La sediul Prefecturii Ilfov, a avut loc, în ultima zi a lunii iunie, în fața câtorva reprezentanți ai autorităților locale ilfovene, prezentarea a două proiecte europene, de care vor beneficia locuitorii județului. Unul dintre ele este intitulat ”În noi găsești mereu un sprijin pentru cariera ta”, și se derulează până în luna septembrie a anului viitor. Celălalt proiect, ”Fii antreprenor într-un sat european”, se derulează în perioada aprilie 2014 – septembrie 2015.

Prefectul Daniel Mihai Rășică a apreciat drept binevenite inițiativele, mai ales în condițiile în care ”autoritățile locale nu au capacitatea de a răspunde activ și prompt nevoilor oamenilor, neavând specialiștii necesari pentru toate domeniile”. ”Trebuie să învățăm să facem și altceva!”, a completat prefectul, înaintea prezentării propriu-zise a programelor.

La rândul său, subprefectul Romulus Cătălin Pantazi a declarat că, deoarece ”la noi, în general, nu există cultura locului de muncă, trebuie să îi facem pe oameni să muncească!” Suprefectul a exemplificat cu ceea ce se întâmplă la unele burse ale locurilor de muncă, evenimente care se desfășoară cu regularitate în Ilfov, unde participanții se întreabă, mai întâi, cât pot câștiga dacă se angajează, în loc să își caute, efectiv, un loc de muncă stabil, cu un salariu stabil, fie el mic. Pentru a întări cele susținute, subprefectul a spus că, deși, în administrație salariile sunt mici, asta nu înseamnă că nu se vine la serviciu.

Primul dintre proiecte  – ”În noi găsești mereu un sprijin pentru cariera ta”, în valoare de 7,5 milioane de lei, a început în luna aprilie a acestui an și are ca beneficiar SC Kubert HPS SRL, iar ca parteneri alte patru companii.

Cel de-al doilea are ca obiectiv general dezvoltarea resurselor umane și creșterea ocupării forței de muncă în mediul rural, prin valorificarea potențialului resurselor umane și promovarea mobilității ocu­pa­ționale și geografice a forței de muncă pentru un grup țintă de 470 de persoane din Regiunea Bu­curești – Ilfov.

Prezent la eveniment, primarul comunei Găneasa, Marin Tudor, a atenționat că până acum astfel de proiecte nu au fost benefice pentru localitatea pe care o administrează, întrucât nu au avut finalitate. ”Vine omul, ia niște bani, 400 – 500 de lei, i se dă o bucată de hârtie cum că e calificat în ceva și apoi vine tot la mine, la primărie, ca să îi dau ajutor social pentru că nu îl angajează nimeni”. Primarul s-a plâns și de faptul că parlamentarii de Ilfov, după ce s-au văzut în funcții, nu s-au mai implicat în niciun fel în a ajuta comunitățile locale, mai ales cum sunt cele de romi.

Au mai fost prezenți primarul comunei Nuci și primarii interimari din Jilava și Glina. Celelalte lo­calități au fost reprezentate de persoane desemnate de edili, în mod special, pentru acest eveniment.