Specialiştii agro-meteorologi apreciază că, în general, rezerva de umiditate din solul agricol va fi satisfăcătoare, în următoarele trei zile, în marea parte a zonelor de cultură, cu excepţia zonelor de sud-est, sud şi est a ţării, unde se vor consemna deficite moderate de apă.

Conform prognozei de specialitate întocmită de Administraţia Naţională de Meteorologie , din punct de vedere agro-meteorologic, rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. 

Pe de altă parte, deficite moderate de apă în sol se vor înregistra local în sud-estul, sudul şi estul ţării, în timp ce în cultura de porumb gradul de aprovizionare cu apă accesibilă plantelor pe profilul de sol 0-50 cm se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea regiunilor agricole. 

În ceea ce priveşte starea de vegetaţie a culturilor agricole, pe fondul unui regim hidro-termic din aer şi sol favorabil, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale speciilor de câmp se vor desfăşura normal în cea mai mare parte a zonelor de cultură şi mai intense în jumătatea de sud a ţării, îndeosebi în zilele cele mai calde. Din punct de ve-dere meteorologic, ANM preconizează că, până miercuri, 13 iunie, va predomina un regim termic al aerului în general mai ridicat decât în mod obişnuit, în cea mai mare parte a ţării. 

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 13 şi 27 grade Celsius, valori mai ridicate cu până la şase grade Celsius, în raport cu mediile multianuale, la nive-lul întregului teritoriu agricol. 

De asemenea, maxima aerului se va situa între 20 şi 34 grade Celsius în aproape toată ţara, în timp ce, pe timpul nopţii, mercurul din termometre va oscila între 5 şi 20 de grade Celsius în toate zonele de cultură, valori mai scăzute fiind posibile în depresiuni. 

Meteorologii prognozează ploi locale sub formă de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, în majoritatea regiunilor agricole. În ves-tul, centrul şi nordul ţării, cantităţile de apă pot fi mai însemnate, iar izolat vor fi condiţii de producere a grindinei. Lucrările agricole de câmp se vor efectua în general în condiţii bune, cu excepţia zilelor cu precipitaţii. (AGERPRES)