Apicultorul Traian Dobre, din Prahova, trage un semnal de alarmă, pe pagina sa de Facebook. El afirmă că unele produse pentru stup sunt falsuri și pot conduce la mortalitate, după administrare.

Pe primul loc ca și cauză a mortalității albinelor, Traian Dobre poziționează inputurile agricole neprietenoase cu efectivele stupului – făcând referire mai ales la tratamentele cu neonicotinoide unde dezbaterea este una foarte amplă.

Apoi, pe locul secund, Varroa Jacobsoni, parazitul “vampir” al albinelor, care ar fi devenit rezistent la tratamentele vechi sau care reușește să producă mortalitate din cauză că tratamentele disponibile sunt insuficiente sau incorect aplicate.

În topul lui Traian Dobre mai apare „cumpărarea de felurite adaosuri (drojdii, polen – care poate conține antibiotice, făina de soia, așa-zise medicamente de excepție pentru tratamentul familiilor bio și alte „cocomârle”) care sunt oferite mai ales de agenți economici (firme, persoane fizice autorizate) care nu au voie să le comercializeze, respectiv preparatele nu au formule/rețete aprobate și testate pentru a fi puse în piață”.