Sculați-vă gazde mari, sculați-vă români plugari! E vremea colindelor. După datina străbună, începând de aseară, cete de colindători merg din casă-n casă şi vestesc Naşterea Domnului. Primiţi-i! Prin minunatele lor cântece tradiţionale vă aduc nu doar mesajul biblic, ci și lumină în suflet și în casă.

 

Se spune că gospodăriile în care intră cete de colindători, va domni norocul și fericirea tot anul următor. Colindătorii, prin cântecele tradiționale, prin formulele lor magice și dansurile specifice scenariilor, vin în casa ta cu belșug și sănătate.

Hristos Se Naște/ Măriți-L!/, Hristos din ­Ceruri/, Întâmpinați-L!/, Hris­­tos pe pământ/, ­Înăl­țați-vă!“

Astăzi se deschid porţile Raiului

Este una din numeroasele cântări religioase care ne reamintesc limpede, că în această zi de 25 decembrie, se deschid porțile Raiului făcând loc Fiului Domnului, Cel minunat, să vină pe pământ. Un moment puternic încărcat spiri­tual, în care trebuie să ne îndreptăm privile spre slava lui Dumnezeu. Astăzi, Cerurile se deschid. ­Căci „așa a iubit Dumnezeu lumea, încât a dat pe Fiul Său, Unul-Născut, pentru ca oricine crede întru Dânsul să nu piară, ci să aibă viață veșnică“ (Ioan III, 16; Ioan IV, 9).

Să ducem mai departe, bucuria sfântă!

Haideți să ne bucurăm de toate aceste zile frumoase care însoţesc sărbătoarea sufletelor, să le trăim duhovnicește! Să ducem mai departe bucuria sfântă, înălțătoare, a Nașterii Copilului lui Dumnezeu, Cel care, cu prețul vieții Lui, ne-a redat șansa de a fi izbăviți de păcate și de a avea viață veșnică. La ceas de sărbătoare, să aducem laudă, mărire și mulțumire Bunului Dumnezeu, pentru binecuvântările revărsate asupra noastră!