A trecut vacanța de vară, iar odată cu zilele minunate în care au domnit liniștea, relaxarea și veselia ce au creat o atmosferă deosebit de frumoasă în familie, bucuria din sufletul nostru poate fi tulburată de revenirea la problemele cotidiene, banii insuficienți și responsabilitățile de la locul de muncă.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 515, ediția print
În aceste condiții, pentru a intra mai ușor în ritmul vieții, este musai să învățăm să ne adaptăm, să ne facem mici bucurii, astfel încât să avem parte de mai multe momente frumoase acasă și la serviciu. Iată câteva sfaturi menite să ne alunge nostalgia zilelor libere de vară și să ne facă, din nou, energici și productivi!
Stresul, presiunea și dezechilibrele emoționale apărute odată cu venirea lunii septembrie care coincide cu sfârșitul vacanțelor, revenirea la serviciu, la școală și la toate celelalte activități cotidiene, pot să ne afecteze foarte multe aspecte ale vieții personale și profesionale. Iar unele dintre cele mai de temut aspecte sunt ca această perioadă de acomodare la cotidian, să-și pună adânc amprenta pe relația cu partenerul de viață, copiii, colegii de serviciu sau superiorii ierarhici. Și totuși, oricare ar fi neplăcerile care ne tulbură liniștea în această perioadă, putem restabili armonia din concediu. Cum să evităm conflictele ca să fim cât mai productivi și să ne bucurăm de relații cât mai frumoase?
Ne schimbăm modul de gândire
Cel mai important lucru pentru o viață liniștită este să ne schimbăm modul de gândire negativ, într-unul pozitiv. Altfel spus, este esențial să putem vedea mai mult lucrurile pozitive decât pe cele negative atât la serviciu, cât și în familie. Acasă putem aduce în discuție ceea ce ne-a plăcut cel mai mult în timpul vacanței și chiar putem plănui încă de pe acum o nouă ieșire, fie ea și numai pentru un weekend. Cât privește revenirea la job, ar fi bine să sunăm un coleg cu o seară înainte și să-l întrebăm ce mai este nou la serviciu, cum se desfășoară activitatea, ce s-a mai întâmplat în perioada în care noi am lipsit. Apoi, la serviciu putem împărtăși amintiri din vacanță, putem ieși la o cafea cu un coleg care este mai aproape de sufletul nostru și-i putem dezvălui șefului planurile noastre de viitor în domeniul profesional. În felul acesta, nu o să ne mai gândim la faptul că locul de muncă este unul stresant.
Muncim și ne gândim că, după o zi de lucru, urmează relaxarea
Cel puțin în primele zile de muncă, este foarte important să ne concentrăm cât de mult putem pe atribuțiile de serviciu. Însă, dacă nu reușim să ne desprindem total de senzația plăcută de destindere din vacanță, ar fi bine să ne gândim că, după o zi de muncă, urmează o binemeritată relaxare. Așadar, finalul zilei trebuie să-l petrecem ieșind în aer liber cu familia sau prietenii. O ieșire la film, o cină în oraș sau o plimbare în parc, animată de jocuri de societate, ar putea constitui metode excelente de a ne elibera de stres și de a ne îmbunătăți relația cu cei din jur.
Dăm curs doar treburilor urgente
După o pauză de câteva zile, poate chiar săptămâni pentru unii, nu este cazul să ne obosim creierul cu activități inutile. Și la job, și acasă, este recomandat să dăm curs doar treburilor urgente și să rezolvăm numai problemele care nu suportă amânare. În cazul în care
s-au acumulat prea multe de făcut, ne înspăimântă mulțimea de mailuri primite, confirmări, înștiințări etc., ar fi mai bine să facem o triere a lor. Și în niciun caz să nu rămânem peste program din primele zile. Denise Taylor, career coach, ne sfătuiește să alocăm serile pentru noi, pentru a ne relaxa și pentru a prelungi atmosfera de vacanță. “O minte obosită și încărcată nu va performa mai bine. Avem nevoie de timp pentru a ne ocupa treptat de lucrurile pe care trebuie să le facem, iar cu calm vom reuși să realizăm tot ce ne-am propus”, explică Denise.
Spunem ce ne place și ce nu ne place
Cu gândul la relaxare, plajă, soare este posibil ca anumite lucruri să ni se pară ca o povară. Mai ales dacă ne trezim cu atribuții în plus. Indiferent că suntem acasă sau la serviciu, este mai bine să discutăm deschis despre ceea ce ne place și ceea ce ne frământă. O relație de prietenie cu membrii familiei sau colegii de muncă ne va ajuta să găsim mai repede soluții la problemele apărute, să evităm acumularea tensiunii nervoase și ușor, ușor, să restabilim armonia pierdută.
Ne răsfățăm făcându-ne cadouri
Cu toate că au trecut zilele libere și probabil nu stăm prea bine nici cu finanțele, ar fi ideal să ne facem un cadou care să ne bucure sufletul. Ne va schimba starea de dispoziție, ne va ajuta să vedem totul mult mai pozitiv. Poate ne inspirăm din locurile, culturile și deliciile culinare pe care tocmai le-am descoperit în vacanță.