FMI revine la București

O misiune a Fondului Monetar Internaţional se află în această săptămână la București pentru a treia evaluare a acordului stand-by, cea mai importantă temă de pe agenda discuţiilor cu autorităţiile vizând posibilitatea reducerii CAS cu 5 puncte procentuale, de la jumătatea anului. Misiunea va analiza, în principal, execuţia bugetară din primele cinci luni ale anului, precum și perspectivele privind creșterea economică și încasările la bugetul de stat.

La finele lunii martie, Consiliul Director al FMI a aprobat prima și a doua evaluare a acordului preventiv încheiat anul trecut cu România, punând la dispoziţia statului două tranșe cumulând 436,3 milioane de euro (389,4 milioane DST). Suma totală disponibilă României prin acordul de împrumut a urcat astfel la 654,4 milioane de euro (584,1 milioane DST), a anunţat FMI printr-un comunicat.

Linie feroviară Sofia-Budapesta, via România

Compania feroviară din Bulgaria discută cu operatorii căilor ferate din România și Ungaria introducerea unui tren care să asigure legătura directă între Sofia și Budapesta, traversând podul Calafat-Vidin. Calea ferată Vidin-Sofia urmează traseul axei Atena-Sofia-Budapesta-Viena-Praga-Nürnberg/Dresda, precum și Coridorul de Transport Pan-European IV și coridorul de transport de marfă Orient. România și Bulgaria au inaugurat, în iunie anul trecut, podul Calafat-Vidin, după ce proiectul a fost întârziat mai mulţi ani, din cauza fondurilor insuficiente.

RCA mai scump cu 7%

Tariful mediu la poliţele de răspundere civilă auto (RCA) a crescut cu 7% în primele trei luni ale acestei an, cifra fiind obţinută prin raportarea subscrierilor la numărul de autovehicule asigurate, a declarat Albin Biro, membru neexecutiv în conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). „În primele trei luni, asigurătorii autorizaţi să emită poliţe RCA au subscris prime de 701 milioane de lei și, prin raportarea la numărul de automobile asigurate, reiese că tariful mediu la acest tip de asigurări a crescut, în medie, cu 7%“, a spus Biro. Pe întreg anul, subscrierile RCA au crescut cu 15,5%, la 2,47 miliarde de lei.

Termenul de plată pentru fonduri ­europene, redus la 3 zile

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a anunțat reducerea termenului pentru plata sumelor datorate beneficiarilor de fonduri europene, de la cinci la trei zile, dar și alte măsuri destinate accelerării absorbției de fonduri europene. „Beneficiarii POS DRU vor putea solicita decontarea tuturor cheltuielilor vechi, eligibile, efectuate în cadrul proiectelor. Totodată, prevederile legale au fost completate și adaptate și la specificul POS Transport, astfel încât acest mecanism să devină funcțional și pentru beneficiarii programului care sunt în administrarea autorităților locale. O altă măsură importantă, solicitată de piață, este cea prin care operatorii regionali au fost incluși într-un mecanism de asigurare a unui flux de numerar necesar continuării investițiilor în cazul formulării unei sesizări de fraudă, până la momentul punerii în mișcare a acțiunii penale”, a declarat Teodorovici.