Propunere stupefiantă

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) afirmă că aproximativ un sfert dintre studenţii care au nevoie de un loc în cămin nu pot beneficia de acest drept şi consideră că se pot găsi soluţii mult mai potrivite decât cazarea refugiaţilor în căminele studențești.

ANOSR atrage atenţia asupra deficitului de locuri de cazare cu care se confruntă universităţile din România şi «consideră că decizia guvernului de a solicita universităţilor să pună la dispoziţie locuri de cazare din căminele lor, pentru refugiaţi, este una pripită şi nefericită».

«Deşi înţelegem şi rezonăm cu problemele cu care se confruntă refugiaţii şi apreciem preocuparea autorităţilor pentru a-i sprijini, considerăm că se pot găsi soluţii mult mai potrivite pentru cazarea acestora, care să nu afecteze nicio categorie socială din România», spun reprezentanţii ANOSR, amintind că ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, a solicitat universităţilor din ţară să pună la dispoziţie locuri de cazare din căminele studenţeşti pentru a fi oferite ca adăpost pentru refugiaţi.

 

Prioritate pentru studenți

ANOSR solicită, la rândul său, universităţilor din România «să aibă ca principală prioritate oferirea locurilor de cazare pentru toţi studenţii care solicită acest lucru şi asigurarea de condiţii decente de trai în căminele lor».

Asociația mai susţine că, în fiecare an, zeci de mii de studenţi nu primesc loc de cazare în cămin, aceasta fiind şi una dintre principalele cauze ale abandonului şcolar, deoarece mulţi nu îşi permit să plătească chiria unui apartament sau taxa de cazare dintr-un cămin privat şi sunt nevoiţi să renunţe la studii şi să revină în localităţile lor de domiciliu.

 

Universitățile nu oferă subvenții pentru cazare

De asemenea, deşi au posibilitatea legală să ofere subvenţii pentru cazare studenţilor care nu locuiesc într-un cămin studenţesc, universităţile nu promovează acest lucru şi nu asigură nici acest drept al studenţilor, potrivit reprezentanţilor studenţilor. Aceştia mai spun că, în încercarea de a acoperi deficitul locurilor de cazare, universităţile practică «supracazarea», adăugând paturi suplimentare în camere, iar «aglomeraţia completează perfect lipsa condiţiilor decente de trai din anumite cămine de stat, mobilierul vechi, toaletele comune, prezenţa igrasiei, a insectelor sau a rozătoarelor, unele cămine devenind astfel focare de infecţie şi ameninţând sănătatea studenţilor care sunt nevoiţi să locuiască acolo».

 

Universitatea București a anunţat că va putea pune la dispoziţia refugiaţilor, dacă va fi nevoie, 80 de locuri de cazare în căminele din Măgurele, și va putea acorda și consiliere psihologică. Politehnica pune la dispoziţie, la rândul său, 50 de locuri în căminele sale.