Primăria oraşului Pantelimon a anunţat demararea proiectului în valoare totală de peste 15 milioane de lei, privind dezvoltarea şi modernizarea sistemului de ilumi-nat public, cu reţea subterană, în localitate.

Suma de mai sus este formată din bani europeni – aproape 10 milioane de lei, din contribuţie a Guvernului României – circa 2,2 milioane de lei şi contribuţie din par-tea beneficiarului, respectiv 3,6 milioane de lei. Durata proiectului, de la data semnării contractului de finanţare şi până la finalizarea activităţilor – este de 15 luni, de la 24.10.2012 la 24.10.2014.

“Nu voi face rabat de la nimic. Dacă nu se lucrează curat, nu semnez nimic. Nu dau niciun ban. Vreau lucrare la standarde europene”, a ţinut să precizeze primarul oraşului Pantelimon, Marian Ivan.

Acesta a completat cu faptul că, beneficiarii direcţi ai proiectului sunt locuitorii de pe 72 de străzi din Pantelimon, cu precădere din zonele cu aspect rural ale oraşu-lui, ceea ce reprezintă circa 8.000 de persoane. Acestora li se adaugă cele aproximativ 45 de societăţi comerciale, care îşi au sediu pe cele 72 de străzi şi pentru care modernizarea iluminatului public reprezintă un real beneficiu. Evident, ca beneficiari indirecţi ai proiectului se pot identifica restul locuitorilor urbei, dar şi cei care vizitea-ză oraşul sau sunt în tranzit.

Concret, la finele proiectului, Pantelimonul va avea o reţea modernizată de iluminat public – de peste 25 de km, peste 1.100 de stâlpi noi şi aproape 1.500 de corpuri de iluminat, de asemenea, noi. Astfel, 18,5 km de reţea electrică vor fi trecuţi în subteran, reducându-se astfel poluarea vizuală şi redând oraşului un aspect plăcut.

Pe lista proiectelor cu finanţare europeană ai căror beneficiari sunt locuitorii orașului Pantelimon, în cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) – din care fac parte, în total, 3 subproiecte – se mai află “Achiziţionarea și instalarea sistemului de supraveghere video pentru creșterea siguranţei și prevenirea criminalităţii”, în valoare totală de circa 3,5 milioane de lei (pentru care au fost semnate contractele de finanţare), dar și “Modernizarea infrastructurii rutiere și aliniamentelor stradale”, în valoare de peste 55 de milioane de lei, (pentru care a fost depusă cererea de finanţare actualizată).

Un alt program derulat de primăria Pantelimon este Programul naţional multianual privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, desfăşurat con-form OUG 18/2009. Valoarea totală a investiţiei se ridică la 17.027.832 de lei, din care s-au executat lucrări de aproape 678.000 de lei şi sunt în derulare altele, în valoa-re de aproape 3 milioane de lei. Au fost introduse în program 30 de blocuri, s-au finalizat lucrările la un bloc, iar la alte 7 – sunt în execuţie.