Consilierii aleși în comuna Chiajna la alegerile locale din 27 septembrie 2020 au fost convocați, marți, 27 octombrie, prin Ordinul Prefectului județului Ilfov, pentru ceremonia de constituire a Consiliului Local Chiajna.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.523

Conform procedurii, reprezentantul Primăriei Chiajna cu atribuție de secretar general a anunțat că la nivelul CL al comunei Chiajna au fost validați 19 consilieri locali, 15 au fost prezenți la ceremonie, iar 3 urmează să fie validați, existând și o cerere pentru depunerea jurământului online.

Conform procedurii, secretarul general al UAT Chiajna l-a anunțat pe prefectul județului Ilfov, Daniel Tudorel Zamfir, care a venit împreună cu subprefectul Andrei Scutelnicu, și că ședința urma să fie condusă de consilierul local, decan de vârstă, Dănuț Cojocaru, asistat de doi dintre cei mai tineri consilieri, respectiv Alexandru Peptea și Marian Claudiu Luca.

Conducerea ședinței a fost preluată de consilierul decan de vârstă, iar secretarul general al comunei Chiajna a prezentat încheierea pronunțată de către Judecătoria Buftea privind validarea consilierilor locali aleși. Prin încheierea dată în ședința din camera de consiliu, din data de 15.10.2020, de către Judecătoria Buftea, în dosarul 27129/94/2020, privind validarea mandatelor de consilieri, instanța a dispus: ”În baza art. 114 alin. (1) din O.U.G. nr.57/2019 actualizată, validează mandatele următorilor consilieri locali ce intră în componenţa Consiliul local al Comunei Chiajna: Barbu Lida Elena, Codreanu Andrei, Cucu Horia, Capotă Marius, Ciobanu Ionel Dan, Peptea Alexandru, Ciumacencu Daniel, Costache Narcis Daniel, Dumitru Constantin, Ruse Adrian, Cojocaru Dănuț, Ardeleanu Ionuț, Anghel Petre, Jerlăianu Alexandra, Ivan Răzvan Ionuț, Luca Marian Claudiu. Invalidează, ca urmare a declaraţiei de renunţare, mandatul domnilor Minea Mircea, Mincu Cristian, Cristea Relu Mihai. Prezenta hotărâre se va comunica Prefectului Județului Ilfov şi Secretarului General al UAT ­Chiajna şi persoanelor pentru care s-a invalidat mandatul. Cu drept de apel în termen de 3 zile de la comunicare către persoanele interesate. Cererea de apel se va depune la Judecătoria Buftea. Pronunţată astăzi, 15.10.2020, prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței.”.

În ordine alfabetică, consilieri aleși și validați de Judecătorie au depus jurământul, cu mâna pe Biblie și pe Constituția României. După ce Consiliul Local Chiajna s-a constitut legal, a fost citită hotărârea civilă prin care a fost validat de instanță prin hotărâre definitivă mandatul de primar al domnului Mircea Minea. Acesta a depus, la rândul său, jurământul de credință. În final, consilierilor locali și primarului reales li s-au adus la cunoștință prevederile legii privind conflictul de interese pentru aleșii locali.

Potrivit prevederilor noului Cod Administrativ, în prima ședință a Consiliului Local, prin vot secret, cu majoritate absolută, se va alege din rândul membrilor Consiliului Local Chiajna, la propunerea primarului sau a consilierilor locali, viceprimarul comunei.

Primarul reales Mircea Minea a declarat că este onorat să facă parte cu echipa cea tânără. ”Și vreau să atrag atenția că de aici încolo se va face politica comunei. Sper să facem treabă bună împreună. În politică sunt și păreri diferite și aceasta este democrația”, a spus primarul.

Prefectul județului Ilfov, Daniel Tudorel Zamfir, i-a felicitat atât pe consilieri, cât și pe primar. ”Astăzi este o zi deosebită, în primul rând pentru că este o mare sărbătoare creștină, în al doilea rând, pentru că este sărbătoarea dvs., a comunității, ați depus jurământul și trebuie să reamintesc că oamenii au investit în dvs. multă speranță și încredere, că veți face tot ceea ce stă în puterile dvs. pentru binele lor. Acum sunteți o echipă. Ca și în alte consilii, există formațiuni politice care au consilieri. Există păreri, idei, proiecte și acestea vor trebui să fie duse la îndeplinire împreună, tot timpul cu gândul la cetățenii care v-au votat și v-au acordat această încredere. Să vă amintiți de fiecare dată că ați depus un jurământ și ceea ce faceți de aici încolo în funcția pe care o îndepliniți este pentru binele cetățenilor. ­Chiajna este cea mai mare comună din țară. Numărul locuitorilor este mult mai mare în realitate decât cel înscris pe listele după domiciliu și după reședință. Gândiți-vă că trebuie să munciți pentru mult mai mulți cetățeni decât cei care au participat sau puteau să participe la vot. Sunt convins că și după 4 ani, când va veni momentul bilanțului, oamenii vă vor învesti cu aceeași încredere. Depinde de toți, ca o echipă împreună cu dl. primar să dezvoltați localitatea și să ajungă acolo unde își dorește oricare dintre cetățenii acestei țări: să le fie mai bine, să aibă prosperitate, siguranță, încredere, deschidere din partea autorităților. Când discutați un proiect să vă gândiți cum l-ați privi din poziția de cetățean”, a atras atenția prefectul.