­Organismul tău are nevoie de întăriri iarna, mai mult decât oricând. De aceea, cele mai benefice fructe în zilele friguroase sunt portocalele. Nu degeaba Moş Nicolae lasă în ghetuţele copiilor cuminţi şi câteva portocale. Sucul fructelor hidratează organismul şi este o modalitate eficientă şi naturală de a avea grijă de sănătate în zilele friguroase. Compoziţia chimică le atribuie o mulţime de valenţe terapeutice, fie că le consumi ca atare, în stare proaspătă, fie că le prepari sub formă de dulceaţă sau le adaugi la delicioasele prăjituri.
Virtuţile terapeutice ale ­fructelor
Vitamina A – bună pentru vedere, vitamina A îţi protejează şi pielea, mucoasele şi, totodată, îţi asigură buna funcţionare a sistemului nervos.
Vitamina C – este ideală în zilele friguroase de iarnă. Aceasta îţi întăreşte sistemul imunitar, inhibă dezvoltarea tumorilor şi îi asigură organismului tău rezistenţa de care are nevoie să lupte contra infecţiilor, fiind un remediu excelent pentru infecţiile respiratorii de sezon. Aceasta este vitamina care te fereşte de răceala şi gripa de sezon.
Calciu – constituie un remediu excelent pentru demineralizarea osoasă, îţi protejează inima, îţi asigură buna funcţionare a muşchilor, îţi creşte rezistenţa oaselor şi previne coagularea sângelui.
Fier – te ajută să previi anemia, stările de oboseală şi îţi protejează ficatul, măduva, stomacul şi splina.
Fosfor – îţi reglează bătăile inimii, îţi întăreşte oasele, dantura şi te ajută să eviţi bolile renale.
Fibre – sunt eficiente în menţinerea activităţii normale a sistemului digestiv. Fibrele din portocale te ajută să ai o digestie bună şi să previi dereglările de tranzit intestinal.
Magneziu – este vital pentru prevenirea osteoporozei crescând rezistenţa masei osoase, îţi menţine ritmul cardiac normal, îţi scade tensiunea, te ţine departe de diabet, îţi asigură un somn liniştit şi te ajută să combaţi durerile de cap.


Dieta cu portocale pentru detoxifiere
Pentru că suntem în Postul Crăciunului şi e bine să te abţii să consume alimente de dulce, este momentul să începi un regim de detoxifiere a organismului. Dieta cu portocale este cea mai bună metodă de eliminare a toxinelor din organism.
Ziua 1
La fiecare masă de peste zi, consumă doar portocale cu trei felii de pâine.
Ziua a 2-a
La micul dejun – ia un iaurt mic, degresat, şi adaugă peste el o portocală şi puţin suc de lămâie.
La prânz – pregăteşte o salată de portocale din: una-două portocale, o ceapă roşie, două smochine, o linguriţă de ulei de măsline şi busuioc.
La cină – mănâncă o felie de pâine integrală cu seminţe, unt şi o portocală.


Cura cu suc de ­portocale pentru o inimă sănătoasă
De asemenea, poţi să prepari un suc de portocale diluat cu apă, în părţi egale (câtă cantitate de suc, tot atâta de apă) și îndulcit cu miere de albine. Bea sucul pe parcursul unei zile, din două în două ore, de la 08:00 dimineaţa la 08:00 seara. Sucul de portocale protejează inima, fiind indicat în zilele geroase de iarnă.