Autorităţile locale şi judeţene, prinse pregătite de prima ninsoare
Săptămâna trecută, miercuri, 5 februarie, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de cod portocaliu de viscol pentru mai multe județe din țară, printre care și Ilfov, dar și pentru Capitală (valabilitate 05.02.2020, ora 17.00 – 06.02.2020, ora 08.00, fenomenele prognozate constând în intensificări susținute ale vântului, cu viteze la rafală de peste 60…70 km/h, precipitații mixte, apoi ninsoare și depunere de strat de zăpadă). Autoritățile județene s-au mobilizat imediat – Consiliul Județean Ilfov (CJI) a anunțat convocarea, de urgență, a Comandamentului de iarnă, iar la sediul Prefecturii Ilfov s-au reunit membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, nr. 488, ediția print
CJI a anunțat că în cele șase baze de deszăpezire din Ilfov sunt pregătite 69 de utilaje (autogredere, vole, încărcătoare frontale, autobasculante cu lamă și sărăriță, utilaje multifincționale Unimog), 1.200 de tone de material antiderapant și 1.200 de metri cubi de nisip. Utilajele multifuncționale și autobasculantele au fost dotate cu GPS-uri, pentru a putea fi localizate cu ușurință. Pentru a preveni blocajele rutiere în zonele cunoscute pentru acumulări de zăpadă, angajații Serviciului de Drumuri din subordinea CJI au montat 20 de kilometri de parazăpezi. În fiecare bază de deszăpezire operatorii au avut program de permanent, iar pentru cetățeni a funcționat nonstop un număr de telefon unde au putut fi anunțate eventuale probleme.
Recomandări IGSU
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Dealul Spirii” Bucureşti-Ilfov a recomandat populației să aibă în vedere câteva măsuri de prevenire a situaţiilor de urgenţă:
@ ”Informaţi-vă permanent asupra condiţiilor meteorologice şi evoluţia acestora, transmise de autorităţile centrale şi locale, respectiv de mass-media;
@ Evitaţi orice călătorie dacă nu este absolut necesară şi informaţi-vă dacă pe traseul ales nu sunt drumuri blocate;
@ Dacă plecaţi cu maşina, verificaţi funcţionarea sistemului de încălzire şi aveţi în vedere dotarea cu lanţuri antiderapante, pături, apă, lopată şi combustibil de rezervă;
@ În cazul în care autovehiculul este înzăpezit în afara localităţilor, trebuie să vă păstraţi calmul şi să luaţi următoarele măsuri:
@ Trageţi pe dreapta şi porniţi luminile de avarie, nu părăsiţi autovehiculul dacă nu vedeţi în apropiere o clădire în care aţi putea să vă adăpostiţi;
@ Anunţaţi evenimentul la 112, indicând locul în care aţi rămas blocat;
@ Rămâneţi în autovehicul până la sosirea echipelor de salvatori;
@ Porniţi motorul şi sistemul de încălzire periodic pentru a menţine cald în interior, îndepărtând zăpada ce poate înfunda ţeava de eşapament;
@ Porniţi lumina din interior pe timp de noapte, pentru ca echipele de salvare să vă localizeze.
@ A fost recomandată și instalarea aplicației oficiale a Departamentului pentru Situații de Urgență, DSU, pentru dispozitivele mobile, disponibilă în Google Play și App Store, prin intermediul căreia se pot primi notificări despre situațiile de urgență apărute, în timp real”.
Paza bună trece primejdia!
A doua zi, după o noapte în care operatorii de deszăpezire s-au aflat în teren, CJI a anunțat că ”s-a acţionat în tot judeţul cu lame şi sărăriţe, în special în zona de sud-est, unde a nins mai mult: Cernica, Bălăceanca, Berceni, Copăceni, 1 Decembrie, Dărăşti, Măgurele”. Vineri, tot CJI preciza că echipele și utilajele de deszăpezire sunt încă în alertă pe drumurile județene din Ilfov, iar Constantin Călinoiu, directorul Direcției Investiții din cadrul CJI, a explicat că se acționa pentru degajarea zăpezii de pe marginea drumurilor.
Intervenții rapide ale ISU B-If
Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov (ISU B-If) a gestionat în intervalul codului portocaliu, în Ilfov, 19 situații: în 8 a fost vorba despre copaci căzuți pe carosabil, 1 element de construcție doborât de vânt, 4 stâlpi căzuți și 6 alte elemente desprinse.
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a dispus măsuri
În urma întrunirii Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență și a videoconferinței condusă de ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, tot pe 5 februarie, legat de același context al codului portoclaiu de vreme rea, s-a desfășurat, la sediul Prefecturii Ilfov, și ședința extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Ilfov. S-au transmis Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență constituite la nivelul unităților administrativ-teritoriale măsuri specifice, menționând printre altele, următoarele:
- instituirea serviciului de permanență la sediul primăriilor pe toată perioada avertizării meteorologice; • informarea cetățenilor asupra fenomenelor meteorologice prognozate; • societățile contractante deținătoare de utilaje de deszăpezire să aibă în vedere să acționeze cu prioritate pentru degajarea străzilor/drumurilor care asigură accesul spre unitățile de pompieri, secțiile de poliție, stațiile de Ambulanță, unitățile de învățământ; • cooperare permanentă cu reprezentanții Poliției Rutiere pentru a cunoaște în orice moment condițiile de trafic.
Direcția de Sănătate Publică Ilfov a întocmit evidența persoanelor care necesită dializă, a gravidelor și a persoanelor cu afecțiuni grave.