După cum arată Ministerul Fondurilor Europene într-un comunicat, România a transmis Comisiei Europene, în data de 6 iulie a.c., documentul consultativ pentru elaborarea Acordului de Parteneriat pentru 2014-2020.

Pe baza acestui document de lucru, care reprezintă un prim punct de plecare în dialogul informal, se poartă negocieri cu serviciile Comisiei Europene pentru pregatirea viitorului exerciţiu financiar şi pentru identificarea celui mai bun mod de utilizare eficientă a fondurilor europene alocate României. În acest scop, autorităţile române trebuie să se asigure că modul în care vom folosi fondurile europene în 2014-2020 îi va permite ţării noastre să recupereze decalajele existente, în comparație cu alte state din UE, încadrându-se, în acelaşi timp, în linia priorităţilor stabilite la nivel european.

Acordul de Parteneriat pentru 2014-2040 urmează să fie transmis Comisiei de către autorităţile române în toamna acestui an. Până la momentul transmiterii Acordului de Parteneriat pentru 2014-2020, autorităţile române şi serviciile Comisiei Europene poartă un dialog informal, care constă în întâlniri şi schimb de corespondenţă. 

Informaţiile apărute în mass media, în ultimele zile, prin care li se reproşează autorităţilor române că au inclus cu “copy-paste” recomandările specifice de ţară în documentul consultativ pentru Acor­dul de Parteneriat, distorsionează imaginea acestui proces, în condiţiile în care preluarea recomandărilor relevante în documentul consultativ a fost una dintre cerinţele formei pre­­­liminare a modelului de Acord de Parteneriat.

Documentul consultativ pentru Acordul de Parteneriat pentru 2014-2020, reprezintă un prim punct de plecare în construirea dialogului cu Comisia şi demararea negocierilor informale, astfel încât autorităţile române să primească, încă din stadiu incipient al elaborării, recomandările şi orientările Comisiei. Ministerul Fondurilor Europene menţionează că re­prezen­tanţii Comisiei Europene au apreciat public transmiterea din timp a acestui document de către România. “Totodată, subliniem că dis­cuţiile cu serviciile Comisiei au loc în cadrul unui dialog informal, deoarece, la nivel european, nu au fost adoptate încă regulamentele care vor reglementa viitorul exerciţiu financiar”, se arată în comunicatul ministerului.


Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici