Accidentul vascular cerebral (AVC) se numără printre principalele cauze de dizabilitate și deces, la nivel mondial. România se situează printre primele trei țări ale Uniunii Europene, cu incidență și mortalitate mare prin boli cerebrovasculare. Pentru a salva cât mai mulți pacienți cu atac cerebral, Ministerul Sănătății a extins programul “Acțiunea prioritară pentru tratamentul intervențional al AVC”.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 441, ediția print

Astfel, bolnavii vor primi asistență medicală de specialitate, în regim de urgență, în 43 de spitale din București și din țară, nu doar în 10 unități sanitare publice, ca în anii trecuți. “Începând cu anul 2019, Ministerul Sănătății a extins programul pilot «Acțiunea prioritară pentru tratamentul intervențional al AVC», derulat între anii 2015 – 2018, prin intermediul căruia pacienții cu AVC ischemic acut pot beneficia de tratament prin tromboliză intravenoasă în primele 4 – 5 ore de la debutul primelor simptome, de la 10 spitale la 43 de spitale, distribuite pe teritoriul a 36 de județe și municipiul București. Având în vedere această creștere a numărului de centre care pot efectua tratament prin tromboliză intravenoasă și datele raportate de centrele care au derulat programul pilot AP-AVC în perioada 2015 – 2018, se estimează că în viitorii doi ani aproximativ 6.000 de pacienți cu AVC ar putea beneficia de acest tip de terapie, ceea ce va duce la o scăderea semnificativă a consecințelor extrem de severe ale acestei afecțiuni”, a scris ministrul Sănătății, Sorina Pintea, pe pagina sa de Facebook.

Simptomele care anunță instalarea AVC-ului

“Accidentul vascular apare în momentul în care un vas de sânge care furnizează sânge la nivelul creierului se sparge sau este blocat de cheag sanguin. Cu puțin timp înainte apare o stare de amorțeală, slăbiciune și paralizie a feței, mâinii, piciorului, de obicei pe o singură parte a corpului. Apoi apare vederea încețoșată, cu pete, dublă, sau se poate ajunge chiar la pierderea vederii. În cazul în care în timpul accidentului vascular s-a produs o hemoragie, adică sângerarea în creier, apar dureri puternice de cap, grețuri, vărsături, înțepenirea gâtului, convulsii și, posibil, pierderea cunoștinței. Dacă nu se intervine imediat, se poate intra în comă”, spune prof. dr. Constantin Popa, de la Institutul de Boli Cerebrovasculare “Vlad Voiculescu”, din București. Așadar, recunoașterea imediată a semnelor unui accident vascular cerebral este extrem de importantă, întrucât tromboliza intravenoasă nu poate fi efectuată decât în primele patru ore și jumătate de la debutul primelor semne. Astfel, orice pacient care dezvoltă brusc asimetrie a feței, scăderea forței musculare cu slăbiciune a unui braț sau/și a unui picior, tulburare de vorbire sau tulburare de coordonare a membrelor ar trebui să se prezinte de urgență la spital, recomandă ministrul Sorina Pintea.

 Avertizarea medicilor! Tot mai mulți tineri sub 40 de ani fac atac cerebral

Conform statisticilor Societății pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroplasticității, la peste 65 de ani, mortalitatea prin accidente vasculare cerebrale este de 1.276,5 la suta de mii de locuitori. Specialiștii avertizează că, în ultimii ani, a crescut alarmant incidența în rândul tinerilor. La persoane sub 40 de ani, prevalența este de 0,1% și crește în raport cu înaintarea în vârstă spre 50 de ani. “Din nefericire, vârsta la care apare această afecțiune gravă este din ce în ce mai tânără, iar rata globală la adulții tineri a crescut dramatic. În plus, nu există nicio țară a lumii în care numărul absolut de persoane afectate de această boală să fi scăzut. Potrivit ultimei raportări a Organizației Mondiale a Sănătății, din cele peste 15 milioane de cazuri noi de AVC în­registrate, aproximativ cinci milioane dintre acești pacienți au decedat, iar alte cinci milioane au rămas cu diverse grade de dizabilitate permanentă. Pentru aceștia din urmă, neuroreabilitarea reprezintă singura șansă la o viață normală”, spun reprezentanții Societății pentru Studiul Neuroprotecției și Neu­roplasticității.