Clericii și persoanele care lucrează cu refugiați au învățat să identifice persoanele traficate  

Federația Filantropia a Patriarhiei Române încearcă să dea o mână de ajutor persoanelor afectate de conflictul armat dintre Rusia și Ucraina, încă de la izbucnirea acestuia. Prin serviciile sociale desfășurate, reprezentanții Federației adăpostesc, îmbracă, hrănesc și îngrijesc numeroși refugiați. 

Pag. 16, Religie, Jurnalul de Ilfov, Prin grija Federației Filantropia a Patriarhiei Române, Preoții și asistenții sociali au făcut cursuri de prevenire a traficului de persoane

Mai mult, în data de 16 iunie, Federația Filantropia a Patriarhiei Române, a organizat, la București, în parteneriat cu Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), un curs de prevenire a traficului de persoane pentru preoți, asistenți sociali și lucrătorii implicați în sprijinul refugiaților. „În baza protocolului dintre Patriarhia Română și Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, avem această colaborare și organizăm frecvent astfel de cursuri, mai ales acum, după 24 februarie. Încercăm să conștientizăm oamenii cu privire la fenomenul traficului de persoane în contextul afluxului de refugiați”,  a spus părintele Consilier Ciprian Ioniță, președintele Federației Filantropia, citat de Basilica.ro.
Laura Irimia, coordonatoarea Centrului de Zi pentru Copii „Sfânta Muceniță Sofia”: „Trebuie să contribuim activ la oprirea acestui fenomen care distruge vieți” 
Potrivit aceleiași surse, cursul de la București este cel de al patrulea de acest gen. Au participat asistenții sociali din Arhiepiscopia Bucureștilor, de la protopopiate, preoți, dar și persoane sau asistenți sociali care își desfășoară activitatea în centrele în care Patriarhia Română oferă găzduire pentru refugiații ucraineni. „Și noi, ca preoți, întâlnim persoane care sunt traficate, dar nu poate nu întotdeauna știm să le identificăm”, a adăugat părintele Ciprian Ioniță, președintele Federației Filantropia. Programul de formare a fost primit cu deosebit interes de către participanți. „Am învățat că nu trebuie să privim nepăsători, ci să contribuim activ la oprirea acestui fenomen care distruge atâtea vieți. Este deosebit de important sa informăm pe cei din jurul nostru, pe copii și pe tineri, despre traficul de persoane și pericolele din mediul online în mod special și să luăm măsuri atunci când aflăm că cineva cade victimă”, a declarat pentru Basilica.ro, Laura Irimia, coordonatoarea Centrului de Zi pentru Copii „Sfânta Muceniță Sofia” al Arhiepiscopiei Bucureștilor, care a participat la cursul de la București.
Urmează și alte sesiuni în zonele cu mulți refugiați  
De altfel, cursul care a avut loc în Capitală, nu este singurul de acest gen, organizat de Federația Filantropia. Primele astfel de formări au avut loc în zonele în care fluxul de refugiați este mare în contextul războiului din Ucraina, mai exact în județele Suceava, Maramureș și Tulcea. Cursurile vor continua și în județul Dolj și alte zone din țară. În lunile aprilie și mai, au avut loc cursuri în toate zonele în care au intrat refugiații la Suceava, la Baia Mare și la Tulcea. De asemenea, au participat preoți, asistenți sociali, oameni care lucrează și cu refugiații. Urmează încă trei sesiuni, una în județul Dolj, iar celelalte vor fi tot în zona de nord, acolo unde sunt cei mai mulți refugiați. Cursurile este finanțat de Organizația Internațională de Caritate Creștină (IOCC), partener al Federației Filantropia a Patriarhiei Române.
Materiale informative privind ajutarea victimelor 
 Federația Filantropia lucrează și la un material informativ pentru preoți, în care să existe o abordare teologică a traficului de persoane, dar și informații utile despre cum se pot implica clericii în ajutarea victimelor. „Deși traficul de persoane este o infracțiune care nu ar trebui să se regăsească în societățile noastre, aceasta continuă să facă victime, cu precădere în rândul femeilor și al copiilor, care sunt traficați în special în scop sexual. Indiferent de forma de exploatare, victimele traficului de persoane sunt oameni ale căror povești apasă pe umerii tuturor. Implicațiile psihologice sunt deosebit de grele. Oricine poate fi prins în ghearele acestor rețele, iar dacă închidem ochii, destinul li se schimbă brutal pentru totdeauna”, explică Laura Irimia, coordonatoarea Centrului de zi pentru Copii „Sfânta Muceniță Sofia” al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane a făcut publice pe site-ul propriu mai multe informații despre cum recunoaștem o posibilă victimă a traficului de persoane, precum și statistici cu privire la fenomen.
Cum recunoști o victimă a traficului
Spune lucruri incoerente, care indică posibil consum de droguri (forțată de traficant).
Are acces limitat sau deloc la mijloace de comunicare.
Lasă impresia că este permanent supravegheată.
Nu cunoaște cu exactitate unde se află.
Prezintă semne de frică.
Cum recunoști un traficant
Însoțește o persoană care prezintă indiciile că ar fi victimă a traficului.
Vorbește în locul ei.
Nu o scapă din ochi.
Se dă drept rudă sau iubit al acesteia.
Poate manifesta comportament agresiv față de ea când ea refuză să facă ce îi spune el/ea.
Cele mai multe victime ale traficului de persoane din Uniunea Europeană  (74%) provin din România. Principalul scop al traficului este exploatarea sexuală, iar un sfert din victime sunt minore. Numai 0,2-0,4% reușesc să scape. Cauzele sunt lipsa de informare publică, destrămarea familiilor și ideologia, care a instituit o separație artificială între industria exploatării sexuale (videochat, producție de materiale pornografice, bordeluri) și traficul de persoane.
Foto: Ziarullumina.ro