◉ Atenție la etichetarea corectă a produselor de post!

◉ Ordinea și siguranța publică, în grija polițiștilor

◉ Toți ”Curățăm România” de deșeuri

˜@ Este verificată respectarea normelor sanitare și pentru siguranța alimentelor

La sediul Consiliului Județean Ilfov a avut loc săptămâna trecută, pe 12 aprilie 2022, reuniunea lunară a Colegiului prefectural Ilfov, ședința fiind condusă de prefectul județului, Simona Neculae.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 596, ediția print

Veronica Brumaru, director executiv al Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ilfov a vorbit despre comercializarea pe teritoriul județului a produselor agroalimentare specifice Sărbătorilor Pascale, cu respectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor. Astfel, pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare, în această perioadă a Sărbătorilor Pascale, în care, în mod tradițional, consumul unor cantități de alimente de origine animală crește, la nivelul județului Ilfov se intensifică toate controalele sanitar-veterinare, în vederea verificării condițiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate produsele din carne de miel și ouăle, precum și alte alimente de origine animală (lapte și produse din lapte, pește și produse din pescuit) și de origine non-animală (legume și fructe).

”La nivelul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Ilfov a fost dispusă efectuarea de controale extinse în piețele agro-alimentare, abatoare, unități de tranșare a cărnii, unități de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală, precum și în diferite categorii de unități de vânzare cu amănuntul de tip carmangerii, măcelării, fast-food, catering, cantine, unități tip hipermarket și supermarket. De asemenea, până la data de 24 aprilie 2022, la nivelul circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, se asigură permanența în zilele de sâmbătă și duminică, cu afișarea programului de lucru, numele medicului veterinar, respectiv numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza aspecte cu privire la nerespectarea normelor sanitare veterinare. Pentru conștientizarea consumatorilor asupra riscurilor pentru sănătatea publică, care decurg în cazul tăierii animalelor în spații neautorizate și fără supraveghere sanitară veterinară, se recomandă ca aprovizionarea cu carne de miel să se facă doar din abatoare autorizate și din centre/spații amenajate temporar pentru sacrificarea animalelor”, a spus Veronica Brumaru.

Aceasta a adăugat că, de asemenea până pe 24 aprilie a.c., se vor verifica și alte tipuri de produse alimentare, respectiv – ouă și produse din ouă (condiții de depozitare, transport, comercializare, precum și modul de marcare a acestora), lapte și produse din lapte (modul de comercializare, depozitarea și proveniența), pește și produse din pescuit (verificarea locurilor în care se comercializează, a documentelor însoțitoare care demostrează trasabilitatea), dar și legumele și fructele. ”Pentru produsele de origine nonanimală, la nivelul DSVSA Ilfov s-au recepționat zeci de alerte SRAAF (Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje) și au fost efectuate 147 de controale, în urma cărora s-a reținut cantitatea de 120.000 kg de mandarine, portocale, banane, ardei iute și roșii, cu aplicarea a 4 sancțiuni contravenționale conform HG 984/2005 în valoare de 46.000 de lei. ­S-au efectuat 68 de cereri de analiză prelevare probe conform PSC 2022 cu realizarea a 102 probe”, a mai detaliat directorul executiv al DSVSA Ilfov.

Atenție la etichetarea corectă a produselor de post!”

Pentru control mai eficient, în această perioadă și Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Ilfov efectuează acțiuni de control cu privire la modul de etichetare, publicitate și comercializare a preparatelor din pește și a conservelor din pește, a produselor din carne preambalată, ouă, vopsea de ouă, ciocolată și produse din cacao, tablete și figurine pe bază de cacao și grăsimi vegetale, produse de patiserie specifice Paștelui. Comisar șef adjunct al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Ilfov, Adrian Ionescu a tras, pentru consumatori, un semnal de alarmă cu privire la produsele de post care sunt produse alimentare preparate din ingrediente vegetale, texturat proteic de soia, mixuri pe bază de soia etc. ”NU recomandăm cumpărarea produselor a căror etichete nu informează COMPLET și CORECT asupra conținutului, ingredientelor sau calității produselor – pentru a putea respecta postul și pentru a evita inducerea în eroare”, a spus Adrian Ionescu. Acesta s-a referit la ingrediente care pot fi menționate pe etichetele produselor stabilite ca fiind de post – ”conținut de lapte praf”, ”zer praf”, ”pudră de ouă” – care sunt de fapt ingrediente de origine animală sau ”maioneză vegetală” – maioneza fiind, prin definiție, emulsie pe bază de gălbenuș de ou, ulei și alte ingrediente. La fel, ”pizza de post” – este o specialitate cu aroma pe bază de uleiuri vegetale și cazeină (substanță proteică din lapte), produsul nefiind nicidecum un produs de post. Sau, produse de cofetărie ”de post”, dar care, pe lista de ingrediente, au menționată frișca. ”Înscrierea pe ambalajul unor produse vegetale a mențiunii <<fără colesterol>> sau <<0% colesterol>>, sugerînd că astfel acestea ar avea caracteristici speciale, induce, de asemenea, în eroare, pentru că, de fapt, toate produsele vegetale au această caracteristică. Apoi, produsul alimentar vegetal UHT, care conform listei de ingrediente declarată pe ambalaj, conține proteină din lapte, în neconcordanță cu denumirea <<vegetal>>”, a explicat comisarul. Acesta a recomandat consumatorilor să achiziționeze produse specific Sărbătorilor Pascale doar din locuri amenajate și autorizate și să solicite bonul de casă pentru a putea proba, în cazul în care, în mod justificat, se pune la îndoială calitatea/conformitatea sau siguranța unui produs. ”Vor fi supuse verificărilor, de asemenea, și produsele nealimentare de tipul jucăriilor sau echipamentelor electrice care pot constitui cadouri pentru cei dragi, situații în care se vor avea în vedere modul de comercializare, marcare și etichetarea acestora și, nu în ultimul rând, siguranța pe care o prezintă”, a concluzionat Adrian Ionescu.

Ordinea și siguranța publică, în grija polițiștilor”

La finalul reuniunii Colegiului prefectural, șeful Inspectoratului de Poliție al Județului Ilfov, Cristian Perșinaru a făcut o sinteză a activităților stabilite a se desfășura la nivelul județului, în această perioadă a Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică. ”Toate subunitățile IPJ Ilfov vor fi angrenate în misiuni permanente, cu grad sporit de intervenție pe linie de ordine publică, siguranță rutieră, investigații criminale și investigare a criminalității economice”, a subliniat comisarul șef de poliție, Cristian Perșinaru.

Astfel, pe linie de ordine publică s-au menționat analiza situației operative și adaptarea planurilor unice de ordine și siguranță publică, potrivit competenței, în conformitate cu provederile legale în vigoare; realizarea cooperării cu jandarmii și polițiștii locali; dimensionarea corespunzătoare a dispozitivelor de menținere a ordinii publice; asigurarea unor dispozitive suplimentare în zonele lăcașelor de cult, cu scopul de a preveni și aplana conflictele și de a combate fenomenele cu impact stradal, cum ar fi cerșetoria, consumul de droguri sau furturile; asigurarea intervenției operative la evenimentele sesizate prin 112; pregătirea antivictimală a persoanelor vârstnice care locuiesc singure sau în case izolate, precum și identificarea familiilor ai căror membri sosesc din străinătate sau prezență sporită în zona discotecilor, barurilor, cluburilor etc.

Pe linie de siguranță rutieră, se analizează permanent dinamica traficului rutier și se organizează acțiuni punctuale pentru eliminarea factorilor de risc identificați; se informează participanții la trafic cu privire la condițiile meteo-rutiere de deplasare și se asigură flexibilitatea dispozitivelor de circulație, pentru o reacție rapidă și eficientă în eventuale situații de urgență; se suplimentează numărul patrulelor de poliție, pe timp de zi și de noapte; se asigură cu agenți de poliție rutieră principalele artere rutiere și trasee de acces către zone turistice etc.

Totodată, polițiștii ilfoveni sunt pregătiți să sporească numărul activităților de combatere a infracțiunilor comise cu violență în zona lăcașurilor de cult, prin monitorizarea intențiilor infracționale și contracararea acestora și monitorizează cu atenție grupurile de infractori aflați în evidență cu furturi din locuințe, care pot acționa în lipsa proprietarilor de la domiciliu.

De asemenea, în atenția IPJ Ilfov sunt, în această perioadă, identificarea și verificarea agen­ților economici din marile complexe comer­ciale, precum și din piețe și târguri în care se desfășoară activități comerciale cu produse specifice Paștelui, cu scopul depistării și investigării cazurilor de importuri ilegale sau a celor de evaziune fiscală.

Și, nu în ultimul rând, s-a făcut referire la acțiuni de prevenire și combatere a furturilor de animale, a infracțiunilor contra patrimoniului sau furturilor de material lemnos.

Toți ”Curățăm România” de deșeuri

Prefectul județului Ilfov, Simona Neculae a reamintit participanților la reuniunea Colegiului prefectural, de prevederile OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor, subliniind importanța gestionării eficiente a acestora și promovarea prevenirii și reducerii generării de deșeuri, având ca obiectiv asigurarea unui nivel ridicat de protecție a mediului și sănătății populației. În acest sens, prefectul județului a menționat demararea Campaniei naționale de ecologizare ”Curățăm România”, inițiată de Ministerul Mediului, care se desfășoară în luna aprilie 2022 sub sloganul ”Vrem o țară fără deșeuri abandonate”. Evidențiind faptul că este prima campanie de acest tip, în care sunt implicate autoritățile centrale și cele locale, asociațiile de profil, instituțiile deconcentrate și societatea civilă, prefectul județului Ilfov a solicitat instituțiilor cu responsabilități în domeniu maximă implicare și raportări cu privire la acțiunile desfășurate.