Profesorul Nică D. Lupu e o personalitate de prestigiu a învățământului ilfovean, dar în același timp e un redutabil scriitor. Joi, 16 februarie, la amiază, Casa Corpului Didactic din Ilfov, instituție găzduită de comuna Brănești a primit organizarea unui adevărat eveniment editorial. E vorba despre lansarea celui mai nou roman scris de acest autor, de fapt cel de-al 15-lea volum al carierei sale. A participat la eveniment o asistență bogată de cunoscuți, prieteni literați, editori, elevi și alți oaspeți.
La CCD Brănești, a fost sărbătorită „Ziua Internațională a Cititului” (ZICI), eveniment marcat în peste 100 de țări ale lumii. Aceasta a asigurat un bun prilej pentru lansarea de carte amintită. Romanul de peste 100 de pagini poartă titlul ”Răspântia” și se referă la un episod de viață tumultoasă a cărturarului Mircea Vulcănescu, subiect care e tratat aparte, desigur, cu o doză de imaginație creatoare a autorului.
La prezentarea publică a volumului, sala de festivități a CCD Ilfov a fost plină de oaspeți. Ca amfitrion al evenimentului, Florin Petrescu, directorul acestei instituții l-a apreciat pe scriitor, în cuvinte frumoase, sincere, de prețuire.
Horiana Petrescu, bibliotecarul bogatului fond de carte al CCD, a prezentat publicului momentele de viață profesională, opera literară a lui Nică D. Lupu și a schițat elemente biografice cu semnificație și succes ale carierei acestuia.
Despre carte
Ion C. Ștefan semnează cuvântul înainte al romanului. El precizează că e vorba despre un ”Roman modern, scris cu talent și dăruire, cu evidentă admirație față de personalitatea culturală pe care și-a ales-o ca personaj literar. „Răspântia” depășește cu siguranță un mare risc – ivit în astfel de narațiuni: acela ca un cititor cunoscător al vieții și activității lui Mircea Vulcănescu să-l urmărească într-o paralelă, între datele reale din viața cărturarului și narațiunea autorului, care, evident, implică o doză de fantezie (…)
Autorul a avut prudența să nu ne povestească neapărat derularea unei vieți de excepție, cunoscută de colegi și prieteni, ci să încerce descifrarea sufletului unui om de aleasă cultură, pe care l-a cunoscut în bucuriile și neliniștile sale”, afirmă Ion C Ștefan, în finalul prezentării.
Din viața autorului
Profesorul scriitor a debutat în anul 2006 cu volumul „Incertitudini la răscruce”. Cartea a avut succes și iată că, trei ani mai târziu, tipărește o a doua sa ediție, revăzută și adăugită. În următorii șase ani îi mai apar pe piață alte 13 volume, inclusiv această ultimă apariție, lansată la Brănești.
Dincolo de scrierea romanelor, profesorul Nică D. Lupu are o bogată activitate publicistică, pe teme didactice și pedagogice în reviste nu numai cu acest profil, dar și în cele de cultură. Între ele se află „Univers didactic ilfovean”, revista „Noi”, a Inspectoratului școlar Județean, în „Meridianul Cultural Românesc”, sau ”Arena Literară”.
De-a lungul vieții a primit distincții și premii. A obținuat cinci premii II, la Concursul de Proză Scurtă „Alexandru Odobescu”, din Călărași.
A fost recompensat cu Ordinul „Meritul pentru Învățământ, în grad de ofițer”, în anul 2004, pentru toată activitatea sa didactică și extradidactică.