Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a semnat cu Asocierea Straco – Grup – Comnord – Specialist Consulting contractul pentru construcția pasajului Domnești, în sumă de 91,552 milioane lei, fără TVA.

Termenul de finalizare a lucrărilor este anul 2019. Astfel, demararea acestui proiect vine după mai mult de doi ani de la inițierea lui, amânare provocată de nenumărate contestații ale participanților la licitația de atribuire a lucrărilor.

Într-un comunicat al CNAIR se arată că proiectarea și execuția pasajului suprateran pe DJ 602, Centura București — Domnești va dura trei luni, iar construcția propriu-zisă a acestuia va fi de 24 de luni. Garanția de bună execuție a acestui pasaj va fi de 24 de luni. Pasajul, cu o lungime de 374 de metri, configurat ca un sens giratoriu suspendat va fi construit la intersecția dintre strada Prelungirea Ghencea — DJ602 și Centura București și are ca principal scop fluidizarea traficului rutier în zonă.

O soluție constructivă mixtă

Potrivit comunicatului, lucrările de artă prevăzute în proiect sunt grupate în trei mari categorii: pasaj suprateran peste Centura rutieră a municipiului București și CF pe strada Prelungirea Ghencea și DJ 602; pasaje pe șoseaua de Centură pe bretele de urcare/coborâre la intersecția giratorie denivelată; intersecție giratorie denivelată propriu-zisă. Pentru aceste lucrări de artă s-a decis aplicarea unei soluții constructive mixte (oțel — beton din grinzi metalice cu inima plină continue și dale din beton armat prefabricate, precomprimate, solidarizate monolit de grinzile metalice).

Sunt prevăzute și două drumuri colectoare pentru accesul riveranilor, unul fiind amplasat de o parte și de alta a rampei dinspre București a pasajului de pe Prelungirea Ghencea — DJ 602 și altul la rampa dinspre Domnești. Accesul în aceste două drumuri se face pe baza unor intersecții giratorii amplasate la baza rampelor.

Două pasaje pietonale, peste calea ferată

Pentru traversarea pietonală a căii ferate s-au prevăzut de o parte și de alta a șoselei de Centură două scări metalice identice. Scările vor fi poziționate sub pasajul de pe Prelungirea Ghencea și DJ 602. În partea superioară, sunt amplasate în consolă, soluție care va ușura astfel accesul pietonilor spre trotuarul prevăzut pe pasaj. Scările au o înălțime totală de 10 metri și sunt proiectate în două rampe cu podeste intermediare. Ele sunt realizate pe o fundație din beton armat și au suprastructura din stâlpi din profile metalice, ranforsați cu contravânturi și vanguri protejate anticoroziv prin zincare termică. Treptele sunt realizate din grătare metalice prinse cu șuruburi de înaltă rezistență de vangurile laterale. Balustrada este, de asemenea, confecționată din profile metalice protejate anticoroziv și are o înălțime de 1,10 metri.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.351