Administrația comunei Afumați a reușit în acest an să pună în aplicare numeroase investiții, practic în toate domeniile importante pentru comunitate. În acest fel, la finalul anului 2021 și la împlinirea unui an din noul mandat, primarul Gabriel Dumănică, alături de Consiliul Local, se poate lăuda cu un bilanț impresionant de realizări și lucrări în derulare.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 576
Investițiile pentru comuna Afumați au continuat pe tot parcursul anului 2021 în modernizarea infrastructurii rutiere, extinderea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare, modernizarea sau realizarea de noi parcuri sau zone de agrement, îmbunătățirea infrastructurii școlare și de sănătate, iluminat public etc.
Infrastructura rutieră, în continuă modernizare
Primarul Gabriel Dumănică ne-a anunțat că au fost finalizate lucrările de asfaltare pe str. Vlad Țepeș, în lungime de circa 400 m, care se intersectează cu strada Domnița Ralu, care face legătura cu șos. Ștefănești (DJ100). Asfaltarea a fost finalizată și pe strada Decebal, în lungime de circa 300 m, care se intersectează cu strada Dacia, care face legătura cu sos. Ștefănești (DJ100), având ca vecinătate în capătul opus Conacul Stolnicului Constantin Cantacuzino. Proiectele fac parte din planul de dezvoltare a localității, stabilit de primarul Gabriel Dumănică, ce vizează asfaltarea tuturor străzilor din comună. Lucrările de modernizare a celor două străzi, din zona râului Pasărea, cunoscută ca zona Piua, din Afumați, au fost realizate prin asociere cu Consiliul Județean Ilfov. La acestea s-a adăugat și o lucrare de mai mică amploare, dar foarte necesară, parcarea din fața primăriei Afumați.
”De altfel, am demarat cadastrarea tuturor străzilor din intravilanul localității, deoarece ne ajută la proiecte. Chiar avem în lucru și aprobate deja un număr de circa 40 de cadastre. Este o muncă nevăzută, dar foarte importantă”, a spus primarul.
Edilul a spus că au continuat lucrările acolo unde a fost ușor de extins canalizarea.
”Adică am putut înțepa în canalizarea veche, pe șos. Petrăchioaia, de la Școala Mare, racordul făcându-se din str. Ștefan cel Mare și mergând spre stadionul de fotbal. S-a terminat anul trecut prima etapă de extindere a rețelei de canalizare, iar acum se apropie de final etapa a II-a, cu racorduri gratuite până la limita de proprietate, care altfel, ar fi costisitoare pentru cetățeni, de aceea le suportă Consiliul Local”, a explicat Gabriel Dumănică.
Nouă proiecte depuse la ”Anghel Saligny”
Pentru că administrația comunei Afumați are foarte multe obiective pentru îmbunătățirea confortului cetățenilor, Primăria Afumați a depus pentru Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny” un număr de nouă proiecte, cu o valoare care ajunge la 1 milion de dolari.
”Sunt proiecte necesare pentru comună, s-au îndeplinit condițiile inițiale și sperăm să se încadreze, să obținem semnarea contractelor de finanțare”, a spus primarul. Putem menționa, astfel, două proiecte de execuție a podețelor de acces la proprietăți pe str. Mihai Bravu și pe str. Șoseaua Baku, două străzi foarte lungi din zona centrală a comunei, de peste 800 metri lungime.
”Totodată, avem mai multe proiecte ce vizează lucrări de asfaltare, deoarece ne propunem asfaltarea întregii comune cât mai repede. Intenționăm să asfaltăm str. Intrarea Islazului, str. Intrarea Macului, str. Zambilei și str. Pinului pe porțiunea rămasă între str. Prelungirea Salcâmului și DN2, ultima fiind din zona Moară”, spune primarul. Un alt proiect are în vedere lucrări de execuție canalizare pe șos Petrăchioaia etapa a III-a până la stadion. ”Mai avem o lucrare de extindere canalizare pe străzile Liliacului, Magnoliei și Crizantemei și racordare a rețelei de apă, de circa 250 m la baza sportivă. Dacă vor fi aprobate aceste proiecte, cel mai probabil de anul viitor începe execuția lucrărilor. Avem cheltuieli foarte mari și ar fi bine ca o parte din proiecte să poată fi finanțate din fonduri naționale sau europene. Bineînțeles, dacă, nu vor fi finanțate, majoritatea proiectelor vor fi realizate din bugetul local”, ne-a declarat primarul comunei Afumați.
Crește valoarea stimulentelor financiare
După cum se știe, Primăria Afumați acordă stimulente de naștere a copilului, la căsătorie, cât și la majorat. Primarul ne-a anunțat că valoarea acestora a fost majorată cu 50%, de la 500 de lei, la 750 de lei, începând cu 1 ianuarie 2022. Totodată au fost majorate premiul de fidelitate la împlinirea a 50 de ani de căsătorie, tot cu 50%, de la 1.000 de lei, la 1.500, dar și valoarea ajutorului de deces, tot de la 1 ianuarie 2022.
Știm că și elevii au parte de o atenție specială din partea administrației, astfel că primarul îi asigură pe aceștia că se vor acorda și în continuare burse școlare, de studiu, de merit, sociale.
”Ca să liniștim copiii, Primăria Afumați le va acorda bursele și va fi la zi cu ele, conform modificărilor legislative. Bursele se acordă pe perioada desfășurării cursurilor. Noi am fost printre primele localități din Ilfov, și chiar din țară, care au aplicat acordarea burselor din anul 2011, încă din prima lună de la apariția legii. Susținem în continuare copiii merituoși, dar și pe cei care au probleme sociale”, a precizat primarul.
Centrale termice noi, în instituțiile importante
Proiectele de modernizare au în vedere și instalațiile termice. În acest sens, se va monta o nouă centrală, în contextul reabilitării instalației termice, la dispensarul din comună. La fel se va proceda la cele cinci școli din comună, unde vor fi schimbate centralele vechi cu unele moderne de ultimă generație, cu un randament mult mai bun și care permite și reducerea costurilor.
”Vom începe cu dispensarul. Având în vedere costurile ridicate cu întreținerea centralelor vechi, a venit momentul să facem o investiție și în acest sens”, a spus Gabriel Dumănică.
Continuă extinderea rețelelor de iluminat public
Primarul a mai anunțat că în Afumați continuă modernizarea rețelei de iluminat public stradal, lucrare care are ca scop completarea rețelei de iluminat public stradal cu stâlpi și lămpi economice cu LED, pe strada Frasinului (zona Moară), stradă cu acces la DN 2, care beneficia parțial de iluminat. Primăria a răspuns astfel solicitărilor cetățenilor din zonă privind sporirea gradului de siguranță pe timpul nopții, cât și a circulației rutiere pe drumurile comunale. Primarul Gabriel Dumănică consideră că toate zonele comunei sunt importante și trebuie să aibă instalații de iluminat moderne, de aceea a propus în CL Afumați introducerea și extinderea rețelelor de iluminat public pe străzile Teiului, Magnoliei, Crizantemei, Liliacului, Șoseaua Moara Domnească (zona Doraly), cu o lungime de circa 1 km la zona industrială.
”Și pentru extinderea iluminatului public stradal, am depus la Fondul de Mediu un proiect prin care să putem accesa circa 1 milion de lei, pentru schimbarea lămpilor vechi cu lămpi cu LED. Sunt mult mai vizibile, în plus, foarte important, reduc factura către distribuitorul de energie electrică. Pentru extinderea iluminatului pe străzile Liliacului, Magnoliei, Crizantemei, suntem cu procedurile la final, dar important de știut că pe aceste străzi suntem și cu partea de canalizare în proiectul ”Anghel Saligny”. Deci mergem cu introducerea tuturor utilităților. Pe aceste străzi, am introdus rețea de apă și rețeaua de canalizare. La șos. Moara Domnească, ne dorim și introducerea rețelei de gaze pe acest traseu, crearea unor trotuare de acces, pentru a stimula atragerea de investiții atât pe această șosea, cât și pe străzile 1, 2, 3 și 4, pentru atragerea de fonduri și implicit creșterea veniturilor la bugetul local”, a explicat edilul, adăugând că pentru anul viitor se dorește extinderea iluminatului public stradal și pe DN 2, un proiect însă mai complicat pentru că lipsesc foarte mulți stâlpi. Cu aceste lucrări, iluminatul tinde spre o acoperire de 100%, o promisiune încă de la primul mandat.
”Noi mergem cu dezvoltarea comunei peste tot, iar oamenii apreciază și acest lucru, dar și faptul că facem reparațiile într-un timp foarte scurt. Cetățenii ne anunță, solicită și intervenim la înlocuirea lămpilor arse. Instalațiile s‑au îmbunătățit. Avem defecțiuni pe partea electrică din ce în ce mai rare”, a spus primarul.
Extinderea spațiilor verzi, un obiectiv permanent
În ceea ce privește spațiile verzi, parcurile și grădinile, primarul ne-a spus că se apropie de final procedurile pentru licitație în ceea ce privește realizarea unui spațiu verde în zona de deal, la Canton, de-a lungul DN2. Primarul estimează că lucrările vor începe în primăvara următoare, fiind demarate și procedurile pentru reabilitarea parcului din centrul comunei, de la Monumentul Eroilor, cât și reabilitarea parcului de la ICIL (grădinița cu program prelungit), unde sunt spații încă nefolosite pe care vrem să le folosim la maximum și să le dotăm cu tot ce este necesar. Acestea se vor întâmpla de la anul”, potrivit lui Gabriel Dumănică, care a subliniat că, în fapt, acolo unde sunt identificate spații libere și zone de agrement, sunt amenajate parcuri.
”De menționat în acest context că mai avem de adăugat lărgirea și extinderea parcului de pe str. Mihai Bravu. Prin achiziționarea unui teren în suprafață de circa 780 mp care se adaugă celor 1.800 mp existenți, se va ajunge ca parcul central al comunei să aibă circa 2600 mp. Terenul deja a fost achiziționat, acum se fac actele de alipire a terenurilor, pentru ca în primăvară să începem lucrările de amenajare, lărgire și extindere”, spune primarul Gabriel Dumănică.
Vorbind despre amenajarea și aspectul comunei, la Cimitirul Parohiei Afumați II, de pe șos. București-Urziceni, de pe DN2, va fi realizată latura dinspre biserică a împrejmuirii terenului cimitirului, în suprafață de circa 2 ha. Pentru mai buna delimitare și înfrumusețare a spațiului, se va face și această latură de aproape 200 ml, după latura principală la DN2, care a fost făcută în anii trecuți. Primarul promite că în anii viitori, cu siguranță, va fi finalizătă toată împrejmuirea.
Canalizarea, o problemă care are, în sfârșit, rezolvare
Un subiect de maximă importanță, alimentarea cu apă și canalizarea, pare să își fi găsit rezolvarea deoarece, în cadrul asocierii la nivel Apă-Canal ADIA Ilfov, comunele Afumați, Găneasa și Snagov au fost incluse pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare pe zonele deficitare.
”Avem tot sprijinul CJI, al domnului președinte Hubert Thuma, ca să beneficiem în următorii 2-3 ani de aceste utilități, în zone în care este foarte greu să putem finanța lucrările din bugetul local, având în vedere complexitatea instalațiilor, mai ales la partea de canalizare”, spune edilul.
Extinderea rețelelor de canalizare include și stații de pompare, o nouă stație de epurare și realizarea de noi puțuri pentru a face față cerinței și dezvoltării urbanistice de care beneficiază Afumațiul.
Un context favorabil investițiilor de amploare
Tot în contextul dezvoltării infrastructurii rutiere, trebuie menționat că în cadrul Programului Național de Reziliență, comuna Afumați figurează cu o semicentură, scopul ei fiind deblocarea traficului, care este din ce în ce mai aglomerat prin centrul comunei, de la podul care va fi executat peste DN 2 în zona Ocean Fish, de acolo se va porni cu un regim de drum expres. Ar urma să fie și o bandă specială pentru biciclete, care va face legătura de la DN 2 către Găneasa, zona Livadă, va ieși tot pe DN 2, va face legătura cu centura ocolitoare și va ieși în zona restaurantului ”Doi tăurași”, adică spre ieșirea din comună. Această investiție are ca scop fluidizarea traficului și deblocarea comunei Afumați, dar și a orașului Voluntari, localități foarte aglomerate.
”Acest proiect se adaugă reușitelor din ultimii ani, prin realizarea giratoriului de la curba din centrul comunei, cât și a semaforului, care au redus cu peste 50% numărul de accidente ușoare și grave cu răniți și chiar morți. De aceea, sunt pe final formalitățile de întocmire a proiectului pentru un nou giratoriu în zona Moară, la cimitir. Acest proiect va fluidiza și mai mult traficul și va reduce numărul de accidente, având în vedere că trecerea de pietoni de la cimitir nu este respectată, șoferii intrând cu viteze de peste 100 km în localitate. Această girație va permite, pe lângă reglementarea traficului, și întoarcerea autobuzelor de la STB, care altfel nu aveau un punct de întoarcere pe raza comunei Afumați, ci abia la o distanță de 2,5 km, în localitatea Găneasa. Mulțumim pe această cale factorilor de decizie de la Ministerul Transporturilor, dlui. secretar de stat Irinel Scrioșteanu care, în consultarea cu Primăria Afumați, dar și cu alte localități, au permis realizarea multor lucrări importante, în ultimii doi ani, în județul Ilfov. Și ne bucurăm că s-a înțeles gravitatea situației, pentru că blocajul vine din Colentina, Voluntari. Tendința este ca blocajul să ajungă în satul Șindrilița, în următorii 2-5 ani. Deci, este un proiect foarte important. Acest giratoriu, cât și cel din curbă, au avut aprobări din anul 2011. A trebuit să vină oameni care cunosc realitățile din Ilfov și care s-au consultat cu primarii, cu autoritățile locale și să ajungem în sfârșit să beneficiem de aceste investiții”, a semnalat Gabriel Dumănică.
Primarul a mai subliniat faptul că localitatea Afumați este foarte importantă în această zonă a DN2, pentru că are o componentă foarte bogată economică, de alimentație, și de investiții.
”Vine întreaga Moldovă aici, și Chișinăul, și oamenii de afaceri cunosc foarte bine localitatea noastră, astfel că erau necesare aceste investiții, pentru că altfel totul s-ar fi blocat și acolo unde există blocaje, investițiile pleacă. Sunt investiții majore efectuate de principalul investitor Doraly, urmează investiții la CTPARK MIU SRL, care prin HG a fost declarat parc industrial. Se întâmplă așadar lucruri pozitive pentru comună, care să permită creșterea bugetului local și implicit dau posibilitatea de a face investiții de amploare”, a concluzionat primarul.
Comuna își cinstește cetățenii
Pe lângă proiectele majore și vitale permanente, administrația nu uită că fiecare cetățean al comunei are rolul său important pentru comunitate. De aceea, anul acesta a fost acordat titlul de cetățean de onoare managerului cunoscutei Societăți ROMVAC Company SA, Viorica Chiurciu, medic veterinar, solistă și omul care conduce un imperiu foarte important pe piața de business.
”În cadrul companiei, totdeauna au lucrat foarte mulți afumățeni, este în zona de centură a comunei Afumați. Este o societate românească care s-a impus în România în domeniul medicamentelor de uz veterinar, dar, în ultima perioadă, având o zonă de cercetare foarte puternică, a trecut și pe partea produselor de uz uman și rezistă foarte bine. Festivitatea de înmânare a premiului a avut loc pe 15 noiembrie 2021, într-un cadru original, la un post de televiziune. Dânsa este afumățeancă, are un CV foarte bogat, dar promovează și localitatea pe parte artistică. Au fost motive foarte bine întemeiate pentru acordarea distincției”, ne-a spus primarul.