A devenit deja o tradiție pentru copiii aflați în grija asistenților sociali de la Centrul de Plasament Nr. 5 din Periș să primească vestea Nașterii Domnului prin vocile impresionante ale preoților. Asemeni magilor, luând urma florilor dalbe și căutând lin dulcele fior al familiei sacre, trei preoți ai Protoieriei Ilfov Nord, în frunte cu părintele Protopop Cristian Burcea, vineri, pe 21 decembrie, i-au vizitat pe micuți încărcați cu daruri și s-au rugat pentru ei în cel mai minunat mod, prin colinde.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 434

Încântați de oaspeți, copiii i-au întâmpinat pe părinții lor spirituali cu mare bucurie, ca într-o adevărată familie. ­S-au strâns cu toții în jurul bradului împodobit cu globuri și ghirlande luminoase și au dat viață celei mai frumoase povești de Crăciun, Nașterea Domnului. Cu vocile lor îngerești, copiii au cântat, au colindat împreună cu preoții și, fie și numai pentru o zi, au uitat de greutățile mari care apasă pe umerii lor mici și au alungat durerea și întristarea, afișând un zâmbet frumos, inocent și luminos. În mirosul îmbietor de cetină și portocale, înconjurați de pachetele pline cu fructe de sezon, o varietate de ciocolată și multe alte delicii dulci pe care reprezentanții Protoieriei Ilfov Nord s-au îngrijit să le ofere, micuții au creat o atmosferă de basm, încununată cu tradiții specifice unui ținut de legendă. Toate darurile primite au fost pe placul copiilor instituționalizați la Periș, dar ghetuțele au fost cele mai aproape de inimile lor. Pe acestea le-au primit cu nerăbdare.

Din inimă pentru copii

„Vă mulțumim! Vă aș­teptăm oricând cu drag pentru că este o acțiune deosebit de frumoasă. Copiii sunt foarte încântați. Acțiunea este foarte utilă pentru ei. Învață să dăruiască, să fie generoși, să-și ajute semenii, dar mai presus de toate, se simt iubiți. Au multe de învățat de la preoți. Copiii deja știu foarte multe despre sărbătoarea Crăciunului, dar cu siguranță învățăturile primite astăzi le vor fi de folos și acum, și pe viitor”, ne-a spus Nicoleta Neață, coordonatorul Centrului de Plasament Nr. 5 Periș. „Când cei mari dăruiesc și se bucură alături de copii, și copiii vor vrea să dea. Ne dorim ca acești copii să simtă în primul rând că sunt cu adevărat speciali pentru noi, le suntem prieteni, îi iubim și nu sunt niciodată singuri în călătoria vieții. Este incredibil cum poate înflori un copil când este iubit și i se dă speranța că nu va mai lupta singur cu greutățile vieții. Prin grija Protoieriei Ilfov Nord, din fonduri primite ca sponsorizare cu prilejul Sărbătorilor de Iarnă, am reușit să le luăm ghetele de care vor avea nevoie ca să întâmpine zăpezile și gerul. Dulciurile le-am cumpărat din Fondul Filantropia al Protoieriei Ilfov Nord, care este destinat cu precădere cazurilor sociale și medicale. Le mulțumim celor care ne-au ajutat și de data aceasta!”, ­ne-a spus părintele Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord.

Ca în fiecare an, prin generozitatea reprezen­tanților Protoieriei Ilfov Nord, Crăciunul cu magia, bucuria, puritatea și veșnicia lui a ajuns și la Centrul de Plasament din Periș. Preoții din Protoieria Ilfov Nord au luat sub aripa sa ocrotitoare copiii din centrele de plasament amplasate în partea de nord a județului Ilfov. Jurnalul de Ilfov a susținut campania de ajutorare a copiilor de la Centrul de Plasament Nr. 5 Periș, în calitate de partener media care a și inițiat programul, în urmă cu patru ani. Publicația noastră s-a îngrijit de buna desfășurare a demersurilor prin care Crăciunul a renăscut în sufletele acestor copilași, crescuți fără ocrotirea părintească.