ANSVSA a modificat din nou, la data de 23 iulie 2020, OMADR nr. 538/2019 pentru stabilirea dimensiunilor și a tipurilor de exploatații de suine pe teritoriul României, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 902 din 8 noiembrie 2019, astfel încât să permită gospodăriilor țărănești să crească porci atât pentru consumul familial, cât și pentru vânzare. Țăranii care cresc porci pentru vânzare vor fi obligați să respecte o serie de condiții stricte.  

Potrivit noilor prevederi, exploatația de creștere a porcinelor de subzistență este exploatația agricolă în care porcii sunt crescuți exclusiv pentru consum familial, iar produsele obţinute de la aceştia nu intră în lanţul alimentar. Așadar, țăranii pot să crească porci pentru consumul familiei, dar nu pot să-i vândă, nici să-i taie pentru a vinde produsele obținute după tăiere, carne, slănină etc.

Dacă vor să crească porci pentru vânzare, țăranii, gospodăriile țărănești, trebuie să respecte regulile fixate pentru exploatația mică de creștere a porcinelor, adică exploatația agricolă cu un efectiv maximum de 65 capete de porcine.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.509