• Spitalul va avea şi computere tomograf din gama de vârf. Acestea vor fi accesibile 24/24 de ore
  • Vor putea fi prevenite mult mai uşor bolile grave, inclusiv accidentul vascular cerebral

Clinica de transplanturi de la Institutul Clinic Fundeni, din Capitală, se va mândri, începând din această toamnă şi cu un laborator de radiologie ultramodern, care va oferi rezultate rapide şi de înaltă acurateţe. La solicitarea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat, săptămâna trecută, Hotărârea care prevede alocarea cu prioritate a unei sume importante pentru dotarea și modernizarea Laboratorului de Imagistică şi Radiologie a acestui spital.   

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 505, ediția print

Conform documentului, unitatea sanitară va primi suma de 60.631 mii lei de la bugetul de stat. Toţi banii vor fi folosiţi pentru dezvoltarea şi upgradarea imagisticii medicale din cadrul Laboratorului Clinic de Radiologie. „Laboratorul Clinic de Radiologie, Imagistică Medicală şi Radiologie Intervenţională din cadrul Institutului Clinic Fundeni va fi dotat cu nouă componente de aparatură medicală care vor forma Sistemul integrat de radiologie şi imagistică. Prin această investiţie, urmărim realizarea procedurilor de radiologie de urgenţă la standarde înalte 24/24 ore, prin dezvoltarea unei medicini preventive şi personalizate pentru patologiile cronice, dezvoltarea/diversificarea şi validarea terapiilor din radiologia intervenţională minim invazivă, dezvoltarea şi integrarea inteligenţei artificiale în diagnostic şi urmărirea pacientului“, a spus Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, după aprobarea documentului, citat într-un comunicat de presă al instituţiei medicale.

Se dezvoltă şi serviciile de specialitate pentru copii

Astfel, vor fi achiziţionarea două computere tomograf multislice din gama de vârf (de 128 şi respectiv 256 de coroane de detectori) care să asigure 24/24 de ore accesul urgenţelor, un aparat de rezonanţă magnetică cu intensitatea câmpului de 3T, cu softuri dedicate pentru explorările neuro, vasculare, whole body, abdomino-pelvine, onco, pediatrice, precum şi dotarea cu un angiograf biplan pentru procedurile radiologice minim invazive a pacienţilor cu patologie în principal neurovasculară.
De asemenea, pentru radiologie vor mai fi achi­ziționate două ecografe performante, unul pentru segmentul pediatric şi altul pentru adulţi, în asociere cu două aparate de radiologie convenţională cu post de grafie şi scopie, dintre care unul pentru pacienţii pediatrici şi altul pentru adulţi (aparatura existentă datând din anii 2000-2001).

În acest proiect mai sunt incluse şi două ecografe, care vor aparţine Clinicii de Neurologie din ICF pentru pacienţii cu suspiciune clinică de accident vascular cerebral, dintre care unul fix şi altul portabil, cu rol în evaluarea vaselor laterocervicale în suspiciunea de ocluzie/stenoză strânsă arterială şi de Doppler transcranian. „Achiziţionarea unei aparaturi performante, coroborată cu asigurarea condiţiilor necesare desfăşurării activităţii medicale, este primordială pentru creşterea calităţii actului medical, conform cerinţelor impuse de managementul calităţii în domeniul sanitar, dar şi de provocările majore la care este supus continuu personalul medico-sanitar şi implicit pacienţii, în contextul situaţiilor medicale grave ce pot apărea, aşa cum a fost, spre exemplu, pandemia SARS COV-2”, a explicat managerul Institutului Clinic Fundeni, conf. dr. Anca Coliţă, conform aceleiaşi surse. 

Peste 60.000 de pacienţi sunt internaţi, anual, la Institutul Fundeni    

Institutul Clinic Fundeni a fost fondat în anul 1959 şi are o mare adresabilitate atât din perspectiva numărului mare de pacienţi trataţi, cât şi a patologiei căreia i se adresează. Unitatea sanitară are 1.098 paturi şi 24 de secţii cuprinzând specialităţi medicale variate. Statistic, numărul de pacienţi internaţi anual ajunge şi la 65.125. Institutul Clinic Fundeni primeşte pacienţi nu doar din Bucureşti, ci din toată ţara. 69,66% dintre pacienţii Institutului sunt pacienţi din afara Capitalei şi aproximativ 30% din numărul total al pacienţilor provine din mediul rural. Activităţile desfăşurate sunt următoarele: furnizarea de servicii medicale, cercetarea ştiinţifică medicală, învăţământul medical universitar şi postuniversitar, coordonarea de programe naţionale de sănătate, transplant de organe, terapii celulare, furnizarea de servicii ştiințifice, valorificarea rezultatelor cercetării şi activităţilor medicale ştiinţifice şi de învăţământ. Institutul este recunoscut mai ales prin specializarea în domeniul transplantului de organe, în cursul anului 2013 înregistrând un număr de 366 de pacienţi transplantaţi. În cadrul Institutului îşi desfăşoară activitatea 224 de medici (16,17%), 23 alt personal medical superior (1,66%), 660 de asistenţi (47,65%), 273 personal auxiliar (19,71%) etc.