Primarul sectorului 1, Dan Tudorache, solicită Agenției de Mediu București urgentarea procedurilor de închidere a celulelor 1 – 5 de la groapa de gunoi Iridex, care poate funcționa cel mult până în anul 2019.

Agenția urmează să prelungească autorizația integrată de mediu pentru Iridex care prevede o capacitate totală a depozitului de 4.500.000 metri cubi de deșeuri depozitate, informează primăria de sector, prin intermediul unui comunicat.

În prezent, sunt opt celule de depozitare, dintre care doar trei mai sunt active. Celulele 1 — 5 sunt pline, fiind depozitate până la această oră 3.850.000 metri cubi de deșeuri.

„Groapa Iridex are opt celule, dintre care cinci sunt pline și poluează nordul Capitalei. Ca reprezentant al comunității sectorului 1 și al celor 40.000 de bucureșteni care au semnat pentru campania ‘Aer Curat — Bun de Respirat’ solicit Agenției de Mediu ca în procedurile de emitere a autorizației de mediu pentru Iridex să țină cont de faptul că celulele 1-5 au intrat în procedura de închidere și să interzică depozitarea gunoaielor pe aceste celule. Administratorul gropii poate desfășura aceste activități, în condițiile legii, pe celulele rămase”, a declarat primarul Dan Tudorache.

Primăria a arătat că emiterea autorizației de mediu fără mențiunile de închidere a celulelor 1-5 va duce la agravarea problemelor din nordul Bucureștiului, iar autoritățile emitente vor răspunde în mod direct în fața legii.

„Măsurile ce trebuie aplicate au fost deja stabilite de Garda Națională de Mediu, instituția care a și constatat sursa de poluare cu hidrogen sulfurat din nordul Capitalei. Inspectorii de la Garda de Mediu spun că trebuie închise definitiv și ermetizate celulele 1-5 pentru că aici sunt cele mai vechi depuneri de deșeuri, iar descompunerea acestora este în stadiu avansat. Conform legii, Agenția pentru Protecția Mediului București trebuie să dispună și măsurile prin care să fie urmărite instalațiile de absorbție, de prelucrare și evacuare a gazului de depozit astfel încât să existe permanent o situație reală și concretă a emisiilor de gaz din depozit”, se mai arată în comunicat.

În acest sens, primăria solicită comunicarea clară a calendarului de închidere și post-închidere a depozitului, cu termene minime de punere în aplicare.

„Monitorizarea permanentă online ne va permite tuturor să știm valorile gazelor poluante și dacă acestea sunt în limitele impuse prin lege”, a mai precizat sursa citată.