Legea salarizării unitare constituie o prioritate pentru Cabinetul Grindeanu, dar trebuie susținută și de Parlament. Cel mai probabil, în zilele următoare se va afla pe masa dezbaterilor a deputaților și senatorilor.

 

Inițiativa legislativă a coaliției va fi trimisă în Parlament, cel mai probabil în această săptămână pentru a putea fi adoptată și pusă în aplicare într-un timp cât mai scurt, a anunțat astăzi, prim-ministrul Sorin Grindeanu, la deschiderea Adunării Generale a Asociației Orașelor din România de la București.

Prim-ministrul Sorin Grindeanu: „E o măsură așteptată de toți românii”

„Am discutat și în această dimineață cu doamna ministru Olguța Vasilescu. Este o lege extrem de importantă pentru noi. Se află în programul nostru de guvernare, așa cum știți, e o măsură așteptată de toți românii. Ca să avem forța necesară, inclusiv în Parlament, va fi o inițiativă, în Parlament, a tuturor deputaților și senatorilor care fac parte din coaliția de guvernare. Va fi o inițiativă a coaliției de guvernare. roiectul de lege va fi trimis în Parlament „în cel mai scurt termen, probabil în această săptămână. Proiectul este extrem de important și trebuie să aibă și o susținere nu doar a Guvernului, pentru că Guvernul este dat de susținerea din Parlament”, a explicat prim-ministrul Sorin Grindeanu.

Ministrul Finanțelor Publice, Viorel Ștefan: „Legea este necesară în regim de maximă urgență, pentru a da stabilitate sistemului de salarizare din România”

Inițial ministrul Muncii, Olguța Vasilescu a anunțat încă de la începutul lunii trecute că legea salarizării unitare ar putea intra în vigoare, începând din luna iulie. Dacă Parlamentul va vota acest proiect în timp util, este posibil să se păstreze această dată, după cum a anunțat și ministrul Finanțelor Publice, Viorel Ștefan. „Legea salarizării unitare este foarte necesară, în regim de maximă urgență, pentru a da stabilitate sistemului de salarizare din sectorul public din România. Azi, datorită moștenirii de care am beneficiat, sunt reglementări contradictorii, sunt reglementări imprecise, sunt decizii ale Curții Constituționale, ale instanțelor, care au făcut ca sistemul de salarizare să fie imprevizibil total. Nu știm la ora actuală exact care este ultima hotărâre de instanță care s-a pronunțat pe teritoriul României în materie de salarizare și ce nivel de referință s-a mai dat între timp și nu știm ce efecte propagă asupra bugetului de stat. Din această perspectivă, singura soluție este aceea de a elabora o lege a salarizării unitare care să stopeze acest fenomen și care să dea predictibilitate și stabilitate în materie de politică salarială. Deci, cu 1 iulie, sunt convins că noi vom implementa această lege”, a declarat Viorel Ștefan, aseară, la Antena 3.

Salariile sub 4.000 de lei se vor dubla

Odată cu intrarea în vigoare a noii legi, salariile se vor mări semnificativ. „Ca să fiu foarte clară: creșterile salariale ale bugetarilor, cu 56 la sută în medie, sunt exact cum scrie în programul de guvernare, pe următorii 4 ani. Nu vom avea situații în care salariile sub 4.000 lei, care se dublează, pe medie, să depășească salariile care sunt acum în plată la 7.000 de lei. Sunt praguri clar delimitate de la o clasă la alta. (…) P.S. Cine are neclarități poate citi programul de guvernare”, a scris ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu,  pe pagina sa de Facebook.