Şcoală ultramodernă, cu o capacitate de peste 640 de elevi

În luna noiembrie a anului trecut, Primăria Chitila a organizat o conferință de lansare a unui proiect cu fonduri europene, în cadrul Programului Operațional Regional București-Ilfov – Regio, așa cum este el mai bine cunoscut. Proiectul are în vedere construirea unei școli ultramoderne, dotată cu sală de sport, totul la cel mai înalt nivel al standardelor europene. La acest eveniment au fost invitați să participe și cetățenii orașului Chitila, care au avut astfel prilejul să cunoască principalele coordonate ale acestei investiții de top.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print, nr. 435

De altfel, administra­ția locală a orașului Chitila a devenit deja vestită pentru numărul mare de proiecte și fonduri europene accesate, care au schimbat în bine fața localității, dar și nivelul de trai, de confort și civilizație ale locuitorilor acestui oraș, dar și pentru eforturile depuse pentru îmbunătățirea infrastructurii școlare și a procesului educațional. Astfel, cetățenii prezenți în număr mare în sala Casei de Cultură „Tudor Arghezi”, din Chitila, au putut afla despre condițiile deosebite în care vor învăța copii lor, într-un viitor foarte apropiat. La conferința de lansare au mai fost prezenți și președintele Consiliului Județean Ilfov, Marian Petrache, alături de deputatul PNL Daniel Gheorghe.

Tinerii, averea cea mai de preț a orașului

Primul care a ­luat cu­vân­tul a fost primarul orașului Chitila, Emilian Oprea. El a scos în evidență faptul că administrația locală este preocupată să asigure condiții de trai cât mai bune locuitorilor din Chitila, dar mai ales tinerilor din acest oraș. „Grija mea și a orașului pentru tineri este un obiectiv și o preocupare permanentă a noastră și a mea. Încă de când am gândit strategia de dezvoltare a orașului, am avut în vedere să găsim mijloace prin care să reușim să determinăm tinerii să rămână în oraș. Încă din urmă cu 10 ani, după ce am devenit oraș și am desființat islazul comunal, am ridicat cartierele de tineri, am dat locuri de casă, am introdus infrastructura edilitară, totul cu fonduri europene, pentru că nu era posibil pe banii noștri, oferindu-le tinerilor posibilitatea să rămână în oraș, să-și întemeieze familii, să aibă o locuință, ­să-și crească copiii aproape de bunici. Totodată, am atras mulți investitori în Chitila, astfel încât cetățenii din localitate să-și găsească un loc de muncă, un lucru foarte important mai ales în zilele noastre, având în vedere traficul. Tot în acest sens, a trebuit să facem mai mult în domeniul infrastructurii școlare. Deoarece nu am putut accesa fonduri în exercițiul financiar european precedent, ­axându-ne pe dezvoltarea infrastructurii edilitare, am ridicat o grădiniță abia în urmă cu 2 ani, cum nu cred că sunt multe în județ și nici în București, încă o etapă din grija pentru tineret. În privința școlilor, nu construisem decât un corp la Școala «Ion Vișoiu», unde și acum se învață în trei schimburi. Astfel, trebuia să găsim o soluție și ne-am gândit la o școală nouă pe care s-o ridicăm pe singurul teren pe ­care-l mai aveam la dispoziție, aici, în cartierul de tineret. De aceea, vom înființa o linie de transport public școlar, pentru a facilita accesul elevilor către școală. Sunt convins că acest proiect ne va face cinste și ne va face să fim mândri de această școală, pe care eu o văd finalizată în anul 2020, care să fie primul an în care își va deschide porțile pentru elevi.

Mai nou, ne întreabă cetățenii de ce nu facem și un liceu. Ce competitivitate ar avea un liceu din Chitila când avem o paletă atât de largă de licee în București, la 20 de minute de mers cu autobuzul? Poate în viitor, după ce identificăm necesitățile so­cie­tăților comerciale de pe raza orașului, să înfiin­țăm o școală de arte și meserii, iar în alocarea de fonduri 2021-2027, când fondurile pentru cercetare și inovare se vor dubla, vom încerca să creăm un centru, un hub de cercetare-inovare, unde tinerii să vină și să gândească proiecte noi, să-și pună imaginația în valoare și în conexiune unii cu ceilalți să dezvolte proiecte frumoase. Aceasta este viziunea noastră asupra a ceea ce ar trebui să se întâmple în Chitila în materie de educație. Avem o echipă de proiect cu mare experiență și sunt convins că vor duce la bun sfârșit acest proiect, voi fi aproape de ei”, le-a spus edilul concetățenilor săi prezenți la conferință.

O școală-unicat, în Ilfov

Proiectul a fost prezentat de managerul aces­­tuia, Ioana Constantin. El poartă denumirea „Construire școală primară și gimnazială în orașul Chitila”, contractul de fi­nanțare a fost semnat în august 2018, iar termenul de finalizare este noiembrie 2020.

Școala, cu o suprafață totală 1.518 mp, va avea parter și etaj, 24 de săli de clasă, cu o capacitate de minimum 24 de elevi, câte 12 pe fiecare nivel și 4 laboratoare – fizică și informatică la parter și chimie și fonetică, la etaj. Pe lângă acestea, școala va mai avea o bibliotecă cu suprafața de 200 mp și o capacitate de 60 de locuri, o sală de mese/sală multifuncțională cu o capacitate de 162 de locuri, cabinet medical și unul de logopedie, adăpost ALA, spații anexe, dar și o sală de sport cu o capacitate de minimum 100 de persoane și o suprafață de 826 mp, unde vor putea avea loc competiții interșcolare și la nivel județean de handbal, volei sau baschet, un teren de sport multifuncțional în aer liber de 549 mp, un loc de joacă pentru copii, din tartan, de 178 mp, alei pentru circulația pietonală și auto, precum și spații verzi – 1.804 mp. Energia necesară va fi asigurată și din surse neconvenționale – panouri fotovoltaice și panouri solare, iar încălzirea se va realiza prin pardoseală.

„Școala va fi dotată corespunzător pentru activitățile educaționale. Această investiție respectă toate regulile impuse de Legea educației, are toate avizele necesare și va oferi un mediu protejat, în care copiii să se simtă în siguranță și să aibă un confort maxim. (…) Deși termenul de execuție este noiembrie 2020, vom depune toate eforturile ca anul școlar 2020-2021 să înceapă în noua școală”, a precizat managerul Ioana Constantin.

Valoarea totală a in­vestiției se ridică la peste 31 de milioane de lei, din care 22,5 milioane sunt bani de la Uniunea Europeană, diferența fiind suportată din bugetul Primăriei Chitila.

Emilian Oprea, primarul orașului Chitila
Ioana Constantin, manager de proiect