Oamenii de cultură Adriana și Virgil Scripcariu ne-au invitat sâmbătă, de Ziua Iei, la un eveniment organizat pentru o primă prezentare a clădirii ce va adăposti ”Școala din Muzeu”, de la Piscu. Și școală și muzeu, ”Școala din Muzeu” este primul proiect de acest gen din România, campanie care își propune să se adreseze copiilor și adulților, capabili de a învăța tot timpul și de a se reinventa.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 505, ediția print

În acest loc, elevii vor fi încurajați să interacționeze și să experimenteze cu materialele naturale, să își dezvolte spiritul critic, creativitatea și să se familiarizeze cu tehnologiile contemporane. Cu AND-ul său puternic ancorat în grija față de mediu, Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 s-a alăturat acestui demers cu programe de educație experiențială în natură.

Întâlnirea de sâmbătă s-a dorit a fi un moment de reflecție, după 9 luni de șantier intens, un moment ”cu aer curat și miros de tei” ce a fost împărțit cu cei care au crezut în proiect, l-au susținut și susțin continuarea lucrărilor. În fiecare weekend, grupuri de voluntari contribuie la ridicarea acestui ”laborator” de educație experențială. Vizita pe șantier a oferit și un prim nucleu al expunerii viitorului muzeu. Explorarea a fost punctată cu discuții și explicații, îndulcită cu bunătăți de la Ivan Pescar Scrumbia Bar și Brutăria Miez și încântată la final cu muzica prietenilor de la Trei Parale.

O mare aventură

După 15 ani de experiență în dezvoltarea de programe educaționale, Adriana și  Virgil Scripcariu, fondatori ai organizației ”Școala de la Piscu” își văd visul împlinindu-se.  O mare aventură, un proiect ridicat în etape, fără o finanțare continuă sau un proiect european care să ofere stabilitate. ”În 2017, s-a pus fundația cu materiale donate de firme, pietriș, nisip, ciment, iar în septembrie 2019 a început ridicarea clădirii. S-a lucrat în fiecare zi cu o echipă destul de mică, dar cu infuzii de voluntari. Acum clădirea este acoperită, securizată, iar proiectul a fost creat de studenții de la Universitatea de Arhitectură, clasa arhitecți Ștefan Ghenciulescu și Cosmin Pavel. ”Școala din Muzeu” este titlul unei campanii prin care încercăm să atragem parteneri și colaboratori pentru a duce la bun sfârșit această clădire ridicată de Asociația ”Școala de la Piscu” prin eforturi spontane ale unor oameni care au simțit că este important să sprijine acest proiect, că ceea ce se va petrece aici are un sens important pentru generațiile care urmează, de păstrare a amintirii, dar în același timp un loc în care educăm generația care crește pentru legătura cu generația care a trecut, un loc în care ne dorim să expunem lucruri legate de meșteșugul lutului, de manualitate, dar și artă contemporană”, ne-a declarat Adriana Scripcariu. Acțiunea este sprijinită de Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov și a beneficiat și de vizita președintelui CJI, Marian Petrache.