Ziua de 15 noiembrie a fost una specială pentru toți creștinii ortodocși, deoarece a început Postul Nașterii Domnului. În cele 40 de zile de post, e bine să cauți să primești harul Bunului Dumnezeu prin abținerea de la bucatele de dulce, de la desfrâu, băutură, mânie, gânduri negre și sentimente distructive. Carnea ar fi bine să o înlocuiești cu ciuperci, în locul lactatelor să introduci în alimentație soia și derivatele din soia, iar dulciurile să le excluzi în favoarea fructelor și specialităților de post. Până în ziua dinaintea Crăciunului, legumele și zarzavaturile trebuie să constituție alimentația de bază. Excepție fac zilele în care sunt dezlegări. Cele mai însemnate taine ale Bisericii Ortodoxe Române, legate de postire, de purificarea trupească și sufletească, sunt Spovedania și Împărtășania. Ele îți luminează mintea și trupul și te pregătesc să întâmpini Nașterea Pruncului Sfânt așa cum se cuvine, liniștit, curat, izbăvit de păcate.
Rugăciunile iertării te unesc cu Dumnezeu
Nu există om fără de păcat. Oricât de moral ai fi, liniștit și respectuos cu cei din jurul tău, nu te gândi că ești lipsit de păcat. Toți oamenii greșesc, unii mai mult, alții mai puțin, lucru pe care ni-l arată chiar Sfânta Scriptură. “Cine se spovedește și se împărtășește după o pregătire atentă, cu sentimentul nevredniciei, zdrobirii și al rugăciunii de iertare, devine capabil de comuniune cu Dumnezeu, dacă se va îngriji să țină mintea la Domnul, Care i-a vizitat sufletul. Însă, cel care se spovedește, se împărtășește și nesocotește sfântul dar, atunci el pierde harul lui Dumnezeu, ba mai mult, atrage asupra sa mânia Domnului. Cine se împărtășește fără o pregătire și fără o stare sufletească, acela se împărtășește ca un trup mort”, spun sfinții părinți.
Mărturisirea păcatelor îți deschide Împărăția Cerurilor
E bine să-ți conștientizezi păcatele și să ți le mărturisești, pentru că numai în acest fel, credincios și drept, va fi Domnul cu tine. Te va ierta și te va curăța de toată întinăciunea și nedreptatea. De aceea, înaintea Crăciunului, mergi la biserică și mărturisește-ți păcatele cu mare căință. În momentul în care te spovedești cu sufletul curat, este suficient ca preotul să pună mâna pe capul tău și să-ți spună „Dumnezeu să te ierte”, păcatele ți se ridică. În cazul în care nu-ți descoperi și
nu-ți mărturisești curat toate greșelile făcute voluntar sau involuntar, cu voia sau fără voia ta, nu primești canon pentru ele și vor rămâne în tine ca o otravă. Mergi la preot având convingerea că el este un mijlocitor între tine și divinitate. Atunci când ești în fața slujitorului Bisericii, de fapt ești în fața Domnului, preotul este doar un martor. Caută în adâncuri și nu omite nicio greșeală. Spune adevărul. Du-te la preot cu tot sufletul, cu toată părerea de rău, cu pocăință, cu încredere și spune cum ai făcut toate, fără nicio rușine. Fii conștient că rușinea de acum, de la taina Spovedaniei, te va scuti de rușinea pe care o vei suferi la înfricoșătoarea zi a Judecății lui Dumnezeu. Mărturisirea păcatelor îți ușurează drumul spre Împărăția Cerurilor, unde niciodată nu va intra nimic necurat.
Nu-i ascunde preotului nicio greșeală
Fii decis ca înaintea duhovnicului să iei marea hotărâre de a nu mai păcătui ulterior. Ca să nu omiți vreun păcat, cu doar câteva zile înainte să mergi la spovedanie, închide-te într-o cameră unde nu te deranjează nimeni, ia un caiet și trece în el toate greșelile pe care le-ai făcut de-a lungul timpului, din copilărie până la momentul mărturisirii. Primul pas pe care trebuie să-l faci după mărturisirea păcatelor este Împărtășirea. În ziua respectivă, nu ai voie să mănânci, să bei, nici măcar anaforă sau agheasmă. Înainte, timp de șapte zile, trebuie să te abții și de la relațiile conjugale cu soțul/soția și alte trei zile după, ca să nu pângărești trupul Mântuitorului Iisus Hristos care ți-a fost încredințat prin Sfânta Împărtășanie. Scrierile bisericești ne arată că Împărtășania este taina în care, sub chipul pâinii și al vinului, ți se împărtășește însuși Trupul și Sângele Domnului Iisus Hristos, spre iertarea păcatelor și spre viața veșnică. Întâmpină marea sărbătoare a Nașterii Pruncului Sfânt fără păcate, în curățenie și liniște interioară!