Comuna 1 Decembrie ne-a obișnuit de mult timp cu o administrație activă care funcționează în ritm alert, indiferent de cât de dificil este contextul economic sau social. Soluțiile sunt gândite rapid, eficient și apoi puse în practică cu promptitudine de Consiliul Local și echipa Primăriei 1 Decembrie, condusă de primarul Gheorghe Petre.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 499
Proiectele de investiții sunt prioritatea zero pentru administrația comunei 1 Decembrie. Chiar dacă criza determinată de pandemia de coronavirus s-a abătut și asupra acestei comunității ilfovene, primăria nu și-a oprit activitatea, ci, din contră, luându-și toate măsurile de siguranță și cu aplicarea și respectarea tuturor deciziilor și recomandărilor în vigoare, s-a acționat peste tot unde a fost nevoie de ajutor.
Grija pentru învățământ și pentru persoanele cu probleme
”În contextul pandemiei de coronavirus, suntem în procedură de achiziție și dotare cu 300 de tablete pentru sistemul de învățământ, acestea urmând a fi distribuite elevilor. O parte dintre dispozitive, adică 187 tablete, vor fi achiziționate prin proiectul POCU (Programul Operațional Capital Uman), iar restul vor fi achiziționate din fondurile primăriei. Tabletele vor ajunge la copiii care nu dețin niciun dispozitiv sau smartphone pentru a-și desfășura în bune condiții activitatea de învățământ online. În comuna 1 Decembrie, sunt înscriși în formele de învățământ, inclusiv grădinițe, un număr de 830 de copii”, ne-a declarat primarul Gheorghe Petre.
O altă acțiune realizată pe fondul pandemiei de coronavirus a fost cea privind sprijinirea anumitor categorii de persoane cu probleme. ”Prin proiectul nostru pe POCU, am distribuit 250 de kituri sanitare unui număr de 250 de persoane care fac parte din grupul nostru țintă. Pe lângă aceste kituri, am transmis și noi, în perioada Sărbătorilor Pascale, câte un pachet alimentar de necesitate. Cei care au solicitat ajutor și s-au aflat în baza noastră de date, la Direcția de Asistență Socială din cadrul primăriei, au fost ajutați cu diverse cumpărături. De exemplu, avem o familie ai cărei copii sunt cadre medicale și nu au avut voie să ia legătură cu părinții lor pentru a nu-i expune riscului de infectare cu coronavirus”, ne-a explicat edilul.
Continuă programul de îmbunătățire a eficienței energetice
În privința lucrărilor care au ca obiectiv modernizarea și creșterea gradului de confort și siguranță a cetățenilor în comună, acestea au continuat, iar multe alte proiecte sunt în derulare sau urmează să fie demarate în scurt timp. Programul de îmbunătățire a eficienței energetice, altfel spus, anveloparea blocurilor, este important pentru locuitorii comunei, având în vedere că numărul cetățenilor care locuiesc în astfel de imobile este ridicat și, de mai mulți ani, se depun eforturi pentru finalizarea acestui proiect.
”Mai avem de executat de 31 de blocuri din 84. Suntem în execuție cu lucrările de anvelopare a trei blocuri, iar în perioada următoare (n.r. – această săptămână), începem lucrările la alte 11 blocuri. Programul continuă până la epuizare, prin programul național de îmbunătățire a performanțelor energetice la blocurile de locuit, program unde Guvernul participă cu 60%, primăria cu 40%, din care 10% asociația de proprietari”, ne-a explicat primarul comunei 1 Decembrie.
Lucrările pentru canalizare și asfaltare se desfășoară în forță
Predomină, evident, investițiile în modernizarea drumurilor de interes local, ceea ce presupune introducerea rețelei de canalizare și asfaltarea străzilor.
”Avem lucrări în derulare prin Programul Național pentru Dezvoltare Locală (PNDL), astfel proiectul de canalizare continuă și racordăm stradă cu stradă. Întrucât vrem să ne apucăm și de reabilitarea străzilor în urma lucrărilor de canalizare. Acolo unde străzile au fost afectate de lucrările de canalizare, vrem să refacem îmbrăcămintea asfaltică, trotuare, șanțuri pentru apele pluviale etc. Străzile pe care s-au efectuat lucrările de canalizare și unde urmează să se realizeze reabilitarea sunt: Independenței, Tudor Arghezi, Victoriei, Mihail Sadoveanu, Prunilor. Toate aceste străzi însumează, ca lungime, circa 4-5 km de străzi reabilitate. Pe aceste străzi există deja rețele de iluminat public. Proiectul de canalizare a început în urmă cu trei ani, iar acum ne aflăm în faza în care toată rețeaua este unită și pusă în funcțiune, leagă toate străzile pentru a fi funcțională. Suntem în faza a doua de proiect, punem în funcțiune ce avem în spate. Este un inel care leagă toate străzile și prin legătură devine funcțională lucrarea de canalizare”, a spus edilul.
Reabilitarea străzilor va fi făcută cu fonduri ce provin dintr-o asociere a Consiliului Local al comunei 1 Decembrie cu Consiliul Județean Ilfov. ”Există un proiect complex care rezolvă apele pluviale, racordurile dintre rețeaua de canalizare nouă și canalizarea veche și reparațiile rezultate în urma acestor lucrări de reabilitare a canalizării vechi și racordare la noua canalizare. S-au făcut racordările la gospodării și nu mai spargem străzile. Vrem să scoatem în evidență faptul că nu am vrut să reabilităm străzile decât după ce terminăm aceste racordări, legături esențiale pentru utilități”, a semnalat primarul Gheorghe Petre.
Reabilitarea străzilor intră în proiectul de îmbunătățire a calității vieții a câtorva sute de gospodării, care vor renunța la fose, aflate pe străzile Liviu Rebreanu, Victoriei, Gloriei, Crișana, Independenței, 8 Martie, prelungirea Prunilor. Strada Independenței este deja racordată.
”Toate aceste lucruri se întâmplă în contextul în care bugetul local a scăzut cu 48%, în condițiile pandemiei. În aceste condiții, de aceea trebuie să ne orientăm spre finanțări în asociere cu entitățile județului”, a punctat primarul Gheorghe Petre.
După cum o demonstrează și fotografiile, așa cum de altfel de atâția ani ne-am obișnuit cititorii, adică observând și noi, la fața locului, tot ce se întâmplă în județul Ilfov, str. Independenței, cu o lungime de 1.000 metri, va intra în sistematizare totală, adică va fi decopertată, se va turna strat de asfalt. ”S-a executat rețeaua de canalizare, este funcțională, urmează asfaltarea, șanțuri betonate sau dalate, trotuare pe ambele părți și podețe pentru intrarea la oameni în curte, pe proprietăți”, ne-a explicat viceprimarul Costel Mihalache.
Pe str. Liviu Rebreanu, am aflat că blocul C va intra în reabilitare în cel mai scurt timp, iar tot pe această stradă se execută lucrări de canalizare, a căror finalizare este estimată a se întâmpla în maximum 10 zile. Pe str. Victoriei, cu o lungime de 1.000 metri, a fost executată rețeaua de canalizare în totalitate și urmează lucrări de reabilitare și sistematizare cu asfalt, șanțuri betonate, podețe și trotuare. Strada Tudor Arghezi are canalizarea executată și urmează Stația de pompare nr. 5, stație pompe ape uzate, apoi urmează reabilitarea. Tot pe această stradă se va face reabilitarea blocurilor PK12 și PK13. Pe strada Gloriei va fi reabilitat blocul PR1, iar pe str. Artiștilor, blocul PR1.
În punctul de întâlnire al străzilor Gloriei și 8 Martie cu DJ401, ne-am întâlnit cu o echipă de muncitori, mecanici și șeful echipei, care ne-au explicat că acolo a fost executată canalizarea gravitațională, iar acum se execută refulările de la Stația de Pompe Ape Uzate nr. 1 și 2.
Vorbim aici de lucrări ample de proiectare și execuție, cât și de reparații și întreținere pentru comunitatea din 1 Decembrie. Străzile din comună au fost incluse în reabilitare, în cadrul unui proiect PNDL. Modernizarea străzilor a presupus asfaltare, introducerea rețelelor de curent electric, iluminat public cu becuri LED.
Inundațiile vor deveni amintire, în comuna 1 Decembrie
Mai trebuie reamintit și faptul că un obiectiv extrem de important al comunei a fost și este eliminarea apelor pluviale. Prin asocierea Consiliului local al comunei 1 Decembrie cu Consiliul Județean, realizarea obiectivului ce permite eliminarea apelor pluviale de pe raza comunei devine realitate. Lucrarea a fost decisă ca urmare a inundațiilor masive care au afectat locuitorii în anii trecuți. Potrivit unui studiu de fezabilitate comandat de primărie, comuna 1 Decembrie se confruntă cu ape pluviale în anumite zone, iar acolo s-a decis intervenția, prin refacerea sistemului de preluare a apelor menajere și refacerea infrastructurii. Acest proiect presupune intervenții în carosabil, cât și refacerea covorului asfaltic. Studiul hidrologic solicitat de Primăria comunei 1 Decembrie s-a elaborat pentru evaluarea cauzelor care au determinat inundațiile repetate cauzate în special de suprasaturarea cu apă a solului, precum și evacuarea deficitară a apelor pluviale, în ultimii ani, în perimetrul vechii vetre a satului 1 Decembrie. Studiul a evidențiat necesitatea evaluării unor soluții care să elimine riscul producerii inundațiilor, având în vedere că inundarea locuințelor și a curților a zeci de gospodării din comună are efecte grave asupra acestora atât pe plan constructiv, cât și pe plan sanitar, după cum relevă studiul.