O imagine modernă pentru o comunitate de nivel european
În curând, foarte multe proiecte importante pentru orașul Măgurele vor fi finalizate, ceea ce va însemna că, în sfârșit, datorită unei administrații eficiente și cu vederi europene, comunitatea se va putea bucura de condiții moderne de trai, așa cum este firesc pentru o localitate aflată în proximitatea Capitalei.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print, nr. 504
”Odată cu relaxarea măsurilor de siguranță privind răspândirea infecției cu coronavirus și odată cu reînceperea și reintrarea în normal a activităților, într-o mai mică sau mai mare măsură, ca primărie, începem să ne gândim, să ne facem calculele și să vedem ce lucrări vor mai începe”, ne-a declarat primarul Narcis Constantin.
Canalizarea, o prioritate
Primarul orașului Măgurele ne-a spus că, după ploile din ultimele săptămâni, administrația din Măgurele și-a dat seama că una dintre lucrările prioritare presupune realizarea rețelei de canalizare pentru apă menajeră și pluvială în cartierul Progresu. „Este o problemă cu această canalizare. S-a făcut anul trecut un studiu de fezabilitate pe care primăria l-a predat serviciului de Apă-Canal Ilfov, iar specialiștii acestei instituții urmează să implementeze proiectului. Eu sper să înceapă cât mai repede. Ne doream să începem în luna martie, dar din cauza pandemiei nu au mai dat drumul la lucrări. Acum, însă, cu relaxarea măsurilor, vrem să începem această lucrare de canalizare care va soluționa și problema apei pluviale, ceea ce este cel mai important”, a mai spus primarul orașului Măgurele.
În luna iulie ar putea fi gata numeroase lucrări importante
Pe de altă parte, lucrarea care presupune modernizarea zonei centrale a orașului se va finaliza în luna iulie, potrivit primarului. ”Centrul Cultural și totodată zona unde vrem să facem muzeul orașului Măgurele, să creăm identitatea orașului, fosta școală de la Aluniș, toate aceste obiective vor fi gata tot în luna iulie, iar bucuria maximă este că lucrările la parcul din Dumitrana, în fostul ștrand, merg într-un ritm bun. Lucrurile încep să se vadă și sperăm cât mai repede să transformăm acea zonă insalubră și neprimitoare într-o zonă cu totul și cu totul specială, care să deservească nu doar locuitorii orașului Măgurele, ci și pe cei din apropiere, cum ar fi zona limitrofă orașului, cartierul Rahova, Militari, Drumul Taberei. Îi așteptăm pe oameni să vină să se relaxeze în parcul pe care îl vom face, care va avea un teatru de vară, terenuri de sport pentru minifotbal, tenis de câmp. 90 la sută din suprafață este acoperită de spațiu verde, iar doar 10 la sută înseamnă alei, terenuri, fântână arteziană, teatru de vară și locuri de joacă”, ne-a spus edilul. Lucrările la parc continuă în această vară, iar într-un număr viitor vom scrie în paginile Jurnalului de Ilfov despre surprizele pe care le puteți găsi în această superzonă de relaxare.
Un alt subiect de interes pentru Măgurele este cel privind reabilitarea termică a blocurilor. Reabilitarea termică a celor 32 de blocuri din Măgurele înseamnă eficientizare energetică, cu o valoare de peste 7,4 milioane de lei, un proiect care a fost finanțat, în parte, cu fonduri europene (echivalentul a 3.569.652 lei – n.r.), în cadrul Programului „Eficientizarea energetică prin reabilitarea clădirilor rezidențiale – Pachet III”, iar contribuția primăriei este susținută printr-o linie de finanțare la o bancă. Narcis Constantin ne spunea anul trecut că acest demers are ca rezultat „menținerea unui standard ridicat al zonei 0 din oraș și ridicarea nivelului social și de confort al cetățenilor”.
O viziune modernă
Reamintim că anul trecut a fost demarat un proiect menit să schimbe radical înfățișarea centrului localității și care, totodată, să ducă la creșterea calității aerului respirat de locuitorii din Măgurele. Proiectul presupune, pe lângă transformarea centrului orașului într-o zonă pietonală, interzisă autovehiculelor, și amenajarea de piste de biciclete la standarde europene. Se dorește ca zona de blocuri din Măgurele, unde sunt 1.300 de apartamente, să fie legată printr-o pistă pentru biciclete de parcul de la Dumitrana. Astfel, oamenii vor coborî din locuințele aflate în blocuri, vor intra pe această pistă și se vor putea deplasa în siguranță până la parcul de la Dumitrana. Proiectul Consiliului Județean Ilfov care privește modernizarea DJ 401A, de la Domnești până la Vidra, prevede și amenajarea a 28 de kilometri de piste pentru biciclete. Un alt proiect are în vedere reamenajarea spațiilor verzi dintre blocuri, după ce vor fi demontate schelele ridicate pentru lucrările de reabilitare termică a acestor imobile. Potrivit primarului Narcis Constantin, zonele verzi vor fi spații cu aspect european.
Casa de Cultură a fost reabilitată și face parte din aceeași strategie. A fost inaugurată pe 1 decembrie 2018 și s-a decis să se cheme Casa de Cultură 1 Decembrie 1918, deoarece a fost inaugurată la 100 de ani de la Marea Unire.