O lume-ntreagă a marcat ieri, Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului. Cu acest prilej, premierul Sorin Grindeanu a transmis un mesaj de susținere a persoanelor care se confruntă cu astfel de probleme de sănătate.

 

Executivul s-a alăturat instituțiilor și comunităților internaționale care au marcat ziua dedicată persoanelor afectate de tulburarea de spectru autist. În semn de solidaritate față de suferinzii din întreaga țară, Cabinetul Grindeanu a devenit parte din campania „Light It Up Blue”.

Premierul Sorin Grindeanu: „Sunt oameni valoroși, dar trebuie susținuți pentru a avea o viață independentă ”

„De zece ani, comunitatea internațională marchează Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, iar Guvernul României s-a alăturat în mod firesc acestui gest normal de solidaritate. Copiii și persoanele adulte care suferă de această tulburare au nevoie de atenție și înțelegere. Sunt oameni valoroși, dar diferiți, care au nevoie de susținerea noastră, a tuturor, pentru a se integra în școală, în societate și pentru a avea o viață independentă. Ei au nevoie de susținere pentru a se integra în școală, în societate și pentru a avea o viață independentă”, a spus prim-ministrul Sorin Grindeanu.

Palatul Victoria a fost iluminat în albastru, în semn de solidaritate

Aseară, începând cu ora 20:00, Palatul Victoria a fost iluminat în albastru. Guvernanții au dorit să-și arate în acest mod, solidaritatea cu persoanele cu astfel de nevoi speciale. Gestul politicienilor a venit și ca o formă de susținere a demersurilor care vizează înțelegerea, cunoașterea și tratarea tulburării de spectru autist.

Deficiențele specifice tulburării de spectru autist, îngreunează traiul suferinzilor

Autismul înregistrează o creștere alarmantă în toate mediile și în toată lumea. Se apreciază că unul din o sută de copii se naște cu această problemă de sănătate. „Autismul presupune o paletă de numeroase simptome, de la forme ușoare până la cele mai grave. Acestea variază ca intensitate și apariție (unele persoane pot prezenta anumite simptome, iar altele nu). Cu toate acestea, în cazul majorității bolnavilor, deficiențele specifice acestor tulburări le vor face viața foarte dificilă. La majoritatea copiilor, tulburările din spectrul autist vor fi prezente înainte de vârsta de trei ani și pot persista pe parcursul întregii vieți, deși simptomele se pot îmbunătăți de-a lungul timpului dacă se aplică terapia potrivită. Cele mai multe dintre tulburările din spectrul autismului apar de patru ori mai frecvent la băieți decât la fete. Această tulburare de dezvoltare se manifestă în mod evident în jurul vârstei de 2-3 ani, în primul rând datorită lipsei sau întârzierii dezvoltării limbajului vorbit și apoi datorită celorlalte deficiențe cum ar fi stereotipiile, absența contactului vizual sau dificultăți în stabilirea relațiilor sociale. La naștere copilul este aparent normal. În funcție de momentul debutului autismului, dacă acesta este precoce, în primul an de viață se pot remarca lipsa mișcărilor anticipatorii atunci când sunt luați în brațe, lipsa zâmbetului ca reacție de răspuns, apatia și dezinteresul față de ceea ce îl înconjoară. Unii copii se pot dezvolta normal până la aproximativ 18-24 de luni și înregistrează apoi o regresie a competențelor și abilităților dobândite. În urma studiilor s-a constatat că mai mult de jumătate dintre copiii care au fost ulterior depistați cu tulburări din spectrul autist au observat probleme de comportament, sociale și de limbaj ale copiilor înainte de primul an de viață al micuților iar peste 85% au observat aceste probleme înainte de vârsta de 24 de luni”, potrivit specialiștilor helpautism.ro.