⬤ O parte dintre consilierii locali blochează acest proiect, mult așteptat și cerut de locuitorii orașului

„Explozia” imobiliară din orașul Popești-Leordeni, a adus după sine administrației locale o serie de provocări în ceea ce privește infrastructura localității. De la cea rutieră, la cea de rețele utilitare, până la infrastructura educațională. În ultimii 20 de ani, populația orașului s-a dublat, dacă nu cumva s-a triplat, iar necesitățile noilor locuitori ai urbei ilfovene au crescut exponențial.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 569, ediția print

În aceste condiții, una dintre problemele stringente o reprezintă infrastructura școlară, având în vedere că majoritatea noilor cetățeni ai orașului sunt tineri și au copii cu vârste fragede. Astfel a apărut necesitatea ca în noul cartier al orașului, în care trăiesc zeci de mii de locuitori, să se înființeze creșe, grădinițe și școli. O necesitate care a fost înțeleasă de Primăria Popești-Leordeni, de primarul Petre Iacob, care a demarat demersurile necesare pentru a rezolva această problemă. Astfel, a luat naștere un proiect care, o putem spune fără să greșim, este unic în județul Ilfov, dacă nu chiar și în România.

Este vorba de edificarea unui campus școlar, care să le ofere copiilor din cartierul nou al orașului condiții de educație la cele mai înalte standarde de calitate și competență. Mai concret, un campus școlar, situat pe strada Drumul Fermei, cea mai importantă arteră rutieră din cartierul amintit, ­de-a lungul căreia se găsesc cele mai multe unități locative. Așa cum ne-a informat primarul Petre Iacob, campusul va avea o școală cu 19 săli de curs, care, conform normativelor în vigoare, va avea o capacitate maximă 1.596 de elevi, o grădiniță cu 9 grupe, pentru 275 de copii, între 3 și 6 ani. De asemenea, campusul va mai cuprinde și o creșă cu 6 grupe, pentru copii între 0 și 3 ani. Grădinița și creșa vor avea fiecare un loc de joacă pentru copii, iar la școală se va construi și o sală de sport, precum și un teren de sport, de care vor putea beneficia toți locuitorii din zonă. 

În zona centrală a campusului va fi amenajat un parc pentru cei care locuiesc în împrejurimi, și nu numai, dotat și cu un loc de joacă. Totodată, va fi amenajată și o parcare publică cu un număr de 75 de locuri, care se află în apropierea străzii  Drumul Fermei, prin care se speră fluidizarea traficului rutier din zonă, iar la unitățile de învățământ  vor exista și parcări individuale pentru cadrele didactice, altele decât cele destinate publicului. Parcările destinate publicului vor fi dotate cu 4 rampe pentru încărcarea mașinilor electrice. Specialiștii au mai decis ca pentru întreg campusul să existe un singur loc în care se va depozita gunoiul, o ghenă, pentru ca mașinile de gunoi să nu se plimbe prin întreg campusul. Campusul va beneficia de pază 24 de ore din 24, iar curțile fiecărei unități de învățământ vor fi împrejmuite cu gard. La grădiniță, mesele vor fi asigurate prin catering, iar la creșă, normativele prevăd existența unei cantine și bucătării proprii. 

Amănunte despre proiect și despre stadiul în care se află acesta ne-au fost furnizate de administratorul public al orașului, Alin Todireanu. „Până la sfârșitul acestei săptămâni vom primi studiul de fezabilitate pentru Campusul școlar din strada Drumul Fermei. Am identificat și terenul, pe care îl vom supune unei proceduri de expropiere. Din păcate, în Consiliul Local nu avem o majoritate de două treimi necesară pentru aprobarea procedurii de expropriere, conform legii, astfel că vom avea nevoie de sprijinul tuturor formațiunilor politice care alcătuiesc consiliul. Iar dacă una dintre aceste formațiuni se împotrivește, atunci întreg proiectul va fi sortit eșecului. Tocmai de aceea am lucrat la el până la cel mai mic detaliu, pentru ca toți să-l vadă și să înțeleagă cât este de necesar pentru comunitatea din Popeștiul Nou. Proiectul va fi finanțat printr-o asociere cu Consiliul Județean Ilfov, care va furniza 80% din fonduri, iar restul de 20% va fi asigurat de bugetul local al Primăriei”, ne-a spus Alin Todireanu.

USR PLUS, partidul „GIGI CONTRA”

Din păcate, acest proiect se confruntă în prezent cu piedici din partea unor consilieri locali. Administratorul public ­ne-a vorbit despre problema cu care se confruntă administrația locală în demararea proiectului și despre cei care pun bețe-n roate acestei inițiative. Mai precis, este vorba de cei 8 consilieri de la USR PLUS care vin în ședințele Consiliului Local cu argumente care mai de care mai „fantasmagorice” sau, mai bine zis, absurde. Potrivit lui Alin Todireanu, pentru grupul de consilieri USR PLUS interesele și orgoliile politice primează în fața necesităților locuitorilor din Popești-Leordeni. El spune că acești consilieri ar trebui să înțeleagă că au fost aleși pentru ca ei să apere interesele cetățenilor orașului, dar respectivii au abdicat de la această îndatorire cu care au fost învestiți de cetățeni și își apără doar propriile interese și orgolii politice. „Cea mai mare problemă a noastră ține de obținerea voturilor necesare în Consiliul Local, pentru ca acest proiect să prindă viață. Încă o dată, reiterez afirmația că zona nouă are o nevoie vitală de acest proiect. 

Mai mult, dacă pe terenul pe care l-am identificat, ultimul rămas neocupat pe strada Drumul Fermei, se vor construi blocuri, am constatat, în urma unei simulări, că acolo s-ar putea construi încă 650 de apartamente. Asta ar însemna un număr minim de circa 400 de mașini, care ar aduce orașul la colaps, deoarece problema noastră principală acolo este traficul. În acest caz, gândiți-vă ce ar însemna, dimineața, la prima oră, încă 400 de mașini care vor dori să iasă în drumul național, pe lângă cele câteva sute pe care le avem acum. Nu avem nevoie de așa ceva! În aceste condiții ar apărea un blocaj total al traficului, dacă pe terenul res­pectiv s-ar construi blocuri. Este cât se poate de limpede că zona respectivă are nevoie de un campus! Este clar, este un proiect necesar!

Ne-am propus ca, înainte de ședința Consiliului Local care va viza procedura de expropriere, să organizăm și o dezbatere publică, pentru că acesta este un proiect de mare interes pentru cetățeni. Facem apel ca la această dezbatere populația să se arate interesată de subiect, să se prezinte la dezbatere, indiferent de opinii, pentru că altfel nu se va demonstra necesitatea acestui proiect. Astfel, vom putea demonstra utilitatea publică a acestei investiții, care nu se poate justifica decât prin interesul arătat de cetățeni. De aceea, dacă participanții vor fi cât mai mulți, poate consilierii locali care se opun acestui proiect vor înțelege importanța inițiativei noastre care privește campusul școlar. Administrația orașului se zbate să realizeze acest proiect, dar facem un apel ca și locuitorii din zonă, cărora li se adresează această investiție importantă, să ne sprijine în demersul nostru, mai ales că acesta a fost inițiat în urma cererilor acestora! Haideți să lăsăm orgoliile la o parte și să votăm în Consiliul Local în folosul comunității!”, a punctat Alin Todireanu. Potrivit acestuia, administrația locală se confruntă cu multe presiuni, având în vedere valoarea  mare de piață a terenului. În ciuda acestor presiuni, Primăria nu va renunța la intenția de expropriere. „Ne vom duce obiectivul până la capăt și vom pune acest proiect pe masa Consiliului Local, pentru a-l supune la vot. În privința celor interesați ca terenul respectiv să devină un ansamblu rezidențial, în detrimentul realizării unui campus școlar, am luat  la cunoștință ca există un dosar deschis la DNA, care îi vizează pe toți comisionarii care ar fi intrat în posesia a sute de mii de euro pentru ca acest teren să fie «salvat» de la expropriere”, a adăugat Alin Todireanu.

USR PLUS spune lucruri „trăsnite”!

Și pentru că aminteam mai sus despre argumentele consilierilor USR PLUS, iată câteva din cele mai „trăsnite”, pe care ni le-a relatat Alin Todireanu. Astfel, când a fost „pus pe tapet” proiectul, respectivii domni consilieri au venit cu o sumedenie de variante fără nicio legătură cu situația reală. Printre acestea inițial au considerat că 20.000 de mp pătrați ar fi insuficienți, și că ar trebui o suprafață de 50.000 de mp. În această situație, soluția propusă de aceștia a fost să se identifice un teren aflat mult mai departe de terenul amintit. „Noi suntem obligați să respectem niște normative, care stabilesc că o creșă sau grădiniță nu trebuie să se afle la mai mult de 5 minute de mers pe jos de la locuințele beneficiarilor. Or, e clar că aici trebuie să facem campusul, mai ales că terenul despre care vorbim este înconjurat de blocuri, așadar propunerea acestora ne-ar determina să facem o ilegalitate. Nu există niciun dubiu, zona pe care am ales-o este cea mai adecvată și are nevoie, fix în inima ei, de un campus școlar!”, a precizat Alin Todireanu.

În continuare, consilierii USR PLUS nu s-au dat bătuți și au venit cu o altă propunere trăsnită: să se exproprieze clădirea fostei școli din cartierul Danubiana, clădire care în prezent este o ruină, și se află la câțiva kilometri de strada Drumul Fermei… În final, bomboana de pe coliva proiectului a fost pusă de respectivii consilieri atunci când investitorul italian, ca să scape de spectrul exproprierii, a oferit Primăriei, ca donație, 6.000 mp din terenul de 20.000 vizat, moment în care s-au sucit și au susținut că această suprafață este cea mai indicată pentru derularea proiectului… Așadar, ce să mai înțelegem? Că 20.000 mp erau insuficienți, în primă instanță, 50.000 mp erau, la un moment dat, absolut necesari, iar, în final, 6.000 mp sunt acum taman suprafața ideală! Dumnezeu să-i mai înțeleagă!

Ultima „mârlănie” a consilierilor care se opun proiectului

Între timp, consilierii USR PLUS au mai recurs la o acțiune care să-i convingă pe cei care ­i-au votat să le reprezinte interesele. Potrivit administratorului public, ei au tipărit o fițuică de ziar, în care afirmă că inițiatorii proiectului, recte Primăria și primarul Petre Iacob, au „interese imobiliare” în zonă. Ei acuză administrația orașului că la mijloc sunt „jocuri imobiliare” ascunse ale unui „grup in­fracțional” care silește proprietarii de terenuri să le vândă „la preț de nimic”, sub amenințarea că „ori ne vinzi terenul la ce preț vrem noi, ori te expropriem”. Noaptea minții!, afirmă Todireanu. Argumentul? Spun res­pectivii că asta s-a întâmplat cu terenul El Dorado, în urmă cu două luni. Ori, atât acest proiect, cât și locația lui, fac parte din angajamentele primarului Petre Iacob, pe care acesta le-a expus în august 2020, când a candidat pentru un nou mandat. Așadar, aici nu este vorba de doar „două luni”, cum afirmă fițuica consilierilor respectivi, ci de un proiect anunțat cu un an și ceva în urmă, și care este vital pentru locuitorii din zonă.