În ultima zi a lunii iulie s-a reunit la sediul Prefecturii Ilfov, din nou, Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Ilfov, în condițiile în care era confirmat, exact în acea zi, de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București – Laboratorul Național de Referință – cel de-al 14-lea focar de pestă porcină africană (PPA) la porcii domestici din gospodăriile ilfovenilor (începând cu data de 1 iunie 2019).
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print, nr. 462
Potrivit informării făcute de către Direcția Sanitară Veterniară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Ilfov, acestor focare li se adaugă cele peste 40 de cazuri de îmbolnăviri/decese înregistrate la porcii mistreți de pe fondurile de vânătoare din județ, dar și situația extrem de delicată de la exploatația profesională SC Interprod Invest SRL – ferma de porci de la Periș unde, de asemenea, s-a confirmat prezența virusului PPA.
Toate aceste date l-au făcut pe prefectul județului, Mihai – Sandu Niță, să declare că, în acest moment, Ilfovul este cel mai afectat județ din țară de PPA. Pentru că, în exploatația comercială de suine de la Periș au fost deja uciși 5.000 de porci. S-a procedat la constituirea a două comisii de evaluare a animalelor, cu respectarea prevederilor HG 1214/2009 privind metodologia pentru stabilirea și plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise sau altfel afectate, în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor cu modificările și completările ulterioare.
Pentru gospodării este vorba de 6 localități ilfovene – cu 3 focare de PPA la porcii domestici, în Periș, 7 în Piscu, și câte un focar în Izvorani, Ciolpani, Bălăceanca și Gruiu. Au murit aici 23 de porci, au fost uciși 146. Toate cadavrele au fost incinerate. S-au ucis preventiv 68 de porci în exploatații nonprofesionale, în Periș și porci în exploatații nonprofesionale, la Ciolpani.
Exploatațiile respective au fost plasate sub supraveghere oficială și au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport.
În cazul porcului mistreț, virusul PPA a fost confirmat în 5 fonduri de vânătoare:
Ř22 Scroviștea – 34 de cazuri,
Řnr. 15 Buriaș (Periș) – 3 cazuri,
Řnr. 2 Pustnicu (Pantelimon) – 1 caz,
Řnr. 1 Cernica – 4 cazuri,
Řnr. 16 Snagov – 1 caz.
În total este vorba de 131 mistreți morți.
Pe 31.07.2019 exista o suspiciune de posibil focar PPA la porcii domestici dintr-o exploataţie profesională din Popești-Leordeni, de unde s-au prelevat probe, pentru analize. Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București – Laboratorul Național de Referință a confirmat prezența virusului, iar exploatația a fost plasată sub supraveghere oficială și au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport.
DSVSA Ilfov solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată medicului veterinar sau DSVSA județeană. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.
Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic!