Colaborare instituțională de multiplicat

Zilele trecute a avut loc, la sediul Bibliotecii Naționale a României, prima reuniune comună a Colegiilor prefecturale din Ilfov și din București, discuțiile centrându-se pe colaborarea instituțională dintre autorităţile ilfovene și cele de la nivelul Capitalei, cei doi prefecți, Speranța Cliseru și Georgeta Gavrilă, subliniind că această colaborare este vitală şi trebuie permanentizată deoarece aduce beneficii cetăţenilor și comunităţilor în ansamblu.

”Este prima dată când reprezentanţii Colegiilor prefecturale din două unităţi administrative se întâlnesc într-o şedinţă comună”, a afirmat Speranţa Cliseru, prefectul judeţului Ilfov, completând cu faptul că, ”această colaborare poate reprezenta un model ce s-ar putea multiplica la nivel naţional”. La rândul său, prefectul municipiului București, Georgeta Gavrilă a subliniat importanța colaborării avute în 2013 și și-a exprimat dorința ca aceasta să se extindă anul viitor și la alte domenii.

„Este important ca cele două zone să lucreze conectat. Ilfovul are spațiul de dezvoltare necesar Bucureștiului, iar acesta are fondurile de care are nevoie Ilfovul”, a declarat, la rândul său Marian Petrache, președintele Consiliului Județean Ilfov, prezent la reuniune alături de reprezentanți ai serviciilor deconcentrate de la nivelul celor două unități teritoriale. Acesta a ținut să felicite inițiativa și a subliniat importanța unei reuniuni similare pe tema descentralizării/regionalizării. ”Cred că toți trebuie să ne gândim la ce se întâmplă cu viitorul nostru. Și mie îmi este teamă de descentralizare, ca și dumneavostră. Dar asta înseamnă că am înțeles semnificația actului și-l tratăm ca atare. Am fost prefect în Ilfov și știu ce înseamnă această muncă. Zona București-Ilfov nu poate exista una fără cealată. București fără Ilfov nu este posibil, dar nici invers. Trebuie să fim o regiune dezvoltată armonios”, a spus președintele CJI. Sub formă de glumă, Marian Petrache a vorbit despre avantajul Ilfovului, în contextul viitoarei regionalizări – ”aici fiind vorba de un singur baron, nu de 6-7, ca în alte regiuni. Și, evident, apoi avantajele ce decurg de aici…”, a spus Marian Petrache.

Cei doi prefecți i-au felicitat pe reprezentanții serviciilor deconcentrate pentru modul în care s-au implicat în gestionarea problemelor comune pentru București și Ilfov. Însă, pentru anul următor, domeniile de colaborare comună includ probleme nerozolvate încă, precum transportul public între București și Ilfov, câinii comunitari, traficul pe centura Capitalei, turismul și cultura, educația.

Colaborare fiscală

Prefecturile celor două unități teritoriale au avut un rol deosebit şi au susţinut toate demersurile iniţiate de autorităţile fiscale referitoare la lărgirea direcţiilor şi modalităţilor de colaborare interinstituţională, a declarat Marinel Rizea, directorul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Bucureşti, instituție din care face parte și Administrația Judeţeană a Finanţelor Publice Ilfov. Potrivit acestuia, lista acțiunilor comune a inclus: încheirea de Protocoale de colaborare vizând accesarea bazelor de date ale instituțiilor, stabilirea de contacte directe cu primarii unităților administrativ teritoriale din Ilfov și București, asigurarea informațiilor necesare pentru buna funcționare a mediului de afaceri.

Mediu, la comun

În ultimii ani, Agențiile de protecție a mediului din Ilfov și București au derulat proiecte comune importante și au avut o colaborare excelentă, a afirmat, la rândul său, Gabriela Dorojan, directorul Agenției de Mediu Ilfov. Dintre aceste proiecte comune, Gabriela Dorojan s-a referit la „EcoAtitudine = Responsabilitate, Informaţie, Acţiune”, proiect în cadrul căruia este susținută în școli necesitatea dezvoltării conceptului eco și importanța colectării selective a deșeurilor. Gabriela Dorojan a amintit și de faptul că, Agenţia pentru Protecţia Mediului Ilfov implementează, în calitate de beneficiar, proiectul “Plan de management integrat şi campanie de informare, educare şi conştientizare pentru Situl Natura 2000 Scroviștea ROSCI0224 şi ROSPA0140”, proiect co-finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin POS Mediu.

Și Comisariatul Judeţean Ilfov și Comisariatul Municipiului București din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu – au realizat în 2013 o serie de acțiuni comune, a arătat comisarul Emil Grigore, șeful instituției ilfovene. Aceasta a precizat că cele două instituții gestionează în comun sesizările cetățenilor referitoare la afectarea factorilor de mediu, indiferent că provin din Ilfov sau București.

Tineret și sport

Direcţia pentru Sport şi Tineret a Municipiului Bucureşti a organizat, în 2013, diferite proiecte pentru îmbunătăţirea activităţii sportive având ca parteneri diverse instituţii publice, a declarat Ștefan Cristian Săndulache, directorul executiv al Direcției pentru Sport și Tineret a Municipiului București. 

Acesta a menționat buna colaborare cu in­stituțiile publice din Ilfov, unde s-au organizat campionate municipale de baschet, campionate muni­cipale de fotbal, concursuri de dans sportiv sau ciclism.

Cultura, ca exemplu

Colaborarea dintre Direcţia Judeţeană pentru Cultură Ilfov şi Direcţia pentru Cultură a Municipiului Bucureşti poate fi considerată, de asemenea, un exemplu de bună practică în activitatea interinstituţională, a afirmat Alexandrina Niță, directorul Direcției ilfovene. 

Potrivit acesteia, cele mai importante monumente de arhitectură din judeţul Ilfov au ca proprietar/deţinător/administrator persoane fizice sau juridice din Bucureşti: Palatul Brâncovenesc din Mogoşoaia – CGMB, Palatul Ştirbei, Buftea – SC Bucharest Arena SA, Palatul Alexandru Ghica – Academia Română, mânăstirile se află în administrarea Arhiepiscopiei Bucureşti – Ilfov, fortificaţiile Centurii Capitalei sunt administrate atât de Capitală, cât şi de Ilfov.

Locuri de muncă pentru Ilfov și București

Una dintre măsurile active de combatere a șomajului o constituie bursele locurilor de muncă. 

Astfel, AMOFM Bucu­rești a organizat, în 2013, șase burse ale locurilor de muncă, destinate atât locuitorilor Capitalei, cât și celor din Ilfov, a afirmat Florentina Rădulescu, directorul Agenției Mu­nicipale pentru Ocuparea Forței de Muncă București. De asemenea, au fost organizate cursuri de calificare în diverse domenii.

Siguranța circulației pe drumurile publice

Siguranța circulației pe Centura Capitalei a fost una dintre preocupările constante ale celor două instituții. 

Și, datorită implicării ambelor organisme și cu sprijinul Inspectoratelor de Poliție din București și din Ilfov, au fost remediate unele probleme – au fost create sensuri giratorii la ieșirea în Centură, s-au luat măsuri pentru asigurarea iluminatului și a marcajelor rutiere în anumite zone. 

De asemenea, a fost avansată propunerea creării unei structuri comune a Poliției Rutiere care să acționeze în zona București-Ilfov.