Pe masa ministrului Agriculturii se află un proiect de Ordin MADR care priveşte cerinţele pentru buna gestionare (SMR). Jurnalul de Ilfov prezintă, în continuare, acest proiect.
u SMR 4 – Principii și cerințe generale ale legislației alimentare și proceduri în domeniul siguranței produselor alimentare:
1. Fermierii care desfășoară activități de producție, prelucrare și punere pe piață a alimentelor și a hranei pentru animale au următoarele obligații generale:
● să pună pe piață numai alimente sigure;
● să pună pe piață numai alimente adecvate consumului uman;
● să respecte măsurile impuse de autoritatea competentă cu privire la punerea pe piață a unui aliment, sau la retragerea de pe piață a acestuia, în cazul în care există suspiciune că acel aliment este nesigur;
● hrana animalelor nu va fi pusă pe piață sau utilizată în hrana animalelor destinate producției de alimente, decât dacă este sigură;
● să utilizeze în hrana animalelor numai produse (furaje, aditivi și ingrediente furajere) care îndeplinesc cerințele de siguranță a hranei pentru animale;
● materialele utilizate pentru împachetare, modul de prezentare și cadrul în care sunt dispuse, precum și toate informațiile difuzate prin orice mijloace, nu trebuie să inducă în eroare consumatorul;
● să păstreze evidența furnizorilor și a produselor pe care le achiziționează în scopuri alimentare sau în scopul hrănirii animalelor, pentru a asigura trasabilitatea acestora;
● să informeze autoritatea competentă în cazul în care consideră că un produs alimentar pus pe piață poate fi dăunător pentru sănătatea consumatorilor și să ia măsurile necesare pentru a preveni riscurile pentru consumatorul final;
● să pună la dispoziția autorității competente informațiile solicitate în ceea ce privește acțiunile întreprinse pentru evitarea sau reducerea riscului determinat de alimentele pe care le furnizează sau le-a furnizat.
2. Fermierii care desfășoară activități în domeniul alimentar trebuie să respecte următoarele cerințe privind igiena alimentelor și a hranei pentru animale:
● să asigure că produsele alimentare și hrana pentru animale sunt protejate împotriva oricărei contaminări, având în vedere toate etapele de prelucrare la care produsele primare vor fi supuse;
● să respecte prevederile legislației în vigoare privind combaterea riscurilor în producția primară și activitățile conexe, inclusiv măsurile privind controlul contaminării din aer, sol, apă, furaje, îngrășăminte, medicamente de uz veterinar, produse de protecția plantelor și biocide, sau din depozitarea, manipularea sau colectarea și prelucrarea deșeurilor, precum și măsurile privind sănătatea și bunăstarea animalelor și sănătatea plantelor, care au implicații asupra sănătății umane, inclusiv programe pentru monitorizarea și combaterea zoonozelor și a agenților zoonotici;
● în cazul fermierilor care cresc, colectează sau vânează animale, ori care obțin produse primare de origine animală, aceștia trebuie să respecte condiții specifice de igienă. (Va urma)