Voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale au desfășurat, sâmbătă, pe 18 februarie, o nouă ediție a campaniei “Prevenire și depistare a cancerului de col uterin”. De data aceasta, beneficiarele au fost femeile din comuna Dascălu, cărora cadrele medicale de la Institutul Oncologic din București, le-au făcut teste preliminarii gratuite și le-au oferit cele mai bune sfaturi cu privire la menținerea stării de sănătate.

 

 Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 641, ediția print 

Ediția cu numărul 31 a campaniei a avut loc la centrul medical din localitate. Astfel, 20 de femei au efectuat gratuit testul Babeș-Papanicolaou și un control primar la sân.  “Ne‑am bucurat de sprijinul reprezentanților Centrului Medical Dascălu, unde am desfășurat activitatea de astăzi (n.r. – 18 februarie). Până în prezent, remarcăm că un procent foarte mare dintre femeile care au fost examinate în cadrul acestei campanii au probleme de sănătate importante. Acest procent ar fi putut fi mult diminuat dacă femeile și-ar fi verificat periodic sănătatea, conform recomandărilor medicilor. Populația feminină trebuie să ajungă să conștientizeze importanța acestui control medical. Testul Babeș- Papanicolau este foarte important pentru că permite evidențierea leziunilor precanceroase și, astfel, tratamentul care să ducă la vindecare să poată fi institituit din timp. Efortul medicilor și al asistentelor medicale de la Institutul Oncologic București  este demn de apreciere. Faptul că după o săptămână grea vin și fac acest lucru voluntar este admirabil”, ne-a spus Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naționale.

Investigațiile efectuate ajută la depistarea leziunilor periculoase

Reamintim că, în anul 2018, Institutul Oncologic București și Patriarhia Română au semnat un protocol de colaborare în vederea organizării de acțiuni medicale cu caracter umanitar. Beneficiarii sunt persoanele din județul Ilfov și București. Scopul este depistarea precoce a cancerului. “Cu ocazia acestor investigații reușim să depistăm leziuni care pot induce cancerul sau chiar leziuni care sunt precursoare ale cancerului. Cu această ocazie îndrumăm femeile să se trateze. Sunt mulțumit de colaborarea dintre noi medicii Institutului Oncologic București împreună cu voluntarii Patriarhiei Române cu care avem o colaborare și un protocol. În modul acesta reușim să mobilizăm și prin intermediul preoților din comună cât mai multe femei la acțiunile noastre de screening și obținerea mediatizării programului de screening al Ministerului Sănătății”, ne-a explicat dr. Virgiliu Mihail Prunoiu, coordonatorul programului de screening pentru cancerul de col uterin.

O mie de femei din Ilfov, testate în cei patru ani de campanie  

Cancerul de col uterin este cea mai frecventă neoplazie a aparatului genital feminin și a doua cauză de mortalitate, după cancerul mamar. Programul de screening pentru cancerul de col uterin permite depistarea unor leziuni precursoare care se pot îndepărta înainte de apariția cancerului sau a unui cancer în stadiu precoce, mai ușor de tratat. Spre deosebire de femeile din alte localități, cele din comuna Dascălu care au luat parte la acest program, în mare parte au mai fost supuse testelor preliminare pentru prevenirea și depistarea acestui tip de cancer. “Am recoltat testul Babeș-Papanicolau la pacientele care s-au prezentat. A fost o surpriză foarte plăcută că majoritatea mai făcuseră această investigație, e adevărat cu mult timp în urmă și sperăm să avem și rezultate bune”, ne-a spus dr. Cristina Șaptefrați, medic primar obstetrică-ginecologie, voluntar în acest program. Campania asigură și o continuitate a acestor investigații, femeile depistate cu probleme de sănătate fiind consiliate cu privire la examenele de laborator și imagistice complexe, dar și pentru realizarea tratamentului de chirurgie și ginecologie oncologică adecvat. Numărul femeilor din județul Ilfov care au beneficiat de serviciile acestei campanii a ajuns, din ianuarie 2018 și până în prezent, la 1.000.