Agricultură ecologică în județ – cu nuci, legume, pomi fructiferi, topinambur, grâu, floarea soarelui, rapiță, mazăre sau aluni. @ România pune în practică Politica Agricolă Comună ( PAC) post 2023 prin intermediul Planului Național Strategic (PNS)

Cea mai recentă reuniune lunară a Colegiului Prefectural Ilfov a avut loc vinerea trecută, 20 octombrie, iar gazda întrunirii a fost Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Băneasa. A fost ales acest loc pentru a se organiza astfel și cea de-a doua serie a celei de-a IV-a ediții a ”Târgului fermierului ilfovean, și nu numai!”, inițiativă a Direcției pentru Agricultură Județeană Ilfov. Reamintim că, la începutul acestei luni, a avut loc, în Pantelimon, la Ferma Animalelor, primul astfel de târg al DAJ Ilfov, din 2023.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 675, ediția print

Cele două motto-uri de care ține cont DAJ Ilfov atunci când organizează ”Târgului fermierului ilfovean, și nu numai!” sunt ”Alimente sănătoase pentru o stare de spirit bogată” și ”Suntem ceea ce mâncăm” și, pentru a le confirma, ediție de ediție, tot mai mulți fermieri din Ilfov, ”și nu numai”, participă la eveniment cu produse cu adevărat de calitate, apreciate de cumpărători.

În cadrul reuniunii Colegiului Prefectural, condusă de prefectul județului Ilfov, Simona Neculae, fiind prezenți, de asemenea, subprefecții Andrei Scutelnicu și Costin Alexandru Ojog, Georgiana Ene, director executiv al DAJ Ilfov, a oferit date de actualitate legate de agricultura ilfoveană. Astfel, s-au menționat, pentru data de 31 decembrie 2022, terenuri agricole pe o suprafață de 98.845 ha (dintr-un total suprafață a județului de 156.458 ha), persoanele fizice având ca activitate principală agricultura, societățile comerciale gestionând doar 1.800 ha de teren.

Aproape 8.500 ha de suprafețe agricole au fost afectate de seceta pedologică

Serviciul Implementarea politicilor, strategiilor în agricultură și industrie alimentară, consultanță agricolă și formare profesională din cadrul DAJ Ilfov își desfășoară activitatea prin 4 compartimente. Problematica este diversă, începând cu evaluarea pagubelor produse ca urmare a fenomenelor meteo având ca efect seceta pedologică.

”Până în prezent, au fost întocmite 97 de procese-verbale ce vizează o suprafață agricolă afectată de 8.394,20 ha – din care porumb (4.447,44 ha), porumb siloz (82,15 ha), floarea soarelui (3.681,71 ha), lucernă (141,32 ha), grâu (25,82 ha), orzoaică (15,76 ha)”, a explicat Georgiana Ene. Aceasta s-a referit, în continuare, la constatarea condițiilor de defrișare nuci și emiterea autorizațiilor de defrișare a acestora – fiind vorba despre 49 de autorizații și îndeplinirea condițiilor de defrișare pomi fructiferi pentru 30,5 ha și emiterea a 3 autorizații de defrișare a acestora. Legat de înregistrarea și avizarea fișelor de înscriere în agricultura ecologică – s-a făcut referire la 103 operatori economici – 26 producători agricoli, din care 7 își desfășoară activitatea agricolă în județ (Afumați – nuc, Voluntari – legume, Popești-Leordeni – pomi fructiferi, Clinceni – topinambur, Brănești – grâu, floarea soarelui, rapiță, mazăre, 1 Decembrie – alun și Corbeanca – legume), 17 procesatori, 2 exportatori, 6 importatori și 52 de distribuitori.

În cadrul compartimentului s-au verificat documentații PUZ (și ­înaintate MADR) în vederea emiterii avizului privind clasa de calitate a terenului necesar introducerii în intravilan – pentru 21,56 ha teren agricol (fiind vorba despre 13 documentații) – obiectivul fiind construirea de locuințe individuale/ansambluri, hale de depozitare, spălătorii auto sau spații de birouri. Pentru scoaterea definitivă din circuitul agricol a 122,72 ha de teren s-au verificat 6 documentații (și înaintate MADR) – urmând ca pe teren să se construiască parcuri și centrale fotovoltaice. S-au mai menționat 36 de certificate de biomasă (provenită din industria alimentară și vegetal), primirea și operarea în Registrul Plantațiilor Viticole a declarațiilor de stocuri de vinuri – 20 de operatori economici și a declarațiilor de producție – 3 operatori economici sau analizarea documentațiilor și întocmirea procedurii specifice privind măsurile de reglementare a vânzării-cumpărării terenuri agricole situate în extravilan, înregistratea/publicarea și analizarea/verificarea a 810 astfel de oferte de vânzare-cumpărare pentru 959,149 ha, cu emiterea a 37 de avize finale, pentru o suprafață de teren totală de 39,02 ha.

4 milioane de lei pentru implementarea programului ”Tomata”, în 2023

Implementarea programului ”Tomata” se traduce, în anul 2023, în 266 beneficiari, cu o sumă totală acordată de aproape 4 milioane de lei, pentru programul de susținere a producției de usturoi, vorbim, în acest an, de 48 de solicitanți înscriși, implementatea programului de susținere a producției de legume în spații protejate pentru 2023, program în derulare, 208 solicitanți, implementarea schemei de ajutor de stat sub formă de grant acordat producătorilor agricoli pentru unele culturi afectate de secetă pedologică în perioada martie-septembrie 2022 – 127 beneficiari, pentru o suprafață agricolă de 6.390,42 ha, cu o valoare totală a sprijinului de aproape 1,5 milioane de lei, iar pentru implementarea schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea operatorilor din industria de fabricare a produselor de morărit, a uleiurilor și a grăsimilor, a produselor lactate și a preparatelor pentru hrana animalelor de casă – 9 beneficiari, cu o valoare a sprijinului de 5,7 milioane de lei.

Tot în cadrul compartimentului s-au mai realizat consilierea celor 27 de potențiali beneficiari ai intervenției DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri și diverse raportări către MADR.

Monitorizare și control

Serviciul Monitorizare, inspecții tehnice, verificare și control în domeniul agriculturii și industriei alimentare și statistică agricolă, monitorizare piață se ocupă de:

l inspecția de stat pentru controlul tehnic viti­vinicol (respectarea con­di­țiilor de comercializare a vinului vrac fără denumire controlată, fără indicație geografică și fără denumire de soi – și ­s-au menționat 36 de ­controa­le, 4 spații de comercializare autorizate);

l inspecția de stat pentru controlul tehnic în producerea și valorificarea legumelor și fructelor – fiind controlați 65 de agenți, eliberate 600 de certificate de conformitate cu standardele de comercializare comunitare pentru fructe și legume proaspete, pentru import;

l inspecția în domeniul agriculturii ecologice – 26 de operatori verificați;

l inspecția în domeniul industriei alimentare – 39 de operatori economici verificați privind iodarea universală a sării destinate consumului uman, hranei animalelor și utilizării în industria alimentară de către cei care fabrică pâine și produse de panificație, comercializarea pâinii și a produselor de panificație, marcarea, ambalarea și comercializarea ouălor;

l inspecția depozitelor de cereale – 99 de operatori verificați și emise 12 autorizații de depozit;

l inspecția tehnică pentru controlul fer­tili­zan­ților – în vederea monitorizării îngrățămintelor provenite din UE și din țări terțe s-au verificat 20 de agenți economici;

l inspecția în domeniul organismelor modificate genetic – pentru monitorizarea culturilor de soia convențională s-au verificat 6 agenți economici.

Primele sesiuni pentru depunerea de proiecte în PNS 2023-2027 se deschid
pe 2 noiembrie

Despre stadiul implementării măsurilor cuprinse în Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) în județul Ilfov, următorul punct pe ordinea de zi a reuniunii Colegiului Prefectual, a vorbit Cristian Șlincu, director al Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR) București.

”Începând cu 25 martie 2015, AFIR a deschis, la nivel național, prima sesiune anuală continuă pentru depunerea de proiecte PNDR 2014-2020, iar primele sesiuni pentru depunerea de proiecte care vor primi sprijin financiar din cadrul PNS (Planul Național Strategic) 2023-2027 vor fi deschise din 2 noiembrie 2023. În data de 17 octombrie au fost publicate Ghidurile solicitantului pentru intervențiile DR 27 ”Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricolă”, DR 28 ”Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de bază din spațiul rural”, DR 30 ”Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” și DR 37 ”Transfer de cunoștințe””, a precizat Cristian Șlincu.

Referindu-se la numărul de proiecte depuse până în prezent, în cadrul PNDR 2014-2020 (inclusiv perioada de tranziție 2021-2022), directorul OJFIR București  s-a referit la 1.162 de documentații, pentru care s-au solicitat 95,64 milioane de euro. Dintre acestea, s-au aprobat 675 proiecte, cu o valoare totală de 29,26 milioane de euro, din care s-au plătit deja aproape 21 de milioane de euro.

Reamintim că, pe 7 decembrie 2022, Comisia Europeană a aprobat PNS 2023-2027 al României, prin care fermierii români și agricultura românească vor beneficia de 15,83 miliarde de euro. Spre deosebire de perioadele de programare anterioare, PNS 2023-2027 cuprinde instrumente de sprijin finanțate atât din Fondul European de Garantare Agricolă (plățile directe și intervenții sectoriale (măsuri pentru susținerea pieței), cât și din Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (politica de dezvoltare rurală). PNS prevede 89 tipuri de intervenții, incluzând 51 intervenții prin FEGA și 38 intervenții prin FEADR urmărindu-se mutarea accentului de la conformitate către rezultate și performanță, pentru a atinge obiectivele europene și naționale. Totodată, PNS va introduce un instrument de sprijin al fermierilor afectați de pierderi ale producției agricole prin care se acordă despăgubiri în caz de calamități.

Despre Grupurile de Acțiune Locală (GAL-uri) constituite la nivelul județului Ilfov, Cristian Șlincu a menționat GAL „Cociovaliștea Ilfov Nord Vest”: comunele Corbeanca, Periș (retrasă autorizație pentru comuna Mogoșoaia), GAL „Sabar Ilfov Sud”: comunele Vidra, 1 Decembrie, Copăceni, Dărăști; GAL „Ilfovăț Sud Vest”: comunele Clinceni, Domnești (Ciorogârla – retrasă autorizația) și GAL „Vlăsia Ilfov Nord Est”: comunele Ștefănești, Moara Vlasiei, Dascălu, Gruiu, Petrăchoia, (Tunari – retrasă autorizația).

Pentru evaluarea, contractarea și efectuarea plăților către beneficiarii FEADR din județul Ilfov, OJFIR București a colaborat permanent, în baza protocoalelor de colaborare și a legislației în vigoare cu toate instituțiile implicate (Consiliul Județean Ilfov, Instituția Prefectului, Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), Agenția pentru Protecția Mediului (APM), Garda Națională de Mediu (GNM), Direcția de Sănătate Publică (DSP), Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Ilfov și Oficiul Național al Registrului Comerțului.