Actul normativ pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, care prevede scutirea de la plata impozitelor pentru clădirile declarate monumente istorice a fost promulgat, ieri, de către președintele Klaus Iohannis.

 

Conform legii, vor fi scutite de la plata impozitelor toate clădirile și suprafețele de teren aferente care sunt clasate drept monumente istorice, de arhitectură sau arheologice, muzee sau case memoriale, indiferent de proprietar, și care au fațada stradală și principală renovată sau reabilitată, cu excepția încăperilor folosite pentru activități economice.

Mai mult, în cazul clădirilor de acest tip care nu au fațada renovată, consiliile locale vor putea decide scutirea de impozit, în funcție de situația bugetului.

De asemenea, consiliile locale vor putea decide și reducerea impozitului pe suprafețele neconstruite ale terenurilor în regim de monumente istorice, în funcție de suprafața afectată și de perioada punerii monumentelor istorice la dispoziția publicului pentru vizitare.

Propunerea legislativă de modificare a Codului fiscal a fost inițiată de deputații UDMR Kelemen Hunor și Marton Arpad.

Sursa: agerpres.ro