De multe ori m-am întrebat, sau am întrebat, de ce ar vrea cineva să fie primar. Ce l-ar putea mâna pe respectivul în luptă? Cei mai mulți, dintre cei cărora le-am mărturisit dilema mea, mi-au răspuns, convinși că în România aceasta este explicația indubitabilă, că o primărie, indiferent cât de bogată, este întotdeauna o vacă bună de muls. Alții, puțini, au afirmat că mai există, încă, oameni care chiar doresc să facă ceva pentru comunitatea în care trăiesc. Până la urmă, m-am convins că asemenea „rara avis” există, totuși. Unul dintre cei care mi-a înfrânt scepticismul avea să fie un primar din Ilfov. Iacob. Petre Iacob. De unde și titlul.
După un an de zile de la alegerile locale din iunie 2012, problemele și necesitățile orașului Popești-Leordeni mi-au devenit foarte cunoscute. Întâmplarea a făcut să scriu de multe ori despre ceea ce se întâmplă în acest oraș, despre eforturile depuse de edilii săi pentru a-i da urbei pe care o conduc o „față” europeană. Cel mai implicat în acest demers este primarul localității, Petre Iacob. Pe măsură ce-l cunoști, îți dai sema că, în cazul lui, varianta cu „vaca de muls” cade. Pentru că Petre Iacob n-are nevoie să „sifoneze” bani de la primărie. Are destui, din afacerile proprii. Mai mult, adeseori aduce bani de-acasă atunci când nu poate rezolva anumite probleme, datorită unor „bariere” bugetare. Straniu, pentru România, nu? Dar asta înseamnă că nu-l cunoașteți pe primarul popeștean. El are un crez pe care mi l-a mărturisit atunci când ne-am cunoscut. „Pentru mine cuvântul dat este sfânt. Dacă am promis că fac ceva, păi atunci fac. Nu există compromis. Mă fac luntre și punte, dar mă țin de cuvânt”, mi-a spus el atunci. Ei bine, după un an de mandat, Petre Iacob s-a ținut de cuvânt. În ciuda unor mici nerealizări, care-l macină cumplit. „Am făcut mai mult decât îmi închipuiam. Dar, uite, viața îți mai joacă și feste. Îmi vine, uneori, să-mi iau câmpii atunci când îmi dau seama că nu totul depinde de voința mea și nu-mi pot ține promisiunile. Am zis, atunci când am câștigat alegerile, că nu stau decât două mandate, în care voi dovedi că voi pune interesele orașului înaintea celor personale. Că vreau să demonstrez că se poate. Acum, după un an de zile, mă gândesc serios să nu mai candidez peste trei ani”, mi-a spus la ultima întâlnire, într-un moment de deznădejde, care, de altfel, nu-l caracterizează, primarul Iacob.
Popești-Leordeni, un oraș în expansiune. Haotică.
Localitatea a devenit, în ultimii 20 de ani, un fel de cartier al Capitalei. Din centru, sunt doar 9 kilometri până în urbea ilfoveană. De aceea, după 1989, orașul a cunoscut o dezvoltare apreciabilă, dar, din păcate, din punct de vedere cadastral, haotică. Frenezia imobiliară a anilor postrevoluționari „ajutată” și de o „politică” păguboasă pentru așezarea ilfoveană, dar fructuoasă pentru unii, a creat un ghem de probleme pentru gospodarii localității. Probleme care, iată, ies la iveală acum și pe care primăria a trebuit să le rezolve. Și, în bună parte, a reușit. Miezul tărășeniei este nou-apărutul cartier al orașului, Popești-vest. Practic, aici a mai apărut o nouă localitate. Bramburită. Prin „grija” fostei „conduceri superioare” a localității, aici a construit fiecare cum l-a tăiat capul. Ce a rezultat? Străzi drepte precum serpentinele de pe Transfăgărașan, situate anapoda, în niciun caz acolo unde ar fi trebuit să se afle, clădiri cu înălțimi diferite, succedându-se amețitor, o adevărată harababură arhitecturală. O provocare pentru primarul ales în iunie 2012. Mai ales pentru faptul că noii locuitori ai Popeștiului veneau cu pretenții, pe măsura unor cetățeni obișnuiți cu confortul oferit de Capitala pe care tocmai o părăsiseră.
Asfalt, apă și canal, la tot cartieru‘
V-am povestit despre toată această situație, tocmai pentru a vă da seama cu ce s-a confruntat primarul Iacob atunci când a ajuns la primărie. Care primar s-a apucat de treabă, cu cerbicia care-l caracterizează. Bilanțul ni l-a făcut Florin Preda, administratorul public al primăriei, o soluție câștigătoare a edilului popeștean. „În ultimul an, s-au introdus rețelele de apă și canalizare pe 30 de străzi din localitate. Ulterior, acestea au fost și asfaltate”, îmi spune Florin Preda. Pe „vestita” stradă a Amurgului vor începe, în curând, lucrările de introducere a rețelelor de apă și canalizare, după care va fi asfaltată. „Am hotărât să o luăm natural, în ciuda problemelor cadastrale. Sperăm să rezolvăm odată pentru totdeauna această situație. Am băgat aproape tot bugetul în acest cartier, să fie oamenii mulțumiți”, intervine și primarul. Într-adevăr, este vorba de un efort bugetar apreciabil, care se cifrează la peste 25 de milioane de lei, adică mai mult de jumătate din bugetul local, apreciat, anul acesta, la circa 40 de milioane. „Am reușit să asfaltăm și Drumul Sabarului, care leagă cartierul Confort City de Leordeni. Am introdus, totodată și iluminatul public pe această stradă”, adaugă Petre Iacob. Baza sportivă, lăsată cândva de izbeliște, a fost și ea reabilitată. Nouăzeci la sută din fonduri au provenit din sponsorizări, astfel că bugetul local nu a fost foarte solicitat. Sponsorizările nu au constat neapărat în bani, ci, mai ales, în materiale de construcție și manoperă.
Pentru a preîntâmpina greutățile cu care s-a confruntat administrația locală în ultimul an, primăria a elaborat o strategie de dezvoltare pentru următoarea perioadă. Având în vedere că există o suprafață de circa 300 de hectare între Drumul Fermei și strada Fagului, pentru care se prevede o dezvoltare imobiliară apreciabilă în următorii ani, în Consiliul Local au fost stabilite reguli foarte stricte. PUZ-ul coordonator prevede că autorizațiile de construcție vor fi eliberate abia după ce străzile vor fi bine delimitate, la stadiul de „piatră și bordură”. Nimic nu se va construi fără avizul reprezentantului OCPI. Din punct de vedere arhitectural, zona va fi strict reglementată. În teritoriul vecin cu IMGB vor fi admise clădiri cu P+6, P+8, regimul de înălțime urmând să scadă odată cu apropierea de zona de case, la P+3. Totodată, va fi construită o stradă paralelă cu linia de metrou, care va asigura un acces mai facil în acest cartier.
Un liceu numit dorință
Știați că în Popești-Leordeni există un liceu? Sau mai bine spus, există și nu există. El este întruchiparea „destoiniciei” fostei administrații. Iată istoria lui. În anul de grație 2006, sunt alocați pentru construirea unui liceu în oraș, 5 milioane de lei. Triplă finanțare, bugetul de stat, CJI, Consiliu Local. Toate bune și frumoase. Încep lucrările, clădirea este „terminată” în proporție de 45%, după care, pauză. Mare. Motivul? Epuizarea fondurilor. Cauza? Nimeni din fosta primărie nu s-a gândit să reactualizeze prețurile, care evoluaseră amețitor din cauza cursului valutar și a inflației. Lucru care, în mod normal, se face din doi în doi ani, ne spune Florin Preda. Vorba-ceea, erau „cestiuni mult mai arzătoare la ordinea zilei”. Rezultatul? O măgăoaie gri, învelită în schele putrede de lemn, care se degradează, pe zi ce trece, de vreo 7 ani. O altă provocare pentru primar. „Ca atare, s-a hotărât o recepție a acestui obiectiv, la stadiul fizic la care se află acum. Ulterior, se va stabili ce mai este de executat. Se va face și o reactualizare a indicatorilor economici, care vor cuprinde și dotările viitorului liceu. Cu aceste estimări se vor face demersuri pentru obținerea de fonduri de la Consiliul Județean și de la Ministerul Dezvoltării”, îmi spune administratorul public, Florin Preda.
Danubiana, cartierul „aerian”
Sper că nu v-am plictisit. Țineți aproape, minunile cu care se confruntă primăria din Popești-Leordeni nu s-au terminat. Una dintre cele mai tari este cea legată de cartierul Danubiana. Privatizarea fostei întreprinderi este una cu cântec. Gelu Tofan, cel care a preluat-o 1995, a intrat în posesia nu numai a companiei propriu-zise, dar și a drumurilor, terenurilor și rețelei de apă și canal (?!) din cartierul în care locuiau, la acea vreme 6.000 de suflete. Acum, au mai rămas 3.000, care locuiesc în apartamentele cumpărate după Revoluție, aflate în blocurile construite pe vremea „Răposatului”. Numai că, imobilele în care locuiesc se află pe proprietatea SC Tofan Grup Internațional, drept pentru care niciunul dintre proprietari nu deține cotă indiviză din terenul de sub bloc. Așadar, locuințele acestora „plutesc” în aer! La fel și cu rețeaua de apă și canalizare, care, la rândul ei, aparține „Tofanului”.
Petre Iacob, însă, nu mai vrea să tolereze această anomalie. „Am discutat cu lichidatorul, să rezolvăm această situație. Suntem aproape de o înțelegere, mai ales că Tofan Grup datorează primăriei 9,8 milioane de lei. Sunt încrezător că vom ajunge la o soluție favorabilă pentru ambele părți”, mă asigură primarul.
Ruina din centrul orașului
Credeați că am terminat? Nu, mai am una. Încă o problemă care-l amărește pe primar. Blocul neterminat, din centrul localității, aflat în administrarea primăriei din Popești-Leordeni, ajuns o ruină. La o azvârlitură de băț de sediul primăriei. De un an de zile se chinuie Petre Iacob să scape de oribiltatea care sluțește chipul orașului. Care-i buba? Clădirii nu i se găsește proprietarul. Din cercetările efectuate, se pare că parterul ar aparține FederalCOOP, care deține niște facturi „antediluviene”, conform cărora ar fi cumpărat ceva ciment, odinioară. Partea superioară ar aparține defunctului Romconfort, dar nimeni nu e sigur. Totul e o nebuloasă. Situația ar fi putut fi tranșată prin 2006, când edililor de atunci li s-ar fi propus să ia în posesie măgăoaia. Dar consiliul local de atunci a refuzat, cu sfioșenie, propunerea. Drept urmare, actuala administrație a făcut demersurile necesare la Guvernul României pentru rezolvarea problemei. Care Guvern ar trebui să găsească o modalitate de a pune clădirea în posesia primăriei din Popești. Aceasta, conform expertizei efectuate, dorește să demoleze construcția și să construiască în locul ei o piață.
Reabilitare termică și proiecte
38 de blocuri din Popești-Leordeni urmează să fie reabilitate termic, în viitorul apropiat, întreprindere care va avea nevoie de o sumă estimată la 5 milioane de lei. Prima fază a lucrărilor va cuprinde 22 de clădiri, majoritatea din cartierul Danubiana. Documentația a fost întocmită, se află la ANRMAP și urmează să intre în faza de licitație. Se estimează că, începând cu luna iulie, lucrările vor intra în faza de execuție. Între timp se lucrează la întocmirea de proiecte cu finanțare din fonduri europene, o utopie, până în 2012, la Popești. Unul dintre proiecte are în vedere crearea unui sistem divizor pentru canalizare, astfel încât să se separe colectarea apelor menajere de cele pluviale. Se are în vedere renovarea celor 4 grădinițe din oraș, precum și construirea uneia noi, având în vedere că orașul se dezvoltă văzând cu ochii. Au fost reactualizate documentele unui proiect mai vechi privitor la înființarea unui centru social multifuncțional. Clădirea există deja. Este vorba de fostul cămin cultural, care va fi extins și reamenajat. Așezământul va cuprinde o cantină socială, un centru de zi pentru copii defavorizați din familii uniparentale, un cămin pentru femei și mame abuzate, un adăpost de noapte și un centru de fizioterapie pentru persoane vârstnice. Și, nu în utimul rând, edilii din Popești doresc să ridice o primărie nouă pe locul sediului celei de acum.
Mai sunt trei ani până la terminarea mandatului actualilor edili. Sunt convins că Petre Iacob, în ciuda obstacolelor pe care le întâmpină, își va păstra determinarea și ambiția care-l caracterizează. Ambiția de a lăsa în urma lui lucruri de care popeștenii să-și aducă aminte, cu recunoștință, după ani și ani de zile…
P.S.: Fotografiile, credem noi, ilustrează cât se poate de relevant, cu ce „moștenire” s-a pricopsit primarul ales în iunie 2012. Petre Iacob este hotărât ca, în cel mai scurt timp, să remedieze situația și să-i dea o înfățișare nouă orașului pe care îl „păstorește”.
În ultimul an au fost asfaltate 30 de străzi din Popești-Leordeni
Un „buboi” urât pe fața orașului pe care Petre Iacob este hotărât să-l „excizeze”
Pe acest teren va fi amenajat un parc ultramodern
După ce a fost lăsat de izbeliște de foștii edili șapte ani de zile, liceul va fi în sfârșit dat în folosință
Din lunia iulie, 22 de blocuri din Popești-Leordeni vor fi reabilitate termic