Dulceaţă de portocale
Ingrediente
3 portocale mari,
1 kg de zahăr,
zeama de la o jumătate de lămâie.
Mod de preparare:
Alege trei portocale mari, cu coaja groasă. Spală fructele și trece prin răzătoare coaja lor. Pune portocalele într-un vas și lasă-le să stea două zile în apă rece, într un loc răcoros. Apoi pune-le la fiert în apă și lasă-le pe foc până când reușești să le străpungi ușor cu furculiţa. Ulterior, dă-le deoparte și lasă-le timp de o oră în apă rece. Scoate-le, scurge-le de apă, taie felii potrivit de groase, apoi bucăţi potrivit de mari și scoate-le sâmburii. Coaja dată prin răzătoare pune-o la fiert, la foc moale, cu zahărul și două pahare de apă. Ţine-o așa până când se topește zahărul, apoi dă-o la foc iute și las-o să fiarbă până se leagă bine. Adaugă și bucăţile de portocală, iar la ultimele clocote, zeama de la o jumătate de lămâie. Când compoziţia este foarte bine închegată, dă vasul la o parte și toarnă dulceaţa în borcane. În funcţie de preferinţe, poţi adăuga și câteva felii de kiwi.

Sirop de portocale
Ingrediente
6 portocale; 2 batoane de scorţișoară; 500 ml de apă
600 g de zahăr
Mod de preparare:
Spală bine portocalele și decojește-le. Apoi ia un vas în care să pui cojile, batoanele de scorţișoară, apa și zahărul și lasă ingredientele la fiert, cam un sfert de oră până se aromatizează și începe să se lege siropul. Între timp, taie portocalele în jumătate și stoarce-le. Sucul obţinut adaugă-l la siropul preparat anterior și lasă din nou întreaga compoziţie la fiert, alte 15 minute. După ce oprești focul, toarnă siropul în sticle, acoperă-le cu o pătură și lasă-le să stea la cald, peste noapte.