Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a distribuit până în prezent 238 de tichete din cele 3.000 destinate firmelor şi instituţiilor în Programul Rabla, cele mai multe, 94, fiind adjudecate de o unitate militară din Capitală, iar 51, de Secretariatul General al Guvernului (SGG).

Programul Rabla 2014 pentru persoane juridice a început pe 30 aprilie. În această sesiune, a fost înregistrat un număr total de 602 dosare depuse de persoanele juridice şi instituţiile publice, dintre care au fost analizate 119 dosare. Din acestea, 40 de dosare au fost acceptate pentru 238 de autovehicule şi 79 de dosare au fost respinse. Printre persoanele juridice acceptate până acum în program se numără o unitate militară din Capitală care a obţinut 94 de tichete, Secretariatul General al Guvernului, care ar urma să achiziţioneze 51 de noi autovehicule, şi Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei ­(ANRE), cu 17 tichete.

Persoanele juridice şi instituţiile publice care au fost acceptate până în prezent se pot adresa unuia dintre producătorii/dealerii auto care au fost validaţi în Programul Rabla 2014. Persoanele juridice şi instituţiile publice care au fost respinse au posibilitatea să depună contestaţii în termen de 5 zile de la data comunicării rezultatelor, începând cu data de 30 mai 2014.

De asemenea, solicitanţii respinşi pot depune un nou dosar la sediul Administraţiei Fondului pentru Mediu, până la 1 septembrie 2014, dată la care se încheie înscrierile în Programul Rabla 2014.

Prin Programul Rabla pentru persoane juri­dice, Administraţia Fondului pentru Mediu a emis 3.000 de tichete în valoare de câte 6.500 de lei, acordate la casarea unei maşini mai vechi de opt ani, pentru achiziţionarea unui nou autovehicul.

Pentru stimularea achi­ziţionării autovehiculelor cât mai prietenoase cu mediul, se oferă posibilitatea acordării, pe lângă prima de casare, a unui eco-bonus în valoare de 500 lei pentru: achiziţionarea unui autovehicul nou, încadrat în norma de poluare Euro 6, achiziţio­narea unui autovehicul nou, al cărui motor generează o cantitate de emisii ce CO2 mai mică de 100g/km şi respectiv achiziţio­narea unui autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid. La achiziţionarea unui autovehicul de acest tip, se poate acorda, pe lângă prima de casare, o reducere în cuantum de maximum 1.000 lei, rezultată prin cumulul a cel mult două eco-bonusuri.