Din 2008 primar al comunei Periș, Anghel Albu a deschis, rând pe rând, dosarele tuturor temelor care ar putea schimba în bine viața comunității care i-a acordat încrederea. În dosare nu erau soluții miraculoase, de aceea a fost nevoie să le găsească. În dosare nu erau nici bani, căci bugetul unei comune asemeni Perișului este…aproape zero. Și cum faci, atunci, să faci? Exact cum face oricine care vrea cu adevărat să reușească: muncește.

 

2008 – start cu 250 miliarde datorii

Să iei eșarfa de primar la un an după ce țara în care te-ai născut a intrat în Uniunea Europeană devine provocator pentru genul de persoană atrasă de progres așa cum este Anghel Albu. Te gândești că vei face, vei drege, vei aduce, vei schimba. Da, le faci, doar că nu atât de ușor. E ca și cum ai alerga la maraton cu saci de nisip legați de picioare. Sacii în cazul lui Anghel Albu au fost niște… datorii. Iată-le explicate de chiar cel care le-a plătit: ”La preluarea mandatului în 2008, primăria avea o datorie de 250 miliarde lei vechi. Până în 2015 s-au achitat 200 miliarde și, conform calculelor, până la finele anului 2021 va fi achitată și diferența de 50 miliarde lei vechi. Ratele au scăzut mult, au fost foarte mari la început. Datoria a fost făcută de fostul primar, pentru asfaltarea drumurilor de la Cocioc și Bălteni-Buriaș, iar dobânda a fost foarte mare, de 140 miliarde lei vechi. Asfaltările s-au făcut, era și inflație atunci, prețurile, însă, au fost foarte mari.”

 

2 mandate și 350 miliarde aduși în comună

Doar că, în tot acest timp, primarul Anghel Albu nu s-a plâns. Dimpotrivă, și-a verificat resursele de ambiție și i-a căutat pe cei care se pricep în a scrie proiecte pentru fonduri nerambursabile.  ”Important este că am reușit să achit datoria fără să îndatorez viața niciunuia dintre locuitorii din Periș, Brătulești, Cocioc, Bălteni sau Buriaș. Și mult mai important este că în cele două mandate de primar, 2008-2012 și 2012-2016, am atras fonduri nerambursabile de peste 350 miliarde lei vechi care se regăsesc în infrastructura din canalizare, asfaltarea străzilor laterale, parcuri, școli, cultură, culte și sport. Bani aduși de afară, fără să plătim dobânzi. Proiectele au fost realizate cu fonduri nerambursabile de la Ministerul Dezvoltării, Administrația Fondului de Mediu și Consiliul Județean Ilfov, prin bunăvoința președintelui Marian Petrache. Domnia sa ne-a ajutat prin alocarea unor sume folosite pentru asfaltările de pe străzile laterale, DJ 101A (Periș-Ciocănari), DJ 179 (Periș-Bălteni). Deși am plecat cu datorii la drum, ne-am organizat și am făcut și treabă. Noi, primăria Periș, nu avem buget. Iar veniturile, și așa puține, s-au diminuat odată cu închiderea Combinatului de creștere a porcilor din Periș, „ROMSUINTEST”.  Și, iată, astăzi, în fața unei noi candidaturi la Primăria Periș sunt mândru să anunț că în cursul anului 2016 se va finaliza asfaltarea tuturor străzilor laterale din comună. Și mai am un motiv de bucurie: În anul 2019, se va finaliza proiectul apă-canal la nivel de comună. Programul este implementat prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară  Apă (ADIA) Ilfov din care Periș face parte și cuprinde satele Buriaș, Bălteni, Cocioc și străzile laterale din Periș.

 

Ce am făcut pentru învățământ

Dar, să vedem cum a cheltuit primarul Anghel Albu cei 350 de miliarde de lei vechi pe care i-a adus comunității perișene. Și începem cu unul dintre capitolele esențiale pentru felul de a fi al primarului: învățământul. „În 2008 învățământul nu era acolo unde aș fi dorit eu să fie, începând de la infrastructură până la statutul cadrelor didactice, în sensul recunoașterii meritelor lor. Una dintre primele măsuri a fost înființarea Liceului Teoretic Periș. În 2008 am demarat lucrările și în 2009 era gata. Copiii nu mai pleacă acum să învețe la Buftea, Snagov sau Otopeni. În timp, liceul a dovedit că, prin cadrele didactice și elevi poate sta în frunte, având în vedere procentajul de la bacalaureat din 2014 și 2015. Iar elevii sunt silitori și chiar participă și la olimpiade, am avut recent un elev care a participat la olimpiada de matematică, singurul din Ilfov care a fost prezent. Toate unitățile de învățământ necesitau reabilitarea și renovarea capitală, acestea constând în anveloparea termică a tuturor unităților de învățământ, schimbarea sistemelor termice, prin achiziția unor centrale performante

Apoi, a urmat modernizarea grupurilor sanitare în toate cele 10 unități de învățământ: un liceu, patru școli generale și 5 grădinițe. Toate cele 10 unități de învățământ au fost izolate termic și ne‑am asiurat că au încălzire centrală. Iar anveloparea termică a fost o măsură foarte bună și pentru primărie căci facturile s-au diminuat considerabil. De asemenea, pentru că aminteam de statutul cadrelor didactice, toate cancelariile au fost refăcute integral, prin înlocuirea mobilierului din cancelarie. În fiecare an, în vacanța de vară s-a făcut igienizarea și reabilitarea necesară. În fiecare iarnă, am organizat serbarea pomului de Crăciun și 1.300 de copii au primit cadouri. Am acordat  burse pentru copiii cu rezultate deosebite la învățătură și burse sociale, iar prin hotărârea Consiliului local, fiecare școală are cabinet de informatică cu 20-30 de computere. Apoi, am avut grijă ca acei copii cu rezultate bune la olimpiade și concursuri școlare să fie premiați și, pentru premiile de sfârșit de an, copiii au primit cărți de fiecare dată. Liceul și școala din Brătulești au, tot prin grija primăriei, terenuri de sport, după cum am amenajat terenuri sintetice la Cocioc și Buriaș. La cel de la Buriaș se lucrează. Terenurile sunt cu intrarea liberă și sunt mulțumit că micii noștri perișeni nu trebuie să se mai ducă în alte localități. Și pentru că vorbim de sport, am înființat un club sportiv cu disciplinele fotbal  și karate, plus amenajarea sălii de karate. Nu sunt profesioniști, sunt amatori, joacă de plăcere, nu avem bani să le susținem financiar, nici după ce terminăm cu datoriile. Susținem modic disciplina de karate, au luat recent 18 medalii de aur, le mai luăm câte un kimono. Nu pot să susțin ca primar mai mult, avem alte priorități în a cheltui banii și oricum nu aș băga miliarde de lei în fotbal. Dacă ar putea să se autofinanțeze, ar fi bine.  Toate unitățile de învăță­mânt au fost împrejmuite, s-a asigurat paza și s-au instalat sisteme de supraveghere și monitorizare, inclusiv la grădinițele mari, Brătulești și liceu. Transportul copiilor se face prin două mijloace de transport școlar, atribuite prin Inspectoratul Școlar Județean și pentru acestea am asigurat combustibilul.

 

Cultura și viața religioasă a comunității

Atât la Periș, cât și la Buriaș, există două case de cultură care au fost complet renovate. În cea de la Periș, care poartă numele marelui actor Toma Caragiu, primarul Anghel Albu a dat dispoziție să se amenajeze o blibliotecă cu 7.500 de volume și un Club al seniorilor, unde pot juca șah sau remi sau, pur și simplu, bunicii perișeni pot sta liniștiți de vorbă. Casa de Cultură Veronica Pricop, din Buriaș, este și locul unde, an de an, pe 8 septembrie, se organizează petrecerea pentru ziua satului.

Mai lipsesc câteva scaune, spune primarul Anghel Albu, dar, alt­fel, curtea este complet asfaltată și interiorul este decent. „Nu le puteam reface dacă de la CJI nu am fi primit 500.000 lei pentru renovarea lor completă. Sunt făcute ață, cum se spune pe la noi”, spune Anghel Albu. Cât privește viața religioasă a localității, primarul Anghel Albu povestește:
„S-a terminat biserica de la Brătulești, pentru că era satul cel mai mare care nu avea biserică. Biserica din Periș este aproape gata și necesitatea construirii unei biserici noi a rezultat din calculele făcute pentru reabilitarea celei vechi. Avem biserica din Cocioc care este acum în proces de renovare, se schimbă acoperișul, i-am făcut parcare, urmează să facem subzidirea.  Va deveni monument istoric. Și pentru că suntem la tema bisericilor, aș vrea să adaug și tema umanitară aici, în sensul că am acordat ajutoare de urgență pentru acele familii care au trecut prin incendii și care au avut nevoie de tratament medical.”

 

Proiect de suflet, în infrastructura Perișului

Dar, se știe, nivelul de dezvoltare al unei localități nu este dat decât de asigurarea condițiilor de bază pentru locuitori și aceasta înseamnă apă curentă și canalizare. Ce spune primarul Anghel Albu:

 

„Implementarea sistemului de canalizare și a stației de epurare sunt durerea și oful meu, acesta este proiectul meu de suflet, care se construiește cu 75 % bani de la Fondul de Mediu, iar 25 % este contribuția noastră. Proiectul costă circa 90 miliarde lei vechi. Dar, trebuie să precizez că cei 25 % ne-au fost asigurați de Consiliul Județean Ilfov, iar banii îi avem în cont. Lucrările sunt în stadiu final în Periș, pe strada principală. Străzile lateralele vor fi făcute prin ADIA,  în toată comuna, nu vorbim numai de Periș ci și de celelalte sate, Buriaș, Cocioc. Proiectul prevede și terenurile extravilane pe care le avem pentru construirea de locuințe. Racordurile vor fi făcute gratuit de primărie până la limita proprietății fiecăruia, conform legilor în vigoare. În privința asfaltării străzilor laterale, vorbim de 8,6 km și la momentul acesta suntem în procedura de licitație pentru 25 de străzi din toată comuna: Buriașul va fi asfaltat tot, Bălteni tot, Cocioc tot și aproape tot Brătuleștiul. Prin asfaltarea aceasta, care va avea loc anul acesta, 95% din comună va fi asfaltată.  Canalizarea va fi introdusă pe margine, nu va fi afectat asfaltul, sunt alte metode acum, mult mai simple care nu mai presupun tăierea drumului. Recunosc, îmi doresc să nu mai folosesc cuvântul pietruire și sper ca din 2017 să nu mai pietruim decât drumurile din câmp. Să nu uit, un alt capitol al administrației comunei Periș de care ne-am ocupat a fost acela al iluminatului public unde nu am avut niciodată probleme mai mari decât de schimbat câte un bec pe ici, pe colo.”

Din 2008, Serviciul de Evidența Populației

Pentru cei care locuiesc în orașe, mai mici sau mai mari, eliberarea cărții de identitate e un demers la îndemână. Nu a fost cazul comunei Periș unde, până în 2008, locuitorii erau nevoiți să meargă  la Snagov. Doar că nu era simplu, povestește Anghel Albu: Te urcai în maxi-taxil, coborai la stația radio, te urcai apoi în alt maxi-taxi pentru a merge la Snagov, găseai-nu găseai pe cineva, te întorceai și tot așa. De aceea, când am preluat mandatul, am fost printre primii primari care au înființat Serviciul de evidență a Populației, pentru ca locuitorii să nu se mai deplaseze la Snagov pentru CI. Serviciul este aici în primărie, vii îți scoți adeverința, faci foto și gata, ai buletin. În 5 minute pleci acasă cu cartea de identitate.

 

La Periș, acum, știm pe ce străzi locuim…

Realizarea nomenclatorului stradal și atribuirea numerelor către imobile a fost o altă măsură luată de primarul Anghel Albu, care nuanțează: „Nu știai unde te duci, era strigător la cer să nu știi pe ce stradă stai și la ce număr. Suntem acum ca un mic orășel, mai avem de lucru, dar sunt chestii de finețuri: să schimbăm plă­cuțele, să punem stâlpi metalici, dar le vom face în 2016. Și pentru că am vorbit de străzi și case, vreau să punctez aici și amenajarea a 14 km de trotuare plus parcări de-a lungul DJ 101 B, cu intenția clară de a scoate oamenii de pe carosabil și, astfel, cel puțin la o primă vedere a cuiva care tranzitează Perișul, să dăm toți impresia că ducem o viață logică: știm pe ce stradă ne aflăm, nu suntem obligați să claxonăm, este mult mai civilizat”.

 

Parcuri și dispensar

Și, firesc, după întemeierea unei familii, copiii noilor părinți au nevoie de un loc de joacă, până la grădiniță și școală. “Copiii nu aveau unde să se joace, pur și simplu. Am căutat în fiecare sat câte un colț disponibil și, în fiecare sat, am creat un loc de joacă. Nu sunt parcuri mari, sunt după posibilități, dar le întreținem de atâta vreme fără fonduri, mai cu o vopsea, mai cu bunăvoința băieților angajați la primărie, pentru că nu avem o societate de gospodărire. Și apoi, ce faci cu copiii bolnavi, dar și cu adulții după desființarea spitalului din Periș în guvernarea trecută? Mai întâi, cu ajutorul Președintelui CJI, Marian Petrache, am rezolvat preluarea constantă a apelurilor de către 112, mașinile de salvare nereușind înainte să ajungă în această zonă de nord.  Apoi, ne-am orientat către dispensarele noastre, cel din Brătulești a fost reabilitat în întregime, de la acoperiș, zugrăveli și încălzire centrală.  Medicii au EKG-uri, ecografe, se pot face la Periș niște controale minime. Încercăm ca, în  viitor, să facem o clinică în curtea spitalului, cu internări de o zi, pentru urgențe. Este foarte greu de realizat așa ceva, dar cu atât mai tare mă interesează să rezolv”, afirmă Anghel Albu.

 

Parcare și cale de acces la blocuri

Tot ce a putut face un primar al Perișului pentru locatarii celor 12 blocuri construite odată pentru muncitorii de la Combinatul de porci, Anghel Albu a făcut, adică, amenjarea parcărilor și a căilor de acces către blocuri. “Desigur că-mi doresc  să fac mai multe pentru acei oameni pentru care Primăria se ocupă doar de vidanjare. Însă, ca să putem face mai mult, există și legi. Vreau să le dau o mână de ajutor celor de la blocuri pentru reabilitarea termică, însă Asociațiile de locatari – partenere într-o astfel de lucrare, așa cum cere legea – nu funcționează. Fără constituirea oamenilor în Asociații de locatari, primăria nu are dreptul legal de a interveni în reabilitarea termică.”

 

Făcute pentru binele comunității

S-a terminat lista cu probleme rezolvate de-a lungul timpului pentru perișeni? Nici vorbă! E aproape gata Planul Urbanistic General(PUG), un proiect care face parte din programul de amenajare a teritoriului şi de dezvoltare a localităţilor. Dar primarul Anghel Albu explică: “PUG-ul nu poate fi gata atâta vreme cât nu existau planurile parcelare pe Legea 18/1991 a fondului funciar. Nu am găsit niciun fel de plan în acest sens în momentul preluării mandatului. Lucrez de atâția ani la aceste planuri parcelare, mai sunt probleme de amplasament, de cadastru, dar 80% din planuri sunt gata. O muncă titanică, cu costuri ridicate, dar sunt mulțumit că am reușit parcelarea comunei, fără incidente majore”. Ce mai are comunitatea de la Periș? Două puțuri la stația de apă, forate pentru a elimina deficitul de apă din perioada verii, urmare a udării grădinilor. Și dovadă că ideea a fost foarte bună sunt cele două veri care au trecut deja și în care apa a ajuns în paharul fiecărui locuitor al comunei Periș. Și pentru că vorbeam de ce mai are comunitatea din Periș, iată că va avea și siguranță: 30 de camere video vor fi amplasate, contractele sunt semnate și urmează recepționarea IP-urilor pentru funcționarea prin internet. Monitoarele vor fi amplasate la poliția locală.”

 

 

Un „Da” spus cu demnitate

Mi-au plăcut foarte mult spusele primarului Anghel Albu referitoare la momentele încheierii unei căsătorii: „Tinerii care își uneau destinele, aveau nevoie de puțină demnitate în momentul plecării la drumul lung al întemeierii unei familii. Doar că acea demnitate nu putea fi completă, atunci când te căsătorești pe holul unei primării. Motiv pentru care am hotărât construirea de la zero a unei Case a Căsătoriilor, cu tot ce trebuie. Amplasată în spatele Primăriei, cu ieșire pe lateral, Casa Căsătoriilor a devenit un simbol al unei vieți în doi și mă bucur că nimănui nu mai trebuie să-i dea un hol startul către o familie”.

 

Viitorul? Sună bine!

Discuțiile cu primarul Anghel Albu aflat în fața alegerilor locale din 5 iunie se concentrează pe planurile viitorului apropiat: „ Am demarat deja și vom finaliza proiectul legat de serviciul public de transport persoane. Vreau să-mi fac propriul serviciu de transport, să cumpăr 4-5 mașini în leasing, să ne autofinanțăm, căci nu mă interesează profitul ca instituție, mă interesează doar să acoperim cheltuielile cu transportul. Vreau să le folosim pe ruta Periș-București fără a face stații pe drum căci este interzis. În localitate vor fi stații, studenții și elevii vor beneficia de o reducere de 50%, din analiza de preț rezultând un cost al biletului de 4 Ron pentru ruta Periș-București. Acum este 7 lei biletul.  Vreau autobuze din acelea mari, de 36 de locuri și îmi doresc foarte mult pentru toți cei de aici ca transportul să fie civilizat. Continuăm,apoi, canalizarea și asfaltarea pe străzile laterale, amenajarea de trotuare, extinderea rețelei de iluminat public, gaze și apă.  Am un proiect de asanare a lacurilor care ne  înconjoară și care sunt ale noastre. Amenajările vor fi numai pentru agerment și pescuit și, deja, la Cocioc am început amenajarea aleilor pietonale. Toată zona de divertisment de la Cocioc va  fi cu bănci, 10 stâlpi de iluminat.O să fie ceva foarte frumos, abia aștept să vă invit la inaugurare. Avem planuri pentru o grădiniță cu program prelungit pe care mi-o doresc în curtea liceului. Și pentru că tot ce am promis, am făcut și voi face, lansez o ofertă pentru toți investitorii pe care îi invit să vină la Periș. Le pun la dispoziție terenul și utilitățile: gaze, apă, canalizare, numai să vină să investească și să ofere locuri de muncă.”