Patriarhul României și-a arătat grija față de credincioșii care sunt prinși în mijlocul războiului din Ucraina și disponibilitatea de a-i ajuta în limita posibilităților, încă de la începutul conflictului armat. Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel a făcut apel la încetarea războiului și la rugăciune pentru pace chiar din prima zi a războiului.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 592, ediția print
Cu inima deschisă, Părintele Patriarh a înălțat rugăciuni la Ceruri pentru restabilirea păcii, încă de atunci. „Ne exprimăm deplina solidaritate cu creștinii români ortodocși care trăiesc în Ucraina, precum și disponibilitatea de a-i ajuta după propriile noastre puteri. Ne rugăm Milostivului Dumnezeu, Domnul păcii, al dreptății și al iubirii, să dăruiască ocrotire poporului ucrainean și înțelepciune făcătoare de pace tuturor conducătorilor politici responsabili”, a transmis Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, conform Basilica.ro, în prima zi de război în Ucraina.
Compasiune, prietenie și solidaritate față de refugiați, din partea Bisericii
Și acum, Preafericirea Sa ne îndeamnă „să cultivăm pacea inimii noastre și să ne rugăm pentru pacea între popoare”. Ba chiar, în ziua în care am intrat în Postul Sfintelor Paști, pe 7 martie, Părintele Patriarh a reiterat apelul la solidaritate și ajutor pentru Ucraina. „Să ajutăm în continuare pe refugiați, să ne rugăm pentru pace și să fim făcători de pace! Încă de la început, Patriarhia Română a luat act cu maximă îngrijorare de începerea războiului din Ucraina, război declanșat de Rusia împotriva unui stat suveran și independent. De asemenea, Patriarhia Română a făcut apel la rugăciune și solidaritate pentru sprijinirea și ajutorarea cetățenilor ucraineni, refugiați în România, din cauza războiului. Astfel, în toată Biserica Ortodoxă Română au fost organizate colecte sau acțiuni de ajutorare a refugiaților din Ucraina. În ultimele zile, sute de mii de ucraineni au intrat în țara noastră, fugind din calea războiului. Aceștia au fost întâmpinați încă de la intrarea lor în România cu multă compasiune, prietenie și solidaritate de reprezentați ai eparhiilor Bisericii Ortodoxe Române, care le-au oferit ajutorul”, spune Părintele Patriarh.
Rugăciunea este mai puternică în Postul Paștelui
Numeroși preoți și voluntari ai parohiilor au venit așadar, în sprijinul refugiaților ucraineni, implicându-se în acte caritabile de donație. Dar, pe lângă sprijinul financiar și material acordat, clericii le-au adus acestor oameni triști și neputincioși, o mângâiere și un strop de speranță. „Patriarhia Română mulțumește tuturor eparhiilor care au răspuns la apelul ei de cooperare frățească și contribuie în continuare la ajutorarea refugiaților ucraineni. În mod deosebit, mulțumim eparhiilor aflate la granița cu Ucraina: Mitropolia Basarabiei, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Episcopia Maramureșului și Sătmarului și Episcopia Tulcii. În contextul actual, marcat de violență și multă suferință în Ucraina, este necesară în continuare ajutorarea refugiaților ucraineni care tranzitează România sau rămân aici pentru o vreme. Totodată, suntem chemați să înmulțim rugăciunea către Dumnezeu ca să înceteze războiul și să fie pace, pentru ca refugiații să poată reveni în patria lor. Mai ales acum, în timpul Postului Sfintelor Paști, când rugăciunea stăruitoare susține pocăința sinceră pentru păcate și face postul roditor de smerenie, pace și bunătate, este necesar să cultivăm pacea inimii noastre și să ne rugăm pentru pacea între popoare. Violența militară din război nu trebuie imitată prin violență verbală, prin atac la persoană sau denigrare. Dacă în slujbele ortodoxe ni se oferă adesea binecuvântarea „Pace tuturor”, este necesar ca această pace să o facem prezentă și roditoare în Biserică, în familie, în societate și în relațiile dintre popoare, spre slava Preasfintei Treimi și binele omenirii!”, mai spune Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, citat de Basilica.ro.