tusk este tocmai pentru că s-a inspirat de la acesta.